În momentul în care date importante sunt salvate pe platformele de tip cloud, utilizatorii pierd controlul. Din acest motiv, provocarile în momentul în care se analizează decizia de a stoca datele astfel vin de la faptul că, pe de o parte platformele de tip cloud sunt o soluție comodă și eficientă din punct de vedere al costurilor, iar pe de altă parte acestea prezintă un grad ridicat de risc în ceea ce privește stocare datelor importante.
De îndată ce datele au fost clasificate si s-a stabilit ce categorie de utilizatori vor avea acces la informații, cât și cine va avea acces la gestionarea acestora – ștergere, adăugare etc, se poate avea o idee de ansamblu asupra modului în care datele vor fi folosite, cât și despre importanța acestora, în funcție de valoarea informațiilor și volum. Astfel, se poate lua o decizie în privința stocării lor. În acest sens, un aspect esențial este evaluarea riscurilor pe care acestea le prezintă, pentru că pot fi evitate chiar și în cazul platformelor de tip cloud.
Acordul-cadru de servicii – primul pas spre securizarea datelor
Oricare terţ implicat, fie el furnizor sau centru de date, trebuie să aibă un acord juridic de servicii (SLA) ce menţionează întocmai modul de organizare pentru stocarea datelor. Dacă nu au, utilizatorii trebuie să fie atenți și să evite astfel de furnizori. În plus, administratorii de rețea trebuie să pună intrebări detaliate, precum unde sunt serverele localizate cu exactitate. Un alt factor de luat în calcul este frecvența back-up-urilor. Încă un argument demn de luat în calcul este acela legat de procedurile în situații de urgență. Acestea trebuie să ofere soluții punctuale precum alimentarea neîntreruptă. Nici factorul uman nu trebuie ignorat. Angajații companiei care oferă aceste servicii trebuie să beneficieze de instructaje corespunzătoare, pentru nu a pune datele în pericol. Această evaluare detaliată a unui furnizor de servicii de tip cloud este necesară.
Bineinteles, cu cat serviciile furnizorului sunt mai avansate, securizarea datelor este însoțită și de costuri pe măsură. De aceea, soluția este stocarea datelor cu importană ridicată pe o astfel de platformă și adoptarea, în paralel, a unor soluții mai eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru datele de volum. Nu toate datele au aceeaşi valoare, aşa că nu e nicio problemă dacă acestea sunt împărţite în funcţie de importanța acestora.
Protecția căilor de transfer
Un alt potențial risc în stocarea datelor în afara reţelei este faptul că această conexiune dintre companie şi centrul de date poate fi compromisă. O posibilitate de protecție este criptarea datelor şi implementarea unui mod de autentificare în două etape pentru a maximiza controlul, pe lângă portalul securizat. Aceste metode de a securiza datele sunt însoțite și de costuri adiacente, însă datele sunt cele mai importante active ale unei companii. Pierderea acestora ar putea aduce pagube grave organizației.
Stocarea pe platformele de tip cloud nu mai reprezintă o alegere
Companiile nu mai pot evita stocarea datelor in cloud. Aproape orice organizaţie foloseşte serviciile platformelor de tip cloud, ce stochează datele în afara reţelelor. Salesforce, Xero, Microsoft 365, alături de alte servicii online, toate aceste companii organizează datele pentru clienții lor. Însă acelaşi lucru făcea şi Ashley Madison, chiar dacă nu erau date ale afacerilor clientilor. Anul trecut, EMC a sponsorizat un studiu care a relevat faptul că pierderea datelor şi timpul de nefuncţionare au adus companiilor, doar din Australia, în ultimul an, pierderi de peste 55 de miliarde de dolari. La nivel global s-a înregistrat o creştere a pierderilor de 400%. În termeni de sume, aceste pierderi se ridică la miliarde de dolari.
Pentru a împiedica astfel de situații și pentru a reduce riscurile, pașii pe care companiile trebuie să îi urmeze sunt: clasificarea resurselor de date, securizarea acestora în cadrul organizației, contractarea unui funizor de soluții de tip cloud care îndeplinește toate condițiile.