UPS-urile cu baterii Litiu-Ion oferă protecție eficientă echipamentelor critice, aplicațiilor IT distribuite și centrelor de date. Vertiv este unul dintre inovatorii în domeniu și deține o expertiză avansată pe care o încorporează în produsele sale.

Protejarea informațiilor și resurselor esențiale pentru industria medicală, financiară, educațională și de retail – printre altele – necesită o alimentare continuă a sistemelor care gestionează procese complexe de date. Dacă o afacere pur și simplu nu poate rămâne fără acces la resursele rețelei, trebuie să se asigure funcționarea continuă a fluxului de date.

Sistemele de alimentare neîntreruptibilă (UPS) oferă o protecție superioară pentru echipamentele critice ale centrului de date. Când se implementează o arhitectură nouă sau actualizată pentru a proteja datele esențiale, tipul de baterie care alimentează resursele de rezervă nu trebuie trecut cu vederea.

Implementarea unui sistem UPS cu baterii litiu-ion asigură că centrul de date este protejat de 2-3 ori mai mult decât cel cu baterii plumb-acid reglate prin supapă (VRLA), reducând costurile de întreținere și cu forța de muncă.

Acest articol va examina modul în care bateriile litiu-ion asigură disponibilitatea rețelei și a datelor în timp ce rămân
conectate, indiferent de condițiile externe care afectează resursele la fața locului.

Opțiunea litiu-ion

Bateriile plumb-acid reglate prin supapă (VLRA) au fost în mod tradițional alegerea populară pentru operatorii centrelor de date. Cu un preț de achiziție relativ scăzut, fiabilitate rezonabilă și costuri de întreținere moderate, bateriile VRLA au fost alegerea predominantă pentru
deservirea aplicațiilor UPS de zeci de ani.

Cu toate acestea, utilizarea energiei bateriei cu plumb acid pentru perioade prelungite crește impedanța, reducând calitatea capacității de distribuție a
energiei în bateriile care susțin arhitectura de date critică a unei organizații. În cazul supraîncărcării, impedanța poate crește vertiginos, iar durata de viață utilă a bateriei poate varia, ceea ce înseamnă că operatorii ar putea fi nevoiți să monitorizeze continuu bateriile pentru celulele defecte sau să ia în considerare investiția într-un sistem fix de monitorizare a bateriei.

Bateriile litiu-ion se laudă cu o densitate de putere mai mare decât omologii lor VRLA, se pot reîncărca mai rapid și pot rezista până la de 10 ori mai mult în ciclurile de descărcare. În general,
bateriile Li-ion sunt capabile să realizeze de două sau trei ori mai multe cicluri de încărcare/descărcare decât omologii lor plumb-acid, în funcție de compoziția chimică a bateriei.

Litiu-ion comparat cu plumb-acid reglat de supapă: ce se află înăuntru

Una dintre diferențele cheie dintre bateriile plumb-acid și litiu-ion este amestecul de substanțe chimice care compun electrozii și electrolitul din interiorul bateriei în sine.

Spre deosebire de alternativa VRLA, bateriile litiu-ion folosesc un oxid meta-lic pentru catod și un material pe bază de carbon pentru anod. Electrolitul este o sare de litiu dizolvată într-un solvent organic. În schimb, o baterie cu plumb folosește dioxid de plumb pentru catod, un anod de plumb și acid sulfuric ca electrolit.

Există, de asemenea, diferite compoziții chimice litiu-ion, cum ar fi oxidul de litiu mangan (LiMn2O4), oxidul de litiu cobalt (LiCoO2) și Litiu Fier Fosfat (LiFePO4), aceasta din urmă fiind cea mai sigură substanță chimică și cea pe care toate bateriile Vertiv o conțin.

Litiu-ion comparat cu plumb-acid reglat prin supapă: cum se alege bateria de rezervă ideală pentru UPS

Atunci când se alege bateria de rezervă ideală pentru resursele de date critice, există o serie de factori de luat în considerare. De la costul de achiziție la rata de descărcare, iată care sunt variabilele importante care contează atunci când se selectează bateria de rezervă:

Costul total de proprietate (TCO): În timp ce bateriile VRLA pot avea un cost inițial mai mic, durata de viață utilă mai lungă și nevoile reduse de întreținere ale Li-ion oferă economii de până la 50% în TCO pe toată durata de viață a sistemului.

