ENSYS Renewable Solutions țintește în 2023 afaceri de peste 30 de milioane de euro pe piața soluțiilor de energie regenerabilă

ENSYS, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România, estimează că afacerile companiei în 2023 vor depăși 30 de milioane de euro. Compania mizează pe creșteri în segmentul prosumatorilor rezidentiali și pe creșterea interesului companiilor de a implementa sisteme fotovoltaice pentru eficientizarea costurilor operaționale cu energia.

“Criza energetică actuală ne arată cât de importantă este diversificarea pe piața energiei și face ca adoptarea soluțiilor regenerabile să fie mai rapidă ca oricând. În România observăm creșterea interesului pentru soluții fotovoltaice complete, atât la consumatorii rezidențiali, dar mai ales la cei industriali. Românii sunt dispuși să aloce un buget consistent pentru asigurarea unui anumit nivel de independență energetică, programele guvernamentale de tipul “Casa Verde” și “Electric-up” fiind un sprijin considerabil, chiar și în ciuda termenelor lungi de evaluare și de finanțare. Față de perioada similară a anului trecut, numărul cererilor pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la consumatori rezidențiali putem considera că s-a triplat, mulți dintre ei orientându-se către sisteme de capacitate mică, 3-8 kWp, având inclusiv disponibilitatea finanțării din surse proprii. Această tendință ne face să țintim un număr total de 6000 de proiecte în zona clienților rezidențiali, pe care urmează să le instalăm până la finalul lui 2023. Această estimare include atât programele Casa Verde 2019 si 2021, cât si sisteme instalate din fonduri proprii de până la 27 kWp. Pe de altă parte, ne concentrăm să oferim produse competitive sectorului industrial și comercial, unde avem capacitatea de a instala sisteme de peste 30 MWp, doar cu echipe proprii”, declară Sebastian Crișan, CEO interimar Ensys.

Pe segmentul rezidențial, ENSYS are planificat peste 4.400 de sisteme cu o putere medie de 6 kWp / sistem, reprezentând o putere instalată cumulată de peste 27 MWp și își propune să gestioneze pentru clienții săi peste 15% din bugetul total al programului “Casa Verde 2023”, adică peste 25.000 de contracte și o putere totală estimată de 125MW.

În ceea ce privește segmentul business-to-business cu sisteme de peste 50kWp, ENSYS are în execuție 60 de proiecte, cumulând 4.7MW, numărul acestora urmând să crească pe măsură ce proiectele deja contractate vor obține toate avizele tehnice necesare.

“Dacă anul 2022 a produs multă neliniște în rândul consumatorilor, pentru România, ne așteptăm ca anul 2023 să aducă progrese mari în privința numărului gospodăriilor și a companiilor care își instalează sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din sursă regenerabilă. Dacă consumatorul rezidențial este mai preocupat de obținerea unei soluții rapide și la costuri reduse, consumatorul industrial se concentrează pe date de amortizare, investiție și rentabilitate, iar în final se lovește de costul ridicat al finanțării sau de lipsa lichidității. Cu toate acestea, marii consumatori de energie electrică sunt pregătiți să aloce între 10-20% din bugetul de investiții pentru finanțarea unui proiect de eficientizare energetică. Iar acolo unde achizitia de sistem nu este o opțiune, venim în ajutorul clienților cu servicii de tip OpEx prin produsul revoluționar “Solar as a Service” pentru “închiriere” de energie verde, la costuri semnificativ reduse față de costul mediu de furnizare energie electrică. Ensys fiind probabil primul furnizor privat de servicii complete în segmentul fotovoltaicelor din România care oferă astfel de servicii, fără a condiționa suplimentar clientul.  Datorită experienței noastre încă din anul 2006 în piață, oferim o gamă completă de servicii, de la consultanță de specialitate, proiectare, avizare și autorizare, montaj și mentenanță, asigurând cele mai înalte standarde de calitate”, mai spune  Sebastian Crișan.

Ensys oferă soluții complete de sisteme fotovoltaice: consultanță tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanță, accesarea de grant-uri cu finanțare din partea statului român și private. Prezentă din 2006 pe piața din România, Ensys Renewable Solutions are o experiență semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicații rezidențiale, comerciale, industriale, horeca, parcuri solare, etc. și se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate și know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.