Am participat recent la unul dintre cele mai longevive evenimente de companie – Romsym Data Day. Romsym Data s-a impus ca fiind cel mai important distribuitor de software din România, cu toate că nu are în portofoliu nici un produs Microsoft. În cadrul evenimentului, am aflat mai multe informații legate de dezvoltarea acestei firme și proiectele viitoare.

Romsym Data a pornit la drum în anul 1992, an în care doi tineri absolvenți ai Facultății de Matematică – Informatică din cadrul Universității din București (soții Răzvan și Florina Balint) au decis să înființeze propria companie. Compania a fost primul distribuitor exclusiv de software, într-o vreme în care hardware-ul era la putere și erau foarte puțini cei care cutezau să se orienteze numai în domeniul software. Printre distribuțiile importante din portofoliul Romsym se numără: Symantec, Adobe, Red Hat, SPSS (IBM), Business Objects (SAP) etc.

Evoluție

Piața de software s-a schimbat radical în ultimii 20 de ani. „Acum 20 de ani vindeam <<cutii>> cu produsele software. Cutiile au fost înlocuite cu licențele electronice, iar de câțiva ani asistăm la o schimbare radicală a modului în care sunt distribuite aplicațiile. Trecerea la cloud și la modelul software ca serviciu a contribuit la schimbarea radicală a modelului de distribuție software,” a precizat Răzvan Balint, Executive Director – Romsym Data.

Evenimentul Romsym Data Day s-a schimbat și el în cele aproximativ două decenii de existență. Ediția de anul acesta a avut trei secțiuni desfășurate în paralel. Prima a fost o secțiune generală, care a fost dedicată în special soluțiilor de infrastructură (Symantec, GFI, Secunia etc.). De asemenea, a existat o secțiune de business dedicată soluțiilor Tableau, IBM SPSS, JBOSS, ABBYY etc. Cea de a treia secțiune a fost dedicată exclusiv demonstrațiilor live.

Infrastructură

„Zona de Red Hat a înregistrat creșteri an de an pentru noi. La Red Hat vorbești despre un sistem de operare și despre tot ce implică acesta. În primul rând, virtualizarea pe Red Hat a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani. Tehnologia de middleware de la Red Hat și-a consolidat poziția pe piața autohtonă, în special prin competențele obținute de distribuitorii noștri. În acest sens, avem și prima certificare Advanced Partner a unui distribuitor local,” a precizat Răzvan Balint.

De asemenea, în ceea ce privește securitatea IT, s-au dezvoltat în ultimii ani noi domenii. Zona de Data Loss Prevention (DLP) de la Symantec, companie pentru care Romsym Data este distribuitor în România, a înregistrat o creștere importantă.

Legat de gama de soluții GFI și strategia companiei legată de cloud, Wolfgang Wimmer, Territory Manager Eastern Europe – GFI a declarat: „GFI are o strategie hibridă. Oferim soluții atât on-premises, cât și în cloud. Avem clienți care sunt <<on premises>> și cărora le oferim suportul să treacă la cloud. Avem o soluție de filtrare e-mail și anti-spam <<on premises>>, dar care poate fi utilizată și în cloud. Clientul poate comuta între <<on premises>> și cloud fără niciun fel de probleme tehnice. Noi spunem că viitorul va fi în cloud, dar vor rămâne în continuare și clienți tradiționali <<on premises>>. Din acest motiv credem că este importantă această abordare duală.”

Soluții de business

„În ceea ce privește soluțiile de Business Intelligence, am preluat distribuția Tableau pentru că a fost o ocazie. Sunt foarte multe soluții <<grele>> pe piață (Business Objects, Cognos, soluțiile de la Oracle etc.). Acestea necesită însă o investiție mare și un efort pe măsură pentru implementare. Din acest motiv, companiile se îndreaptă spre soluții mai simplu de <<digerat>>. Eu personal cred în Tableau pentru că are o curbă foarte bună de învățare și are costuri semnificativ mai mici,” a precizat Răzvan Balint.

Minitab este un alt exemplu de soluție care se încadrează în acest trend și care este distribuită de Romsym Data. „Minitab s-a impus ca lider pe zona de calcule statistice dedicate managementului calității. Ne bucurăm de suportul Romsym, un partener foarte activ pe piața locală,” a precizat Roz McDonnell, Marketing Manager – Minitab.

O gamă relativ nouă de produse intrată în portofoliul Romsym, care a fost prezentată în cadrul evenimentului este reprezentată de soluţiile de Optical Character Recognition – OCR – ABBYY. „Suntem în cel de-al doilea an al cooperării. Am ales Romsym Data, care este specializată în distribuția de software, pentru că are bune legături și o poziție bună pe această piață,” a precizat Sergey Osypenko, Head of Distribution Department, Data Capture Department – ABBYY.

Noutăţi importante au fost aduse în portofoliul de soluţii Romsym şi prin lansarea Adobe Creative Cloud. „Creative Cloud ajută companiile, organizațiile guvernamentale și instituțiile educaționale să optimizeze administrarea software-ului și să simplifice procesul de achiziție. Aplicațiile creative pot fi distribuite utilizatorilor sau grupurilor de utilizatori folosind instrumente familiare. Dimensionarea licenţelor și procesul de bugetare sunt simplificate prin posibilitatea de a adăuga licenţe anuale suplimentare pe baza unui singur contract,” a declarat Răzvan Socu, Adobe Certified Instructor – Romsym Data.

Adaptare

“Piața s-a schimbat și este important pentru noi să ne adaptăm la noile nevoi. Centrul de training ITtraining (www.ittraining.ro) a înregistrat o evoluție pozitivă, golul produs pe piața muncii conducând la creșterea interesului pentru obținerea de certificări în domeniul IT. Serviciile de training și consultanță au crescut ca pondere în portofoliul Romsym, acestea având în mod firesc o marjă mult mai mare decât vânzarea de licențe,” a concluzionat
Răzvan Balint.

Silviu Cojocaru