ShareAI, dezvoltat de Growably, este o rețea inovatoare semi-decentralizată concepută pentru a democratiza accesul la inteligența artificială. Prin permiterea utilizatorilor de a-și partaja resursele de calcul, ShareAI creează un ecosistem mai echitabil, în care capabilitățile AI sunt disponibile pentru toată lumea. Participanții pot câștiga tokenuri pentru contribuțiile lor sau le pot dona pentru a sprijini cauze caritabile. Prima versiune a soluției se lansează astăzi, iar despre conceptele care au stat la baza dezvoltării ei și despre pașii pe care îi va face pe termen mediu și lung am stat de vorbă cu Sandu Denis, Co-Founder, Growably.

ITChannel: Cum se încadrează Share AI în peisajul actual tot mai dominat de soluții de inteligență artificială? Este o idee unică sau mai sunt astfel de proiecte de a partaja astfel de resurse ale masei de utilizatori?

S.D.: Conceptul de a centraliza resursele a mai multe calculatoare nu este ceva nou sau unicat. Îl putem regăsi începând din 1990, utorrent fiind un prim concept prin care se făcea sharing de link-uri de resurse, fie ele muzică, videoclipuri, programe și așa mai departe. Și cu siguranță sunt și altfel proiecte de acest gen folosite în diverse scopuri, de exemplu pentru cercetare în domeniul științific sau pentru alte cauze. În schimb, în zona de inteligență artificială încă nu am văzut o inițiativă care să aibă acest obiectiv. Singura similaritate ar fi rosetta@home  dar are o abordare cu totul diferită față de ideea și inițiativa noastră. Revenind la modul în care ShareAI adresează în peisajul actual, inteligența artificială era controlată, până de curând, aproape exclusiv de câteva companii mari. Aici ne putem gândi la OpenAI, la Claude și alții care aveau acces la resurse uriașe pentru a antrena modele avansate, iar oricine care voia să folosească era la un nivel performant, era obligat să plătească pentru acces la aceste modele centralizate la care nu aveai acces gratuit. Pe lângă aceasta, toate datele utilizatorului ajungeau, inevitabil, pe serverele lor. Putem să vedem cazul Deepseek sau ChatGPT. Noi în schimb, am început soluția asta de anul trecut din vară și am pariat pe o altă direcție. Eu am pariat că modelele sursă liberă vor ajunge în viitorul apropiat la același nivel, dacă nu vor și depăși modelele acestea, care practic nu sunt dezvăluite publicului. Și, spre norocul meu, Deepseek chiar îmi validează pariul pe care l-am făcut și îmi arată că a meritat. ShareAI este oarecum construit tocmai pe acest principiu. În loc să depinzi de un furnizor unic, poți accesa inteligența artificială într-un mod distribuit. Adică o rețea de noduri care rulează modele sursă liberă puternice. Ca o analogie, poți să te gândești la ShareAI ca la un Airbnb pentru AI în care, în loc să închiriezi puterea de procesare doar de la giganții tehnologici, poți să folosești resursele altor persoane sau organizații care își pun la dispoziție calculatorul atunci când nu este utilizat. Ideea este ca AI să devină mai accesibil, mai democratic și mai eficient pentru toată lumea și să crească sustenabil.

ITChannel: Deepseek este oferită tot open source sau doar parțial?

S.D.: Este o întrebare bună și cred că o parte din vină pentru confuzia asta vine de la OpenAI care lasă să se înțeleagă că este un AI „open”, dar nu e „deschis”. Apoi avem Gamma.AI, avem familia Llama dezvoltată de Meta, proprietara Facebook. La fel, nu e sursă liberă, ci open core, adică tu ai voie s-o folosești, ai drept comercial, dar până într-un anumit număr de utilizatori. De exemplu, dacă ai peste un milion de utilizatori, trebuie să ceri licența. În schimb, Deepseek este, în adevăratul sens al cuvântului, o sursă liberă. Poți să-i vezi parametrii prin care a fost antrenat, poți să-l modifici după bunul plac. Rulează pe licența MIT, și asta este practic lucrul cel mai important, pentru că din Deepseek vor apare foarte multe modele mai specializate care folosesc la bază acest model primar.

