Cercetarea privind materialele mai versatile si mai putin costisitoare pentru utilizarea energiei solare a primit astãzi un impuls din partea Universitãtii Harvard, care a lansat o bazã de date gratuitã ce catalogheazã eficienta a 2,3 milioane de compusi de carbon organici utilizati la convertirea luminii solare în energie electricã.
Proiectul Clean Energy al Universitatii Harvard – care a analizat molecule utilizând World Community Grid, un supercomputer virtual al IBM care beneficieaza de surplusul de putere al voluntarilor – se considerã a fi cea mai extinsã investigatie de produse chimice cuantice efectuatã vreodatã. 
Oamenii de stiintã pot utiliza acum resursele universitãtii Harvard – www.molecularspace.org – pentru a continua investigatiile celor mai promitatoare elemente chimice. Aproximativ 1,000 de structuri moleculare care au fost descrise în cercetarea realizatã de Harvard au un potential de a converti peste 11% din energia solarã în electricitate, în timp ce 35,000 dintre acestea au o eficientã de 10% sau mai mult. Cele mai multe dintre celulele organice descoperite pânã în prezent pot converti între 4 si 5% din lumina solarã în electricitate. Materialele realizate din silicon si care utilizeazã energie solarã au o eficientã de 15%, fiind mai scumpe de realizat. 

Deschiderea bazei de date CEPDP a universitãtii Harvard pentru public si comunitatea stiintificã reflectã spiritul de colaborare cu ajutorul cãruia a fost realizatã cercetarea – prin surplusul de putere de calcul donat de organizatii si persoane prin intermediul World Community Grid. 
Pânã în prezent, World Community Grid a furnizat Proiectului Clean Energy echivalentul unui singur PC care efectueazã calcule stiintifice în decursul a 17.000 de ani. World Community Grid, creat si administrat de IBM, oferã putere de calcul pentru oamenii de stiintã prin valorificarea timpului nefolosit al calculatoarelor voluntarilor. Acesta a fost utilizat pentru facilitarea cercetãrii privind energie alternativã, apa curatã si alimentele sãnãtoase, precum si pentru descoperirea de tratamente pentru cancer, SIDA, malarie si alte boli.