Zyxel Networks își adaptează permanent produsele și soluțiile pe care le dezvoltă la cerințele clienților săi, iar acest lucru este recunoscut prin premii obținute din partea unor prestigioase organizații internaționale. Despre schimbările induse de perioada pandemică și despre principalele obiective pe care compania le are în plan local, am avut plăcerea să discutăm cu János Banga, Channel Manager România – Zyxel Networks.

IT Channel: Cum a afectat pandemia și noile modalități de lucru (work from home și hibrid) zona de networking în care activează cu precădere Zyxel?

János Banga: Pandemia a schimbat radical percepția tuturor actorilor de pe piața muncii și a impus o serie de modificări structurale în modul de lucru al echipelor. În forma în care a apărut ea, cu multe elemente și efecte necunoscute de generația actuală, pandemia a luat prin surprindere toate domeniile de afaceri, deoarece a fost o provocare cu totul nouă cu care nimeni nu a mai avut de a face. Dar identificarea noilor nevoi specifice și adaptarea la necunoscutul situației induse de pandemie a fost un proces ce a provocat viteza de reacție și inventivitatea din partea integratorilor, dezvoltatorilor de software și, nu în ultimul rând, a producatorilor de echipamente hardware. Zona de networking a fost intens solicitată de trecerea la lucrul de la distanță, iar revenirea la un mod de lucru hibrid, cu foarte multe avantaje pentru toate părțile implicate, va continua să solicite partea de infrastructură.

Zyxel a avut, să spunem, o poziție privilegiată prin portofoliul de produse pe care îl avea structurat, unul care le-a permis clienților noștri să facă trecerea cu ușurință la modul de lucru de la distanță prin echipamente de rețea ce asigură comunicarea flexibilă și în același timp în condiții de securitate.

„Zyxel pune accent pe soluții simple, sigure folosind echipamente care sunt ușor configurabile, asigurând în mod continuu suportul tehnic pentru a asigura o satisfacție reală a utilizatorilor finali. ”

IT Channel: Care sunt principalele noutăți ale Zyxel în anul 2023?

János Banga: Pentru Zyxel, anul 2023 înseamnă în primul rând o nouă recunoaștere la nivel profesional pentru cercetarea și dezvoltarea de produse inovative de către colegii noștri. Drept exemplu stau distincțiile de la Network Computing Awards UK 2023, atribuite companiei pentru al treilea an consecutiv pentru două categorii definitorii. Este vorba despre platforma de management în cloud Nebula,
care a obținut premiul „Produsul anului pentru gestionarea rețelei”, respectiv switch-ul multi-gigabit adaptabil, de înaltă performanță XMG1930-30, care a primit distincția de „Produsul Anului” pentru Infrastructura de Rețea. Un lucru deosebit de important de subliniat în acest context este că XMG1930-30, un switch cu suport pentru 24 de porturi 2.5G, având șase uplink-uri 10G și capabilități de „Layer 3 Lite”, a fost lansat la începutul acestui an și a reușit să atragă atenția prin caracteristicile sale juriului prestigiosului eveniment. Distincția oferită pentru acest nou produs Zyxel confirmă faptul că nevoile utilizatorilor au fost analizate și soluțiile găsite au fost implementate cu o atentie speciala, fiind apreciate atât de către utilizatori finali, cât și de profesioniștii și partenerii noștri din rețea.

Pe de altă parte, am înregistrat o adopție pe scară largă și o creștere extraordinară cu Nebula, care este acum stabilită ca o platformă de încredere și de gestionare a rețelei pe care MSP-urile pot furniza niveluri excepționale de servicii.

IT Channel: Portofoliul Zyxel Networks constă din soluții de switching, wireless și securitate. Pe care dintre aceste categorii de soluții puneți în principal accent pe piața din România?

