Cu AMD am început acum aproape două decenii incursiunea în lumea PC-urilor. Primul sistem a fost AMD, ulterior având numai sisteme bazate pe Intel. Am primit recent la test un sistem bazat pe platforma AMD AM10, sistem asamblat de cei de la PC Garage.

Sistemul avea preinstalat Windows 7 pe 64 de biți și a rulat foarte bine diverse aplicații. Scopul pe care l-am urmărit în testarea sistemului AMD a fost să identific dacă în cazul aplicațiilor optimizate pentru platforma AMD A10 se observă un plus de viteză.

În primul rând, am comparat procesul de arhivare în două aplicații de arhivare – WinRAR și 7 ZIP. Ceea ce este important de subliniat este că numai 7 ZIP este o aplicație optimizată pentru acest model de procesor și, cel puțin teoretic, trebuia să exploateze mult mai bine performanțele acestui procesor. Am construit un set de fișiere de aproximativ 10 GB și am pornit succesiv procesul de arhivare în cele două aplicații. 7 ZIP a fost cu aproximativ 15% mai rapid decât Win RAR, ceea ce considerăm că este un plus destul de bun de performanță.

Suplimentar, am testat și aplicarea unei serii de filtre în Adobe Phtoshop CC (vesriune optimizată pentru AMD AM10) vs. Adobe Photoshop CS5. Și în acest caz Adobe Photoshop CC a fost mai rapid cu aproximativ  7% decât versiunea neoptimizată.

Suplimentar, procesorul AMD AM10 oferă optimizări pentru LibreOffice și BasemarkCL, iar lista de aplicații compatibile este în creștere.

Consider că platforma bazată pe AMD – AM10 un raport preț/performanță excelent. Utilizarea aplicațiilor optimizate (multe dintre ele fiind disponibile în regim freeware sau open source – e.g. 7 Zip și LibreOffice) aduce un plus acestui sistem.

 

Top of Form

Specificatii tehnice

Denumire: Sistem Home Kaveri, AMD A10-7700K Black Edition, 4GB DDR3, 500GB HDD, Wi-Fi
Cod producator: Sistem Kaveri
Garantie tehnica: 24 luni
Garantie de conformitate: 24 luni
Sistem
Recomandat pentru Home
Procesor
Producator AMD
Procesor A10-7700K Black Edition
Nucleu Kaveri
Numar nuclee 4
Viteza 3.5/3.8 GHz
Placa De Baza
Producator Gigabyte
Placa de baza GA-F2A88XM-DS2
Chipset AMD A88X
Carcasa
Producator Zalman
Model T1 Plus
Tip MiddleTower
Placa Video
Producator AMD
Placa video Radeon R7, integrata
Memorie
Producator Crucial
Model CT51264BA160BJ
Tip DDR3
Capacitate RAM 4 GB
Frecventa 1600 MHz
Stocare
Producator Toshiba
Model HDD DT01ACAxxx
Capacitate HDD 500 GB
Viteza de rotatie 7200 rpm
Buffer 32 MB
Interfata SATA-III
Unitate Optica
Tip unitate DVD-RW
Sursa
Producator Segotep
Model ATX-500WH
Putere 500 Watt
Sunet
Canale audio 7.1
Placa De Retea
Viteza maxima 10/100/1000 Mbs
Periferice
Adaptor wireless D-Link GO-USB-N150