Apariția mai multor variante infecțioase ale virusului COVID-19 amenință să încetinească redresarea globală și potențialul de eficacitate a vaccinului. Pentru a ajuta guvernele și cadrele medicale să identifice și să acționeze mai rapid asupra acestor variante, Universitatea Oxford și Oracle au creat un sistem Global de Analiză a Agenților Patogeni (GPAS) care combină Platforma Scalabilă de Agregare a Agenților Patogeni (SP3) de la Oxford cu puterea Oracle Cloud Infrastructure (OCI).

Acest nou instrument puternic va permite oamenilor de știință din domeniul sănătății publice din instituțiile de cercetare, agențiile de sănătate publică, serviciile de sănătate și companiile de diagnosticare din întreaga lume să contribuie la o mai bună înțelegere a bolilor infecțioase, începând cu coronavirusul”, – a declarat Derrick Crook, profesor de microbiologie în cadrul Departamentului de Medicină Nuffield de la Universitatea din Oxford.

Sistemul Global de Analiză a Agenților Patogeni va contribui la stabilirea unui standard comun la nivel mondial pentru colectarea și analizarea datelor legate de acest nou virus, precum și a altor amenințări microbiene la adresa sănătății publice. Acest lucru adaugă o nouă dimensiune în capacitatea noastră de a procesa datele privind agenții patogeni. Suntem încântați de parteneriatul cu Oracle ce ne va ajuta să ne continuăm cercetările folosind această platformă tehnologică de ultimă generație.”

Prima dată utilizat pentru tuberculoză, SP3 a fost reconvertit pentru a unifica, standardiza, analiza și compara datele de secvență ale SARS-CoV-2, obținând secvențe genomice adnotate și identificând noi variante ale virusului. Capacitatea de procesare a SP3 a fost îmbunătățită datorită implicării Oracle în dezvoltarea sistemului, permițând o performanță și o securitate ridicată, la care se adaugă disponibilitatea sistemului SP3 la nivel mondial, 24/7, în Oracle Cloud.  Sistemul SP3 va furniza acum rezultate complete și standardizate ale analizelor COVID-19 în câteva minute de la depunere, la nivel internațional. Rezultatele vor fi partajate cu țări din întreaga lume într-un mediu securizat.

Împreună cu capacitățile extinse de învățare automată din Oracle Cloud, oamenii de știință, cercetătorii și guvernele din întreaga lume care colaborează pot procesa, analiza, vizualiza și acționa pentru prima dată o colecție largă de date privind agenții patogeni COVID-19. Aceasta include identificarea variantelor de interes și a impactului potențial al acestora asupra eficacității vaccinurilor și tratamentelor. De exemplu, interfețele analitice din sistem vor arăta ce tulpini specifice se răspândesc mai rapid decât altele și dacă caracteristicile genetice contribuie la o transmisibilitate sporită și la eficacitatea vaccinului. Deja, Oxford a procesat jumătate din secvențele SARS-CoV-2 din lume, mai mult de 500.000 în total.