În perioada ianuarie – septembrie 2012, volumul plăților online cu cardul a crescut cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind volumul total înregistrat la nivelul anului 2011. Astfel, conform datelor Romcard, românii au plătit online produse și servicii în valoare de 165,8 milioane euro, platforma PayU înregistrând tranzacții în valoare de 138,4 milioane de euro.

În aproape 7 ani, volumul plăților online a crescut de la 10 milioane de euro la peste 165 milioane, păstrând constant un ritm de creștere de două cifre, chiar și în perioadă de criză. Din datele pe care le deținem, rata penetrării plății online crește într-un ritm mai lent, fiind relativ constantă în ultimii doi ani. Acest lucru demonstrează că plata online nu mută bani din offline, ci aduce o creștere reală de venituri. Iar rolul procesatorilor este să ofere acele produse și servicii de care comercianții au nevoie și care să se integreze perfect în fluxurile lor logistice și operaționale., explică Andreia Stavarache, Sales & Marketing Manager PayU.

86% dintre cumpărături au fost efectuate din România, restul tranzacțiilor provenind din alte 199 de țări, în special din Italia, Marea Britanie, Spania, Franța, Germania, Irlanda, Belgia si Cipru.

“Deși majoritatea tranzacțiilor sunt efectuate din România, observăm o creștere importantă a tranzacțiilor din anumite țări. De exemplu, tranzacțiile din Ungaria, Polonia și Marea Britanie au crescut cu 25%, 25% și respectiv 21%. Acest lucru demonstrează un potențial important de care magazinele online ar trebui să țină cont, declară Marin Mitroi, Director General Romcard.

Conform datelor din sistemul PayU, cele mai bune evoluții au fost înregistrate de magazinele online care vând cupoane de reduceri, confecții, cadouri și jucării. Acestea și-au majorat vânzările (numărul de tranzacții) cu 106%, 79%, 62% și respectiv 47%. De asemenea, organizațiile neguvernamentale au primit cu 87% mai multe donații față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea medie a coșului de cumpărături a fost de 56 euro în sistemul Romcard (67 euro în sistemul PayU).

La nivelul anumitor industrii, se remarcă o creștere semnificativă a coșului de cumpărături. Astfel, valoarea medie a unei donații online a crescut cu 184%, de la 35 euro la 99 euro iar coșul mediu pe segmentul confecții s-a majorat cu 53%, de la 73 euro la 112 euro.