Bateriile litiu-ion sunt mai mici și mai ușoare decât bateriile VRLA. Din cauza restricțiilor de spațiu, soluțiile UPS modulare sunt din ce în ce mai frecvente, iar procesarea edge în spații restrânse sau neobișnuite necesită adesea implementări personalizate pentru a găzdui toate elementele unei instalații UPS. Bateriile litiu-ion sunt mai ușoare și mai ușor de instalat și oferă mai multă durată de funcționare în aceeași mărime de spațiu în comparație cu alternativele VRLA.

Mai mici și mai ușoare, bateriile litiu-ion pentru sistemele UPS economisesc spațiu, răspund limitărilor podelei în susținerea greutății și îmbunătățesc flexibilitatea locului în care sunt găzduite sistemele.

Durata de viață a bateriei: Bateriile cu litiu-ion durează de la 8 la 10 ani sau mai mult, oferind de 2-3 ori mai multă durată de viață față de bateriile unităților VRLA. Bateriile plumb-acid sunt greu de monitorizat din punct de vedere al capacității și performanței, datorită structurilor lor etanșe și care absorb lichid. Bateriile VRLA au cerințe relativ ridicate pentru temperatura ambientală, cu un mediu de operare ideal de 20-25°. UPS-ul cu litiu-ion poate rezista la o temperatură mai mare (de obicei până la 50°C) fără degradare.

Timp de funcționare: Bateriile UPS Li-ion sunt capabile să se reîncarce complet în mai puțin de patru ore și oferă timp de funcționare constant mai lung, spre
deosebire de opțiunile VRLA.

6 beneficii ale bateriei de rezervă litiu-ion a UPS-ului

Cerințele de procesare se schimbă aproape în fiecare zi. Odată cu creșterea cloud și edge computing, organizația trebuie să utilizeze cele mai noi tehnologii care conectează consumatorii la produsele și serviciile companiei. Iată primele 6 avantaje ale adoptării bateriilor litiu-ion pentru soluția UPS:

1. Baterii fără întreținere. Bate-riile litiu-ion durează 8-10 ani, permițându-le adesea să acopere
întregul ciclu de viață al UPS-ului.

2. Maximizează bugetele IT pentru unitățile edge. Bateriile litiu-ion vor fi înlocuite mult mai puțin decât
bateriile VRLA, stabilizând TCO-ul pe durata de viață a UPS-ului.

3. Permite gestionarea de la distanță. Vertiv oferă un singur
panou de comandă cu tehnologie de gestionare, permițând soluției UPS să fie monitorizată de la distanță.

4. Implementează performanță excepțională în medii diverse. Versatilitatea bateriilor litiu-ion înseamnă că UPS-ul poate funcționa la
temperaturi mai ridicate, permițând să fie instalalate în zone fără răcire dedicată.

5. Se adaptează la spații mici. Bateria litiu-ion se pune în locații la fel de mici precum un dulap de rețea sau pe un rack montat pe perete.

6. Sprijină inițiativele de sustenabilitate. Când este timpul să fie
înlocuite în sfârșit o baterie litiu-ion, nu există plumb de aruncat și sunt mai puține deșeuri. Acest lucru face din litiu-ion alegerea durabilă pentru bateriile UPS.

Vertiv oferă soluții UPS alimentate cu litiu-ion

Prin implementarea unei soluții UPS alimentate cu baterii litiu-ion de la Vertiv, se garantează cel mai înalt nivel de condiționare a puterii și protecție pentru sistemele IT critice. În plus, Vertiv aderă la testele stricte 1642, UL 1973 și UL 1778 pentru a se asigura că bateriile îndeplinesc cele mai stricte cerințe de siguranță.

Implementarea unei soluții precum Vertiv™ Liebert® GXT5 Litiu-Ion UPS online cu dublă conversie protejează împotriva celei mai largi game de întreruperi de alimentare și face trecerea fără probleme la bateria de rezervă în cazul în care puterea de intrare scade sub nivelurile de
operare acceptabile.

Mai multe detalii despre cum poate fi protejată alimentarea resurselor edge computing și centrele de date critice pot fi găsite la vertiv.com sau contactând experții locali Vertiv la adresa emea.ro@Vertiv.com.