Identity Defined Security Alliance (IDSA), o asociație care ajută organizațiile să utilizeze investițiile existente în securitate cibernetică pentru a-și consolida sistemele defensive în fața amenințărilor din mediul virtual, a lansat recent un studiu intitulat „Identity Security: A Work in Progress”, care se bazează pe răspunsurile la un sondaj online la care au contribuit 502 de factori de decizie din domeniul securității IT. Raportul evidențiază tendințele în materie de securitate legate de identitate și ceea ce fac diferit companiile cu viziune de avangardă în acest domeniu pentru a reduce riscul unei încălcări a acestor măsuri de securitate.

Numărul de identități de utilizator dintr-o companie este în creștere dramatică, în mare parte determinat de DevOps, automatizare și o creștere a numărului dispozitivelor conectate la rețea, iar ritmul va continua să se accelereze. În același timp, identitățile compromise rămân una dintre principalele cauze ale apariției breșelor de securitate. Conform studiului, marea majoritate a profesioniștilor din domeniul securității IT au fost în ultimii doi ani puși în situația de a face față a cel puțin unei breșe de securitate determinată de identitatea utilizatorilor, aproape toți raportând că cred că aceste încălcări ar fi putut fi prevenite.

Principalele concluzii ale cercetării

Încălcările legate de identitate sunt omniprezente

  •     94% au avut la un moment dat o breșă de securitate legată de identitate
  •     79% au avut în ultimii doi ani o breșă de securitate legată de identitate
  •     66% spun că phishingul este cea mai frecventă cauză a breșă de securitate legate de identitate
  •     99% dintre aceștia consideră că breșă de securitate legate de identitate puteau fi evitate

Asigurarea securității identității este un proces continuu

  •     Majoritatea problemelor de securitate legate de identitate sunt încă în curs de desfășurare sau în etapele incipiente
  •     Mai puțin de jumătate au implementat pe deplin politici de securitate legate de identitate
  •     71% au adus modificări la nivel organizațional cu privire lamanagementul gestiunii identității

Companiile proactive obțin rezultate

  •     Companiile proactive sunt mult mai susceptibile să pună integral în aplicare elementele-cheie de securitate legate de identitate
  •     Doar 34% dintre companiile cu o cultură proactivă în ceea ce privește securitatea au avut o breșă legată de identitate în ultimul an – cu mult mai puțin decât 59% dintre companiile cu o cultură de securitate „reactivă”.