Anul 2025 vine cu o perspectivă pozitivă asupra IT-ului la nivel global, fiind prevăzută o creștere importantă a cifrei de afaceri, de aproximativ 10 procente, arată o analiză EXE Software. Principalul factor care este de așteptat să genereze acest progres e Inteligența Artificială (AI), care va fi în continuare în primplan, dat fiind că tot mai multe companii vor dori să o integreze în produsele lor și vor investi în a-și introduce în operațiuni componenta de AI. De altfel, una dintre direcții va merge spre Generative AI, care promite să producă noi elemente, de la texte, până la imagini și sunete – dacă AI se bazează pe o experiență anterioară, Genarative AI este una complet nouă.

O altă previziune indică migrarea companiilor către Cloud Computing  și aplecarea către MultiCloud pentru a avea flexibilitate mai mare și a optimiza costurile. Se va investi în continuare în transformarea digitală, trend început de câțiva ani, care va continua. Constantă va rămâne și provocarea în ceea ce privește forța de muncă, resimțită la nivel global, existând dificultăți de recrutare a personalului calificat. În industrie se va continua munca remote, alternată cu hibrid, pentru a putea reține programatorii.

„În România, ar fi fost de așteptat de asemenea o creștere a industriei IT – tendința era ca, în acest an, să atingă 10% din PIB, dar este posibil ca din cauza eliminărilor facilităților fiscale să se întârzie acest proces. Companiile își vor diminua investițiile, care vor fi temperate și amânate, iar interesul programatorilor în industrie e de așteptat să scadă, în contextul în care companiile software din IT nu vor putea susține costurile, iar salariile vor fi diminuate ca urmare a creșterii taxelor. Tot din pricina acestui fapt e probabil să apară restructurări și este preconizat să fie reașezări în rândul companiilor. Un risc important de avut în vedere este că, pe termen lung, ar putea să scadă interesul tinerilor de a se îndreptat spre zona IT, oricum fiind deficit de IT-iști în România. Totodată, companiile ar putea renunța la extindere sau la anumite serviciii și operațiuni susținute la centrele din țara noastă”, atrage atenția CEO-ul companiei românești EXE Software, Sorin Cosmescu.

O atenție specială va fi pentru Cyber Security, unde sunt numeroase challenge-uri și, totodată, multe companii vor fi nevoite să își trainuiască intern actualii angajați pentru a-i duce la skill-urile necesare menținerii în trendurile actuale.

„Ne dorim să continuăm trendul ascendent și să păstrăm progresul de anul trecut, de creștere a cifrei de afaceri cu până la 18-20%. Preconizăm să ne dezvoltăm echipa, să extindem operațiunile cu clienții și să avem proiecte noi. O miză importantă vor avea în continuare Web Mobile Dev, Business Intelligence, Robotics, Artificial Intelligence, cu accent în zona de training intern pentru a integra soluțiile AI, de a actualiza nivelul de skill-uri. Pe lângă proiectele interne noi la care lucrăm, ne propunem să insistăm pe Research and Development pentru a aduce tehnologii de ultimă oră în companie, ca în final să le putem propune clienților și partenerilor pentru a le integra în soluțiile EXE”, a conchis reprezentatul companiei.