În materie de echipamente NAS, cei de la Synology nu mai au nevoie de nici o introducere. Au reuşit mereu să capteze atenţia pieţei de storage oferind soluţii fiabile, performanţe şi accesibile ca preţ.

În cazul de faţă, modelul DS216j primit la teste, se adresează segmentului de consumer, fiind un mediu de stocare perfect pentru cei ce caută un home server fiabil, puteric şi eficient, atât din perspectiva performanţelor cât şi a consumului de energie.

Deşi are un design compact, DS216j vine dotat cu două bay-uri HDD de 3.5″/2.5” ce permit crearea unui spaţiu de stocare impresionant de maxim 16 TB (2x 8 TB HDD sau 1x 16 TB HDD). Vine echipat cu un procesor dual core cu motor de criptare, datorită căruia este capabil să ofere viteze de transfer de până la 112.75 MB/s la citire şi peste 97.6 MB/s, atunci când cele două HDD-uri sunt configurate în RAID.

Este destul de silenţios, oferind un nivel de zgomot sub 18.2 dB şi are un consum de invidiat, de doar doar 14.85 W în timpul utilizării şi de 6.95 W în modul de hibernare.

Din perspectiva uşurinţei în utilizare, configurarea şi integrarea sa în fluxul de lucru se face foarte uşor, urmând cei câţiva paşi menţionaţi în manual. Pentru uşurinţă în utilizare, interfaţa oferită de sistemul de operare DiskStation Manager (DSM) este una foarte simplă, ce oferă acces rapid la toate funcţiile şi opţiunile NAS-ului, precum şi la o gamă extinsă de aplicaţii.

Spre exemplu, accesând secţiunea Package Center, vei putea instala atât aplicaţii multimedia precum Audio Station, iTunes Server, Media Server, Photo Station sau Video Station, cât şi pachete software de back-up, business, supraveghere, cloud, download sau securitate.

DS216j stă bine şi la capitolul streaming video, fiind compatibil cu PC-uri, dispozitive mobile, televizoare, sau orice alte dispozitive DLNA.

Nu este un NAS foarte ieftin, dar nici unul scump dacă ţinem cont de ceea ce poate oferi.

Preţ: 839 lei pe Pcgarage – http://www.pcgarage.ro/nas/synology/diskstation-ds216j/