Telefonul meu personal este un Nokia Lumia 520. Îl folosesc de peste trei luni și sunt foarte mulțumit de facilitățile acestui produs.  De asemenea, am testat mai bine de o lună Nokia Lumia 920. Ambele telefoane sunt extrem de fiabile și rezistente (au fost utilizate intensiv de puștiul meu de 8 ani, fără a reuși să le provoace daune).

Platforma de producție este identică pentru toate telefoanele Lumia, existând însă diferențe la capitolul performanță. Ambele telefoane sunt înzestrate cu același procesor dual core, pe 520 viteza de procesare fiind “frânată” la 1 GHz (920 rulează la 1,5 GHz).  Memoria este dublă în cazul lui 920 (1 GB RAM), iar ecranul este cu 0,5 inch mai mare față de Limia 520. La capitolul rezoluție, 520 suportă numai 480×800 pixeli, față de rezoluția de 768 x 1280 pixeli.

Am fost plăcut surprins de facilitățile de integrare cu servicii non-Microsoft (e.g. Google Mail). Consider că ambele telefoane oferă un raport preț-performanță foarte bun.

Avantajele tehnologice ale Microsoft pentru telefoanele Nokia

Avantajele tehnologice pentru Microsoft sunt legate atât proiectele software realizate de Nokia în ultimii ani (multe dintre ele în parteneriat cu Microsoft, chiar înainte de achiziție), precum și de facilitățile oferite de Windows 8 și Windows  Phone 8.

Nokia Here (anterior Ovi Maps și Nokia Maps) este în prezent unul dintre cele mai bune servicii de localizare geografică, serviciul fiind disponibil pe telefoanele mobile Nokia și fiind utilizat de companii importante la nivel global (BMW – pentru sistemele de localizare de pe autoturisme, Garmin – pentru gama de GPS-uri etc.). Serviciile de localizare sunt extrem de importante pentru dispozitivele mobile, aceste funcții fiind folosite de majoritatea aplicațiilor. Servicii de calitate în această zonă sunt   garanția unei bune funcționări a acestor dispozitive.

Microsoft Office este un atu important al companiei, suita Office fiind parte integrantă a dispozitivelor cu Windows Phone 8. Office este în prezent de departe cea mai utilizată suită de aplicații de birou, iar integrarea ei pe telefoane poate fi garanția unei reorientări a utilizatorilor pe această zonă. Tot un avantaj pentru Microsoft sunt serviciile VoIP (Voice over IP) care vor fi integrate pe dispozitivele mobile cu Windows, Microsoft având în portofoliu, prin achiziția Skype, cel mai utilizat serviciu de acest gen la nivel global.

Important este și know-how-ul pe care  Microsoft îl are în zona de cloud. Integrarea serviciului One Drive (anterior serviciul s-a numit SkyDrive) și a Office 365, pot aduce avantaje importante pentru diverse categorii de utilizatori.

Microsoft va adăuga funcționalități importante în zona de jocuri. Xbox Live este deja un serviciu martur, iar în ultimii ani piața telefoanelor inteligente a reușit să acapareze o cotă de piață importantă de pe zona de console de jocuri portabile. Mulți producători de jocuri (printre care și liderul Electronic Arts) au achiziționat în ultima vreme producătoare de jocuri pentru dispozitivele mobile (Android, iPhone, Windows Phone), creșterile de piață în această zonă fiind majore.

Nokia Lumia 520

 • Ecran tactil 4″ supersensibil
 • Camera foto 5 Mp cu lentile speciale
 • Hartile Nokia Here
 • Windows Phone 8
Nokia Lumia 920
 • Dimensiune senzor cameră primară: 8,7 MP PureView
 • Dimensiune afişaj: 4,5”
 • Nume procesor: Qualcomm Snapdragon™ S4
 • Durată maximă de convorbire 3G: 10,8h
 • Durată maximă de redare audio: 74.0h
 • Împărtăşire fotografii: Facebook;Trimite ca ataşamente la e-mail;Împărtăşeşte prin Bluetooth;Flickr;Picasa;Atinge şi împărtăşeşte imagini sau filme cu NFC;Nokia Beamer;Afişare pe televizor cu aplicaţia DLNA Nokia Play To
 • Aplicaţii sociale: Facebook;LinkedIn;Twitter