János Banga: Dacă în urmă cu 5 ani noțiunile de cloud și securitate induceau în unele cazuri senzația de tehnologii scumpe, poate chiar de lux, și erau privite cu reticență sau temere din partea utilizatorilor, în prezent lucrurile s-au schimbat radical. Atât pentru utilizatorii individuali, cât mai cu seamă pentru organizații a devenit o necesitate să își sincronizeze datele, să ofere acces permanent la platformele de lucru și la resurse, asigurând în același timp un mediu de securitate cu nivel cât mai ridicat, în care riscul apariției de vulnerabilități este diminuat la maxim și monitorizat constant, cu măsuri de răspuns pregătite. Așa după cum vedem și rapoartele companiilor de cercetare de piață o subliniază, numărul atacurilor cibernetice s-a multiplicat exponențial în ultimii ani. Acest lucru reprezintă o provocare majoră pentru toată industria IT la nivel global, iar Zyxel acordă o atenție deosebită pe componenta de securitate și, spunem noi, pune umărul cu succes la construirea unui mediu de lucru mai sigur pentru utilizatorii produselor sale.

Zyxel pune accent pe soluții simple, sigure folosind echipamente care sunt ușor configurabile, asigurând în mod continuu suportul tehnic pentru a asigura o satisfacție reală a utilizatorilor finali. Trebuie să subliniez faptul că partenerii noștri pe partea de distribuție, inclusiv prietenii noștri integratori, fac parte din acest lanț al succesului. Nu putem spune că vom pune accent în mod diferențiat pe categorii de soluții, deoarece fiecare în parte este importantă și există o strânsă interdependență între ele. Nu putem vorbi despre o soluție WiFi de calitate fără un “switching” potrivit și configurat corespunzător, iar partea de securitate nu suportă compromisuri. Pe piața din România, la fel ca oriunde în lume, Zyxel pune accent pe soluții fiabile, de încredere și construite potrivit nevoilor utilizatorului,
motiv pentru care “glasul partenerului” este foarte serios luat în seamă în cadrul companiei.

IT Channel: Cât de importantă este zona Nebula în dezvoltarea soluțiilor Zyxel?

János Banga: Nebula este o soluție în cloud care asigură posibilitatea de identificare a echipamentelor din rețea la nivel de companie, locație, oraș, județ, țară, continent, într-un mod foarte transparent. Așadar, vizibilitatea și scalabilitatea sunt puncte forte ale soluției. Suplimentarea, adăugarea de noi echipamente în rețea este doar la câteva clicuri distanță, ideal de folosit chiar de către persoane fără cunoștințe avansate de networking. Având o platformă foarte prietenoasă, ușor de gestionat, pot afirma că și și din punctul de vedere al mentenanței, al monitorizării rețelei, oricine este dornic să se apropie și să afle mai multe despre această soluție poate acumula aceste cunoștințe în termen foarte scurt. Desigur, atunci când este solicitat, asigurăm la nevoie suport chiar și individual prin echipa Zyxel.

Trebuie să specific faptul că echipamentele Zyxel, prin natura topologiei, sunt produse care funcționează și independent de soluția Nebula, putând fi integrate chiar și în structura unor rețele existente.

IT Channel: Care sunt principalele obiective de dezvoltare pe piața locală?

János Banga: Cu o experiență de peste 30 de ani în dezvoltarea de produse și soluții de networking, Zyxel are în portofoliu un număr de peste 100 de milioane de echipamente funcționale în acest moment, în organizații din diverse domenii, în rețele de diferite dimensiuni, fiind implicit cunoscute și pe piața din România de specialiștii din domeniu. Obiectivele de creștere definite de Zyxel pentru piața din România sunt în principal de consolidare a poziției pe care o deținem. Acest lucru înseamnă în primul rând de a fi partenerul de încredere, capabil să ofere suportul aferent societăților private, instituțiilor publice, corporațiilor și a tuturor utilizatorilor indiferent de dimensiunea organizației, pentru utilizarea unor soluții integrate de rețelistică terestră și wireless (radio, WiFi), cu sau fără platformă de control și configurare în cloud, fără a face niciun compromis pe partea de securitate. Bineînțeles, vom continua să susținem un dialog permanent cu comunitatea specialiștilor din companiile locale pentru a le înțelege mai bine problemele specifice cu care se confruntă și, în același timp, vom continua eforturile de promovare a programelor educaționale din cadrul ZYXEL Campus Academy, platforma noastră de e-learning actualizată permanent în funcție de evoluțiile din domeniu.

IT Channel: Vă mulțumim pentru amabilitate și vă urăm mult succes în realizarea obiectivelor!