Romanian Game Developers Association (RGDA), o organizație non-profit al cărui scop este de a sprijini și de a promova companiile românești dezvoltatoare de jocuri video, a făcut publice rezultatele ediției 2020 a studiului ”Romanian Video Games Consumer Study”. Studiul a fost realizat în colaborare cu compania iZi Data și ca studiu targetat a constat în culegerea datelor și prelucrarea a 1.005 chestionare CAWI completate de bărbaţi şi femei cu vârsta între 15 şi 64 ani care se joacă pe cel puţin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. Ca studiu de incidenţă au fost prelucrate un număr de 1.020 chestionare CAWI, reprezentativ naţional, completate de bărbaţi şi femei cu vârsta între 15 şi 64 ani, utilizatori de internet.

Studiului RGDA relevă faptul că un număr de aproximativ 7,9 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, dintre aceștia 52% sunt bărbaţi cu vârsta medie de 39 de ani şi 48% sunt femei cu vârsta medie de 35 de ani.

Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive, iar cele mai utilizate platforme folosite sunt telefonul mobil 64%, computerul personal (PC sau laptop) 60,1%, tableta 20,1%, consolele 15,5%, pentru ca 14,3% dintre jucători să folosească mediul online, iar 6,7% dintre aceştia să opteze pentru jocurile din social media.

Pe categorii de utilizatori, cu frecvență zilnică se joacă jocuri video 45% dintre cei care folosesc ca platformă telefonul mobil, 37% dintre cei care apelează la computerul personal, 31% dintre utilizatorii de console, 5% dintre utilizatorii de tablete, 3% online și 2% social media. Ca loc de desfășurare a ”acțiunii”, 97% dintre respondenți se joacă acasă, 21% în vizită la prieteni, iar 15% apelează la jocurile video pentru a-și umple timpul în transportul în comun. 53% dintre respondenţi preferă jocurile multiplayer, restul de 47% optând pentru cele single player.

Mai puțin de jumătate dintre jucători achiziționează jocurile, 45% dintre respondenţi plătind pentru ele în timp ce 55% le descarcă de pe torrenţi. Magazinele online precum Steam, Epic Store sunt preferate de 63% dintre respondenții care investesc în jocuri, 53% cumpărându-le din magazine noi sau second hand (27%).

În ceea ce privește utilizatorii de console, Playstation 4 este opțiunea a 48% dintre ei, Xbox One fiind cea de-a doua cea mai răspândită cu 18%, Playstation 3 având o cotă de 10%, iar Nintendo Switch de 9%. Această categorie de utilizatori alocă și cea mai mare sumă lunară pentru hobby-ul lor, 68% dintre aceștia plătind 46 de lei. În acest top sunt urmați de utilizatorii de computere, 44% dintre ei plătind în medie 24,43 lei pe lună, în timp ce 23% dintre jucătorii de jocuri pe telefoanele mobile cheltuie 8,56 lei lunar. Pe această platformă cel mai des utilizat sistem de operare este Android cu 78%, în timp ce doar 15% dintre jucători folosesc dispozitive iOS. Sistemele de operare Windows sunt predominante, 93%, în rândul românilor care folosesc un PC sau un laptop. Dintre cei care nu plătesc, 45% consideră că jocurile sunt prea scumpe, 28% pentru că pot face rost de ele gratuit, 23% nu găsesc în magazine fizice sau online jocul pe care și-l doresc, 9% nu au încredere în plățile online, iar 4% afirmă că vor să protesteze față de dezvoltator sau de distribuitor.

71% dintre respondenți joacă din dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 52% jocurile sunt un hobby. Plictiseala este motivul care îi determină pe 40% să apeleze la jocuri, iar 30% consideră că jocurile îi pot ajuta să înveţe ceva nou. 22% sunt împinși de curiozitatea de a încerca noi titluri apărute, iar 14% au senzația că termină ce au început. Jocurile de aventură atrag 54% dintre cei care au răspuns, cele de strategie 51%, iar 47% optează pentru jocurile de tip first person shooter, urmați în ierarhie de MMORPG și jocurile de tip puzzle sau match-3 cu câte 29% fiecare. Mai multe detalii despre studiu puteți găsi pe site-ul RGDA.