Cu ajutorul platformei colaborative de eLearning dezvoltate de SIVECO Romania, specialistii din industria produselor alimentare din Romania, Spania si Portugalia au realizat un transfer reciproc de cunostinte si bune practici privind autenticitatea retetelor si ingredientelor traditionale.

Procesul de inregistrare a produselor alimentare traditionale contribuie la continuitatea mostenirii culinare a natiunilor. Proiectul europeanTOL4FOOD, derulat in perioada ianuarie 2012 – decembrie 2013, a urmarit realizarea transferului de cunostinte intre Portugalia, Spania si Romania in materie de reguli si proceduri europene in domeniul produselor alimentare traditionale.

In cadrul proiectului a fost creata o baza de date in limba engleza cuprinzand 170 de produse alimentare traditionale atent selectionate, din Romania, Spania si Portugalia, cu informatii specifice despre fiecare produs. Regiunea, vechimea, reteta autentica, proprietatile senzoriale specifice si povestea produselor au fost principalele criterii de selectie ale acestora.

O provocare continua pentru productia de alimente traditionale o reprezinta cresterea competitivitatii prin identificarea acelor inovatii care garanteaza siguranta produselor si care raspund in acelasi timp si cerintelor generale si asteptarilor specifice ale consumatorilor fata de produsele alimentare traditionale.

Proiectul TOL4FOOD a urmarit dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de instruire si invatare continua privind promovarea cooperarii si mobilitatii intre cercetatorii si intreprinzatorii mici si mijlocii. Specialistii din industria produselor alimentare traditionale din Romania, Spania si Portugalia au beneficiat de un transfer reciproc de cunostinte si bune practici, fiind evaluata autenticitatea retetelor si ingredientelor traditionale.

Metodologia de formare educationala, precum si platforma colaborativa pentru cursuri online au fost dezvoltate de SIVECO Romania. Platforma permite utilizatorilor sa se informeze, referitor la reglementarile si procedurile in domeniul produselor traditionale.

Utilizatorii pot gasi informatii exhaustive pe aceste teme, pe site-ul proiectului www.tol4food.eu, in patru limbi: romana, engleza, spaniola si portugheza.

Proiectul a fost implementat de un consortiu format din patru parteneri din trei tari, fiind coordonat de Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucuresti, Romania).

IBA Bucuresti este o institutie publica de cercetare in domeniul tehnologiei alimentare, calitatii si sigurantei alimentare, ambalarii alimentelor.

Membrii consortiului sunt: SIVECO (Romania), Centrul Tehnologic National pentru Industria Conservelor si Alimentelor (CTC, Spania) si Universitatea Catolica Portugheza – Scoala Superioara de Biotehnologie (UCP-ESB, Portugalia).

Proiectul a fost finantat de catre Comisia Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP, Bucuresti, Romania) apartinand programului “Invatare pe tot parcursul vietii”, sub-programul: “Leonardo da Vinci”, actiunea: “Leonardo da Vinci – Transfer de inovatie”.