Odată cu creșterea digitizării în aproape fiecare sector, IT-ul distribuit a devenit esențial pentru sprijinirea utilizatorilor, furnizarea de servicii și colectarea de date.

Profesioniștii IT au nevoie de sisteme de protecție a alimentării cu energie cu densitate mai mare, care să se adapteze la tensiuni mixte de sarcină și tipuri de priză, rămânând în același timp ușor de instalat și întreținut. Aceste aplicații necesită, de asemenea, sisteme UPS cu capabilități de comunicații pentru a oferi SNMP (Simple Network Management Protocol) și management prin interfața web, precum și conexiune pentru senzori de mediu.

Capacitatea IT se extinde de la centrele de date principale la marginea rețelei, ceea ce necesită sisteme de alimentare neîntreruptibilă (UPS) pentru a se adapta și a oferi o securitate mai mare.

Marginea rețelei nu mai este un simplu dulap pentru stocarea datelor și echipamente de rețea. Proliferarea internetului lucrurilor (IoT) și a serviciilor cloud a creat noi așteptări în ceea ce privește edge computing. Consumatorii se așteaptă la o disponibilitate permanentă, cu un răspuns aproape instantaneu ca factor cheie.

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de baterie de rezervă, o sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS) este o baterie reîncărcabilă utilizată pentru a asigura alimentarea principală a energiei și pentru a furniza energie fără întreruperi atunci când există o cădere a rețelei principale.

Rackurile pot fi utilizate într-o mare varietate de locații și medii, ceea ce înseamnă că un UPS montat în rack trebuie să poată funcționa corect și în aceste locații.

Tipologii de alimentare pentru UPS-uri în rack

Sistemele rack au, în general, unul dintre aceste două tipuri de configurații UPS:

  1. UPS online (conversie dublă) — UPS online furnizează echipamentelor alimentare continuă cu curent alternativ de înaltă calitate, fără întrerupere la transferul pe baterie. Un adevărat UPS online, cu dublă conversie, oferă 100% condiționare a puterii, timp de transfer la baterie zero, nici o modificare a tensiunii de ieșire și o suprimare mai bună a supratensiunilor față de unitățile Line-interactive. Când vine vorba de sarcini IT critice, doar tehnologia online de dublă conversie protejează pe deplin împotriva tuturor situațiilor.
  2. UPS Line-interactive — Sistemele UPS Line-interactive asigură atât condiționarea energiei, cât și bateria de rezervă.

Această tehnologie este în special eficientă în zonele în care întreruperile sunt rare, dar fluctuațiile de putere sunt frecvente.

UPS-ul Line-interactive susține o gamă largă de fluctuații ale tensiunii de intrare înainte de a trece la bateria de rezervă.

Dincolo de bateria de rezervă, UPS-ul Line-interactive oferă un control mult mai bun asupra fluctuațiilor de putere față de sistemele offline.

Cum să stabiliți bateria de rezervă UPS ideală pentru dumneavoastră

Când doriți să stabiliți care este bateria de rezervă ideală pentru resursele de date critice, trebuie să luați în considerare mai mulți factori. De la costul de achiziție la rata de descărcare, iată care sunt variabilele importante care contează atunci când selectați bateria de rezervă:

Costul total de proprietate (TCO): În timp ce bateriile VRLA pot avea costuri inițiale mai mici, durata de viață funcțională mai lungă și nevoile reduse de întreținere ale bateriilor Li-ion oferă economii de până la 50% în TCO pe toată durata de viață a sistemului.

Bateriile Litiu-ion sunt mai mici și mai ușoare decât bateriile VRLA. Din cauza restricțiilor de spațiu, soluțiile UPS modulare sunt din ce în ce mai frecvente, iar procesarea edge în spații restrânse sau neobișnuite necesită adesea implementări personalizate pentru a găzdui toate elementele unei instalații UPS. Bateriile Litiu-ion sunt mai ușoare, mai ușor de instalat și oferă mai multă durată de funcționare în același spațiu, în comparație cu alternativele VRLA.

Mai mici și mai ușoare, bateriile Litiu-ion pentru sistemele UPS economisesc spațiu, răspund provocărilor legate de praguri limitate de greutate a pardoselii și îmbunătățesc flexibilitatea locului în care sunt găzduite sistemele dumneavoastră la sediu.

Durata de viață a bateriei: Bateriile Litiu-ion durează de la 8 la 10 ani sau mai mult, oferind o durată de viață de 2-3 ori mai mare decât cea  a unităților VRLA. Bateriile plumb-acid sunt greu de monitorizat din punct de vedere al capacității și performanței datorită structurilor lor etanșe și absorbante de lichid. Bateriile VRLA au cerințe relativ ridicate pentru temperatura ambientală, cu un mediu de operare ideal de 20-25℃. UPS-ul cu Litiu-ion poate rezista la o temperatură mai mare (de obicei până la 50°C) fără degradare.

Timp de funcționare: Bateriile UPS Li-ion se pot reîncărca complet în mai puțin de patru ore și oferă timp de funcționare constant mai lung, spre deosebire de opțiunile VRLA.

Implementarea unei soluții precum UPS-ul online cu dublă conversie Litiu-ion Vertiv™ Liebert® GXT5 protejează împotriva celei mai largi game de întreruperi de alimentare și trece fără probleme la bateria de rezervă dacă puterea de intrare scade sub nivelurile de operare acceptabile.

Aflați mai multe despre produsele, soluțiile și serviciile Vertiv pe website-ul Vertiv.com sau contactați experții locali Vertiv la emea.ro@Vertiv.com pentru a vă asigura că alegeți soluția UPS potrivită pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră de afaceri.