Un consorțiu de șapte companii alese de Clean Hydrogen Partnership pentru a dezvolta o platformă pentru următoarea generație de celule de combustie, care să asigure un viitor mai verde, pentru centrele de date de pe întreg globul

Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, a anunțat că Clean Hydrogen Partnership va finanța cu suma de 2.5 milioane Euro un proiect de dezvoltare a celulelor de combustie cu emisii reduse de carbon pentru alimentarea centrelor de date. Este de așteptat ca acestea să reducă emisiile de carbon cu aproape 100%. Proiectul EcoEdge PrimePower (E2P2) este o inițiativă nouă de validare a conceptului care urmărește să dezvolte și să demonstreze că celulele de combustie cu impact redus asupra mediului oferă soluții de primă alimentare economice și rezistente pentru centrele de date.

Un consorțiu de șapte companii – Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS și Vertiv – vor cerceta o integrare inovatoare a celulelor de combustie cu oxid-solid cu tehnologia sistemelor de alimentare neîntreruptibile (UPS) și cu bateriile litiu-ion pentru a oferi surse primare de alimentare rezistente și curate pentru implementarea centrelor de date și a altor infrastructuri critice. Implementarea celulelor de combustie cu oxid solid de gaz natural (SOFC) ca o aplicație de primă putere va fi utilă pentru a deschide calea utilizării hidrogenului verde pentru aplicațiile celulelor de combustie, atât pentru sistemele de backup, cât și pentru cele de primă putere.

“Digitalizarea și industria centrelor de date sunt într-o expansiune rapidă, astfel că este cu atât mai vitală găsirea soluțiilor pentru un viitor sustenabil,” a declarat Giordano Albertazzi, președinte pentru Vertiv în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. “Acest lucru este posibil numai prin dezvoltarea unor tehnologii curate, inovative cum sunt soluțiile de celule de combustie, pentru a oferi surse de alimentare sustenabile pentru lumea digitală. Compania Vertiv este mândră că poate contribui activ la inițiativa pentru confirmarea conceptului E2P2 și așteaptă cu nerăbdare să poată oferi clienților globali soluții de surse de alimentare de nouă generație”.

Proiectul E2P2 este cea mai recentă inițiativă Vertiv legată de sustenabilitate și din sfera mai amplă legată de Mediu, Social și Guvernare (ESG). Vertiv este, de asemenea, parte din Alianța pentru Infrastructura Digitală Sustenabilă (SDIA) și din Asociația Europeană a Centrelor de Date (EUDCA) și contribuie la Pactul privind Centrele de Date Neutre Climatic cu scopul de a îndeplini obiectivele Comisiei Europene pentru centre de date neutre climatic până în 2030. Proiectul E2P2 este parte din efortul companiei de a prioritiza și susține dezvoltarea soluțiilor de alimentare curate, sustenabile și regenerabile pentru aplicațiile din întreaga industrie a centrelor de date.

Un viitor mai verde pentru industrie

Celulele de combustie sunt recunoscute ca fiind o soluție de alimentare mai curată și mai silențioasă, ce poate atenua încărcarea rețelelor de alimentare urbane. Ele pot fi instalate la locația unui campus de centre de date și să funcționeze folosind gaz natural, biogaz, LPG sau hidrogen verde – ce poate fi transportat și distribuit prin rețeaua de gaz existentă.

Proiectul E2P2 marchează un pas important spre reducerea semnificativă a carbonului, în timp ce sunt încă îndeplinite cerințele de fiabilitate si durabilitate pentru alimentarea critică a centrelor de date. În centrul acestei viziuni se află o abordare centrată pe piață, care integrează inovația și angajamentul părților interesate pentru a maximiza asimilarea și acceptarea celulelor de combustie staționare ca fiind surse de primă putere sigure, performante și descentralizate pentru alte aplicații la scară industrială.

Consorțiul speră să dezvolte un standard autoritar deschis pentru ca aplicațiile celulelor de combustie să deschidă drumul către comercializarea surselor de alimentare prin celule de combustie pentru centrele de date din Europa, demonstrând astfel rolul potențial al acestei industri în atingerea țintelor prevăzute de Comisia Europeană pentru reducerea carbonului.

Repere / Fapte importante

  • E2P2 este un proiect comun al Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS și Vertiv, finanțat parțial printr-un un grant de către Clean Hydrogen Partnership, din programul Horizon 2020 al Comisiei Europene.
  • Consorțiul va colabora împreună cu organizațiile care lucrează la dezvoltarea celor mai bune practici și standarde europene pentru a facilita proiectarea conceptului la nivel înalt și definirea interfeței.
  • Scopul proiectului E2P2 este aliniat cu obiectivele Comisiei Europene de a accelera rapid aplicarea celulelor de combustie pentru a alimenta nevoile sectoarelor consumatoare de energie, realizând în același timp o rețea mai ecologică. E2P2 își propune să atingă mai multe obiective de mediu, inclusiv prezentarea unei demonstrații reale a conceptului de energie 24/7 cu emisii scăzute de carbon, care nu se bazează pe generatoare diesel și susține economia în creștere a hidrogenului și a energiei regenerabile în toată Europa. Intenția este ca unitățile rezultate să înlocuiască sursa de alimentare și generatoarele tradiționale, cu redundanțe suplimentare integrate pentru a menține standardele de funcționare.
  • Vertiv își va valorifica experiența vastă în sistemele de alimentare cu curent alternativ, precum și în soluții modulare prefabricate pentru centrele de date pentru a proiecta și dezvolta un modul integrat de alimentare cu celule de combustibil, inclusiv sursa de alimentare neîntreruptibilă (UPS) Vertiv™ Liebert® EXL S1 și bateriile lithium-ion Vertiv™ HPL. Colaborarea strânsă dintre linia de business Vertiv™ AC Power, cu sediul în Italia, și linia de business Integrated Modular Solutions, cu sediul în Croația, va fi cheia pentru proiectarea unui modul all-in-one de 100 kW ca dovadă de concept până în 2023. Obiectivul final va fi acela de a dezvolta un produs viabil din punct de vedere comercial, care poate suporta mai mulți MW  și să faciliteze un viitor mai ecologic pentru centrele de date din întreaga lume. În paralel, Vertiv lucrează, de asemenea, cu clienți cheie la nivel mondial pentru a dezvolta noi generatoare pe bază de hidrogen care vor ajuta la înlocuirea generatoarelor diesel.

Pentru a afla mai multe despre proiectul E2P2, vizitați E2P2.eu și urmăriți E2P2 pe LinkedIn.