ITChannel: Practic, ideea voastră este de a pune la dispoziție o arhitectură semi-descentralizată, o arhitectură care nu mai depinde de resursele unor companii foarte mari.

S.D.: Rămâne aceeași analogie în care, dacă AI-ul centralizat de la marile companii ar fi echivalentul unui hotel de lux, unde plătești scump pentru fiecare noapte, ShareAI este Airbnb-ul inteligenței artificiale. În loc să depinzi de un singur furnizor care taxează la fiecare cerere, poți să închiriezi pe noapte o casă atunci când ShareAI este folosită. Este aceeași analogie care exprimă foarte clar ceea ce vrem noi să facem cu calculatorul oamenilor atunci când îl folosesc – venit pasiv.

ITChannel: Care sunt provocările pe zona de securitate în dezvoltarea acestei soluții? Pentru că bănuiesc că au existat o serie de probleme, fiind o platformă atât de dispersată.

S.D.: Cu siguranță că au existat. Și aici o să pot să îți spun câteva lucruri ca să nu las în aer întrebarea. Dar tocmai din motive de securitate, multe din lucrurile pe care le implementăm nu le putem dezvălui, aceasta fiind practic prima măsură de securitate: să nu vorbești de măsurile de securitate pe care le-ai implementat. Cea mai mare provocare când vine vorba de dezvoltarea aplicației este protejarea datelor și prevenirea oricărei tentative de acces neautorizat. Oarecum de la concepție, de când am creat ShareAI, l-am construit în așa fel încât datele să nu fie trimise integral la un singur nod, adică la un singur calculator. Și asta ridică un grad de securitate foarte mare, pentru că dintr-o dată nu ai doar un server unde sunt toate datele, ci ai milioane de servere sau calculatoare unde se primește o mică părticică. Un lucru foarte important pe care îl putem spune public este că fiecare întrebare care se creează în ShareAI este distribuită altuia. Asta înseamnă că dacă tu, ca individ, pui trei întrebări, prima merge la un calculator, a doua la un alt calculator, iar a treia la un alt calculator. Și atunci, în primul rând, protejăm contextul, protejăm firul discuției. Deci, pe lângă securitatea tehnologică de a intercepta mesajele între server și dispozitive, ne-am gândit și la dispozitiv în sine. Și am adoptat o arhitectură de zero-trust policy.

ITChannel: Săptămâna viitoare este lansarea soluției. Nu este versiunea 1, e un beta release, din câte înțeleg.

S.D.: Este un beta release, deoarece ne așteptăm să apară tot felul de cazuri unice. Noi am testat aplicația în ultimele luni, am început să testăm anumite funcționalități, dar este imprevizibil modul în care este folosit de utilizatori. Cel mai bun mod de a testa lucrurile acestea este prin a le oferi comunității, a le oferi oamenilor. Da, va fi o perioadă de test, o perioadă în care colectăm feedback. Noi suntem la butoane și suntem 24 din 24 de ore pregătiți să patch-uim fiecare eroare care ne-a fost raportată. Lansarea oficială este luni, 10 februarie, iar pe 13 februarie avem și primul eveniment unde vom prezenta soluția în fața unor investitori naționali și internaționali, a comunității și a presei.

ITChannel: Care va fi sursa veniturilor voastre? Pentru că, la urma urmei, sunteți o instituție privată și va trebui să reușiți să obțineți un profit, să monetizați soluția.

