În fiecare an, mii de utilizatori de Internet devin victime ale infracționalității cibernetice. O cercetare Kaspersky Lab arată că peste jumătate (52%) dintre utilizatorii de Internet care au pierdut bani din cauza infractorilor cibernetici au reușit să-și mai recupereze doar o parte din ei – în cel mai fericit caz.
Având în vedere că varietatea și complexitatea amenințărilor financiare online împotriva utilizatorilor cresc, pierderile din fraude online, furturi de identitate și compromiterea conturilor ajung acum la miliarde în fiecare an. Suma este, în realitate, și mai mare pentru că multe cazuri nu sunt raportate.
Cercetarea arată cât de costisitoare sunt aceste atacuri pentru utilizatorii de Internet și cât de profitabile au devenit pentru infractorii cibernetici. În medie, utilizatorii de Internet pierd 476 de dolari în urma unui atac, iar o persoană din zece, dintre cele participante la studiu, a spus că a pierdut mai mult de 5.000 de dolari.
Marea majoritate a utilizatorilor de Internet declară că fac tranzacții financiare online (81%) și aproape jumătate (44%) păstrează informații financiare pe dispozitivele lor, conectate la Internet. Numărul de infractori cibernetici crește direct proporțional cu numărul de utilizatori care își administrează banii online, de aceea o protecție eficientă este foarte importantă. Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatorii de Internet își protejează toate dispozitivele.
Este posibil ca atitudinea legată de siguranța online să fie influențată de concepția greșită că banii pierduți le vor fi returnați automat. Aproape jumătate (45%) dintre participanți spun că impresia lor este că vor fi despăgubiți de bănci, într-o situație de infracționalitate cibernetică, fără nicio problemă. Studiul arată, însă, că 52% dintre cei afectați nu și-au primit integral banii furați.
“Infractorii cibernetici caută mereu noi modalități de a profita și a înșela utilizatorii, de aceea este important să fiți tot timpul în alertă”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of the Anti-Malware Research Team la Kaspersky Lab. “Infractorii cibernetici pot acționa prin intermediul programelor malware, al phishing-ului sau al altor tehnici. Nu presupuneți că vă veți recupera automat banii dacă veți fi printre cei vizați de infractori. Cea mai bună metodă de a vă proteja banii în mediul online este să vă asigurați că nu veți fi una dintre victime, iar pentru acest lucru noi recomandăm programe specializate care vă protejează datele și identitatea.”
Kaspersky Safe Money, una dintre funcțiile cheie ale produselor Kaspersky Lab pentru utilizatorii individuali, cum este Kaspersky Total Security, înglobează mai multe tehnologii create pentru a proteja tranzacțiile financiare ale utilizatorilor, cu ajutorul a trei principii de bază: site de încredere, conexiune sigură și mediu sigur. Capacitatea soluției de a proteja eficient utilizatorii împotriva amenințărilor financiare a fost recunoscută de mai mulți cercetători independenți.