Google anunta proiectele selectate in a doua runda de finantare a proiectului Digital News Initiative: 124 de proiecte din 25 de tari europene vor primi finantare in valoare de 24 milioane de euro. Prin fondul de inovare al Digital News Initiative, Google s-a angajat sa acorde finantari in valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa si a oferi organizatiilor posibilitatea sa incerce lucruri noi, sa experimenteze si sa inoveze in mediul digital.
In aceasta runda secunda de finantare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de baza: impactul proiectului, inovatie si fezabiitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori si cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finantate, 43 au la baza colaborarea si parteneriatele.
Din Romania au primit finantare trei proiecte, in valoare totala de 850.000 euro. Acestea sunt:
Rise Project – Corruption Pattern Reporting/ CPR: Un nou suflu in ancheta jurnalistica
Cu o finantare de 50.000 euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de coruptie, le va transforma in algoritmi de cautare, astfel incat sa poata fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de coruptie, in alte locuri. Prin CPR, RISE Project intentioneaza sa sporeasca si sa extinda eficienta investigatiilor in zona coruptiei si criminalitatii, cu ajutorul interactiunii om-masina.
Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigatie (CRJI) – Liquid investigations
CRJI va folosi finantarea de 400.000 EUR pentru a dezvolta si testa un set de instrumente digitale open source, care sa faciliteze colaborarile in zona de investigatie. Cand proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhica de date, distribuirea, schimbul de informatii si adnotarea reciproca, oferind membrilor retelei control granular si distribuit asupra datelor gestionate. Setul de instrumente va beneficia de securitate solida, creata pentru a functiona in sisteme federalizate sau retele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, insa prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este sa furnizeze jurnalistilor de investigatie un mediu sigur si integrat, care sa permita distribuirea si colaborarea fluida pe proiecte jurnalistice.
Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) – O platforma „la cheie” pentru echipele de investigatie
Proiectul finantat cu 400.000 EUR va crea o platforma de documentare gandita ca o solutie „la cheie” care sa accelereze si sa simplifice munca reporterilor de investigatie si sa diminueze costurile. Platforma se adreseaza redactiilor mici sau echipelor de investigatie reduse din cadrul unor publicatii mari. Aceasta va fi disponibila atat ca serviciu pentru organizatiile media cu resurse limitate sau ca solutie completa de documentare, care poate fi scalata.