S.D.: Cu siguranță că ne-am gândit să adoptăm același mod de operare precum îl vedem deja în piață la alte companii, ca să nu reinventăm roata. Ne gândim să cerem un procent din fiecare tranzacție care se face în platformă. Încă nu suntem siguri care va fi acel procent, încă nu suntem siguri când vom implementa acest model, pentru că joacă un rol foarte important și investițiile pe care le putem aduce inițial. Noi, la modul ideal, am creat și dorim să creștem platforma fără să punem un stres financiar pe utilizatori. Prin urmare, am vrea să acoperim noi costurile, ideal din alte surse. Dar dacă te gândești la serviciile de livrarem la domiciliu, acestea preiau câte 20-30% din valoarea fiecărei comenzi care se face în cadrul platformei. Așa vom proceda și noi, unde vom lua 20-30% din valoarea întrebării, iar restul de 70-80% va merge la individul care a procesat. Compania care ne folosește soluția va avea acces la resurse de inteligență artificială la un cost mult mai redus. În același timp, va putea să susțină comunitatea. Deci, dintr-o dată nu mai este vorba că banii mei merg în contul unei mari corporații, ci merg la utilizatorii individuali care își pun la dispoziție dispozitivele atunci când nu sunt folosite să lucreze pentru ei. În al treilea rând, este vorba de siguranța datelor. Știm că ShareAI nu antrenează niciun model pe întrebările care sunt puse. Confidențialitatea începe să devină o problemă din ce în ce mai mare în actualul context geopolitic și ShareAI încearcă să rezolve și problema aceasta.

ITChannel: Care este obiectivul principal pentru a vă acoperi finanțarea și pentru a continua proiectul?

S.D.: Noi avem la bază o agenție de dezvoltare prin care dezvoltăm tot felul de soluții personalizate pentru diverse companii. Oarecum, avem un mic buget pentru următoarea perioadă, pe care îl putem folosi pentru a susține proiectul. Pe termen scurt, cel mai important obiectiv pe care îl avem este să construim o rețea stabilă de utilizatori și furnizori de resurse. Suntem deschiși și acceptăm noi sugestii, dar facem deja pași. Unul dintre ele este că în luna martie vom fi prezenți cu soluția noastră la Cloud Fest, cel mai mare eveniment din Europa de firme de hosting în cloud. Vom propune acestor companii de servicii cloud ca alternativă la a-și închide serverele atunci când nu sunt folosite, să le pună pe ShareAI și să genereze venit pasiv. Acesta ar fi unul dintre pașii preconizați, dar mai avem multe alte obiective care sunt pe termen scurt și mediu, în așa fel încât să creăm rețeaua. Și nu excludem investiții!

ITChannel: Este o abordare interesantă. Ce ne puteți spune despre obiectivele pe termen mediu și lung, despre direcția în care doriți să mergeți cu ShareAI?

S.D.: Vrem să demonstrăm că inteligența artificială nu trebuie să fie centralizată. Ne putem uita la Statele Unite ale Americii, care a anunțat un proiect de 500 de miliarde de dolari în proiectul lor Stargate pentru infrastructura hardware pentru inteligența artificială, ca să poziționeze America pe primul loc. Avem China, care practic a copiat un model american la o fracțiune de cost și l-a făcut sursă liberă tocmai ca să distrugă supremația AI deținută de America. În schimb, Europa este guvernată de un model birocratic, nu are un cuvânt de spus când vine vorba de inteligența artificială și realizăm că aceasta va fi următoarea „goană după aur”. Practic, pe termen mediu, obiectivul nostru este să consolidăm ShareAI ca o alternativă viabilă la serviciile AI tradiționale. Pe termen lung, vrem să schimbăm modul în care lumea percepe și folosește AI. De la o tehnologie controlată de câțiva la o resursă distribuită, accesibilă și sigură pentru toți. Noi credem că AI-ul trebuie să fie colectiv, nu monopolizat. Din multe motive, și de siguranță, și politice, și așa mai departe. Viziunea noastră este să construim un internet mai echitabil, unde tehnologia lucrează pentru oameni, nu doar pentru marile corporații, iar ShareAI este doar primul pas în direcția asta.