Cum pot fi urmărite spectacolele de teatru LIVE

Teatrul online, cu spectacole care pot fi vizionate în regim de LIVE, a înregistrat o tendință de creștere constantă în ultimii trei ani, atât în România, cât și la nivel global. Platforma piciordeplay.ro a depășit deja 10.000 de utilizatori care au vizionat cel puțin un spectacol de teatru și a adunat peste 50 de spectacole de teatru transmise LIVE. În plus, prin intermediul Asociației de Teatru Digital, spectacolele de teatru online pot fi accesibile pentru categorii vulnerabile de public (persoane cu dizabilități, vârstnici sau elevi din mediul rural).

Platforma de streaming live piciordeplay.ro a fost conceput pentru a aduce teatrul mai aproape de toți cei care, din diverse motive, nu pot fi prezenți fizic în sala de spectacol. Prin intermediul tehnologiei de streaming live și video on demand, platforma pune la dispoziție reprezentații teatrale de înaltă calitate, montate live de profesioniști experimentați, oferind o perspectiva cinematică asupra acțiunii.

Creat în pandemie pentru a rezolva problema accesului limitat la spectacolele de teatru, platforma a continuat să existe și după ce spectacolele au fost reluate în format fizic, la cererea persoanelor care doar online pot urmări teatru. Conform statisticilor piciordeplay.ro, publicul de teatru online este împărțit astfel: 25.8% în Bucureșți, 35.6% în alte orașe ale României și 38.6% în diaspora.

“Asistăm în ultimii ani la o digitalizare masivă în toate domeniile, iar teatrul este unul dintre ele. Conceptul de teatru online nu este un fenomen nou, dar a câștigat o popularitate fără precedent și o adevărată relevanță în ultimii ani. Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de consum de teatru este accesibilitatea: sunt eliminate barierele legate de distanță, timp, posibilitate de deplasare. Apoi, vorbim despre crearea unei legături, a unei comunități între actori și public – o legătură diferită față de cea fizică, însă de multe ori una mai personală. În plus, vorbim și de o posibilitate a apariție a unor noi forme și genuri de teatru care nu ar fi posibile într-un alt cadru. Avantajele sunt atât pentru public, cât și pentru actori și de aceea suntem convinși că în câțiva ani acest tip de consum va deveni o normalitate”, a declarat Alex Aramă, co-fondator PiciordePlay.ro.

Pornind de la ideea de accesibilitate și de oportunitatea pe care o oferă o platformă de streaming de teatru pentru noi categorii de public, în special cele dezvantajate sau care nu au acces, în mod normal, la spectacole, a fost creată Asociația de Teatru Digital (ATD). Asociația are ca scop utilizarea oportunității unei plaforme online de teatru pentru extinderea publicului care urmărește astfel de spectacole în România, precum persoane cu dizabilități, vârstnici sau comunități rurale lipsite de oportunitatea contactului cu scena. De exemplu, în acest an, în urma parteneriatului Consiliul Național al Dizabilității din România, 1000 o mie de persoane cu dizabilități vor beneficia de Pașaportul pentru Teatru Digital, care le oferă acces la cele mai bune spectacole de teatru LIVE online prin intermediul platformei PiciordePlay.

Platforma oferă oportunitatea spectatorilor să intre în contact direct cu actorii, prin intermediul “Sfatuluilui satului”, un chat prezent pe toată durata spectacolului live. La final, artiștii rămân pe scenă și discută cu spectatorii online prin intermediul chatului, primesc „comentariile-aplauze” și răspund la întrebări. Spectacolul rămâne apoi înregistrat pe platformă timp de 7-10 zile, perioadă în care poate fi văzut și revăzut.