Gama ROG de la ASUS este una dintre cele mai cunoscute game de gaming. ROG Strix G17 este un laptop interesant din categoria mid-range de gaming. Laptopul a primit premiul Red Dot pentru design, fiind creat în colaborare cu o echipă de la BMW. Sistemul de răcire pare a fi desprins din grila unui autoturism, iar banda led din partea inferioară îi dă un aspect futurist.

Laptopul este înzestrat cu un procesor Intel i7,  generația a zecea, cu o frecvență de bază 2.6 GHz (în varianta turbo teoretic merge până la 5 GHz). Placa video vine este din cunoscuta gama RTX2060 și are 6 GB de RAM.

Laptopul este înzestrat cu două SSD-uri M2 în RAID 0 cu 512 GB fiecare (capacitatea totală este de 1 TB), iar memoria în varianta primită la test este de 16 GB RAM la 2933 MHz.

Conectivitatea include LAN Gigabit, WiFi 6, trei porturi USB3.2 Gen 1 Tip-A , un port USB3.2 Gen2 Tip-C cu suport DisplayPort™, un HDMI 2.0b cu suport 4K HDR, un conector audio mixt (căști+microfon), și evident o mufa de încărcare. Camera web lipsește, dar având in vedere scopul pentru care a fost creat acest laptop nu era imperios necesară.

De asemenea si ecranul este un punct forte la acest laptop, care in acest caz este unul cu o rate de refresh de 244 Hz si 3 ms timp de răspuns, de asemenea laptopul suporta un headset VR.

Benchmarkuri

Laptopul a înregistrat performanțe foarte bune în toate benchmarkurile rulate. Astfel, în 3DMark Port Royal cu Ray Tracing a obținut 3891 puncte, un scor bun pentru laptopurile de gaming. În PC Mark a obținut 5127 de puncte, iar în CrystalDiskMark a obținut un maxim la scriere de 1820 MB/s, iar la citire de 2869 MB/s.

Am rulat și un test de rendering 3D în Blender, laptopul fiind în prima jumătate ca performanță la rularea acestui benchmark.

Software

Laptopul vine cu Windows 10 Pro preinstalat, si cu o serie de aplicații, printre care:

  • Armoury Crate este aplicația din care utilizatorul poate schimba modul de performanta/acustic, spre exemplu modurile silent, performance si turbo;
  • GameFirst VI care optimizează aplicațiile atunci când un joc este pornit, pentru cea mai buna performanta;
  • Sonic Studio III creat pentru preset-uri audio;
  • GameVisual, construit in deja precizat-ul Armory Crate, permite schimbarea modurilor vizuale pentru diferite activități;

Ca toate dispozitivele din gama ROG, este disponibilă tehnologia Aura Sync care vă permite să sincronizați luminile led între periferice sau componente, iar aplicația Aura Creator permite schimbarea luminilor in cele 4 zone de luminare a tastaturii.

Concluzii si alte informații

La prețul de 8000 de lei (modelul testat), noi credem ca acest laptop oferă destule funcționalității pentru un gamer pretențios. De asemenea acesta este răcit cu metal lichid, care este cunoscut pentru performanța termica îmbunătățită față de pasta termică obișnuită.

Evaluare (punctaj maxim 10p)

Design 10
Performantă 10
Preț 9
Stocare 10
Memorie 10
Ecran 10
Scor General 9.83