Dacă în februarie am testat Mate 30 PRO (testul scris este aici https://itchannel.ro/test-huawei-mate-30-pro/),  acum a venit rândul lui P40 PRO. P30 Pro a fost considerat cel mai bun telefon la capitolul foto / video. Oare și-a păstrat poziția de lider?

Prima impresie

Telefonul include cel mai nou model de procesor, Kirin 990 5G, de la Huawei. Ce este important de subliniat în ceea ce privește acest procesor este că integrează nativ 5G, deci nu mai este necesar un modem suplimentar (cum este cazul majorității telefoanelor 5G). Procesul de fabricație este de 7nm+ EUV, incluzând peste 10 miliarde de tranzistori. La procesor se mai adaugă un chipset Mali-G76 MP16, cele două componente fiind garanția că puteți rula cele mai noi jocuri de pe Android.

Telefonul vine în patru variante: P40 lite, P40, P40 Pro și P40 Pro Plus (nu este încă disponibil in tara noastră). În afară de P40 lite, toate celelalte modele au același procesor și conectivitate 5G. În rest, există diferențe la ecran (diagonale si rezoluții), memorie, camere foto, greutate, rezistenta la apa, benzi LTE si 5G.

Benchmark

În GeekBench P40 Pro este pe primul loc, atât în testul single core (776 puncte), cât și în cel multi-core (3159 puncte). În AnTuTu Benchmark, P40 Pro ocupă locul 2 după ROG Phone 2, un telefon din altă categorie, specializat pe zona de gaming. Diferența între cele două dispozitive este destul de mică (507.284 ROG vs.  496.541). În testele de la FutureMark, telefonul a obținut un scor foarte bun de 6072 puncte.

Foto

Această gamă de telefoane a fost renumită pentru camerele foto, P30 Pro fiind considerat de foarte mulți jurnaliști liderul pieței. Calitatea lentilelor Leica, asigură cred poziția de lider și a acestui model.

Începem cu o evaluare independentă, Huawei P40 Pro a obținut un scor general DxOMark de 128  puncte pentru sistemul de camere cvadruple Leica, ce extind radical posibilitățile de fotografiere și înregistrare video. Huawei P40 Pro aduce o evoluție a camerei cvadruple Leica, cu o cameră cinematografică mai puternică și o cameră 3D cu senzor de profunzime, si o camera periscop care suporta zoom-ul supersensibil de până la 5x optic iar restul pana la 50x digital/hibrid.

Calitatea foto este cu totul deosebită și puteți vedea mai multe poze postate pe site. Din păcate pozele sunt făcute doar la interior (din cauza crizei curente de Coronavirus). Calitatea filmării 4K este excelentă, mult peste alte telefoane pe care le-am primit anterior la test. La aceste calități foto/video, se adaugă facilitatea de înregistrare slow motion de 7680 cadre pe secundă. Mai jos am realizat un filmuleț cu aprinderea unei brichete în modul slow motion (la 7680 de FPS la 720p si 960 FPS la 1080p) .


Bateria și alte lucruri de menționat

Ecranul are o rată de refresh de 90 Hz (care poate fi schimbata si cu 60 de HZ, daca vreți sa păstrați din  autonomia bateriei. Bateria Li-Po 4200 mAh este de anduranță, puteți juca mai multe ore jocuri consumatoare de sau să vizionați video pe YouTube.

Încărcarea este prin cablu cu încărcătorul din cutie de 40w si cablul din cutie.

La capitolul încărcare wireless, este de remarcat promisiunea producătorului de acum câțiva ani de a introduce acest mod de încărcare decât când are ceva de spus pe această piață. Încărcarea wireless este de 27W (cu încărcătorul Huawei wireless rapid) și se pare că este ceea mai rapidă de piață la data lansării acestui telefon. De asemenea telefonul suporta si încărcarea reversibila la aceiași 27W acesta fiind cea mai rapida încărcare reversibila wireless de pe piața. Recunoașterea facială se bazează pe infraroșu și este foarte rapidă, iar senzorul de amprentă se află sub ecran, fiind unul optic.

Telefonul are fața din sticlă securizată, iar cadrul din aluminiu și spatele telefonului este din sticla. (Dar exista si o varianta de ceramica pentru P40 Pro+). De asemenea, telefonul este compatibil cu standardul IP68 – rezistență la praf și apă ( până la 1.5m pentru 30 de minute).

Software

 

Dacă se poate spune ceva negativ despre acest telefon este lipsa aplicațiilor Google și în special posibilitatea de instalare prin intermediul Google Play. Dacă la lansarea Mate 30 si Mate 30 Pro existau mai multe metode de a face acest lucru, la începutul lunii aprilie noi (eu și Andrei www.andreicojocaru.ro) nu am găsit decât metoda rulării acestora într-o în mașina virtuală. Totuși este de menționat numărul impresionant de aplicații care au fost deja portate pe AppGallery.

Considerăm că P30 Pro este un telefon excelent, care are un statut deja discutabil (devreme ce deja am avut urmașul direct al lui la teste) la cel mai bun telefon la capitolul foto. Așteptăm noutățile pe care le va aduce P40 Pro Plus, care cel mai probabil va ajunge cel mai bun telefon la capitolul foto.

Mai multe poze la rezolutia neprelucrate gasiti aici:
shorturl.at/bcgu9

Specificații

Display: 6.7-inch Quad HD+ OLED

Camera: Quad 48MP + 8MP + 16MP + 3D ToF

Procesor: HiSilicon Kirin 990

Baterie: 4500 mAh

RAM:  8 GB

Stocare: 256 GB, Slot Nano Memory (NM)