Zyxel vine cu un device foarte interesant, în această perioadă în care conexiunea la internet este o condiție sine qua non pentru orice activitate. Am trecut prin pandemie și toată familia lucra de acasă. Adică eu și soția predam la Universitate, iar Andrei era conectat la orele online.

Astăzi, pandemia este pe „final”, dar vechile obiceiuri au rămas înrădăcinate. Biroul hibrid sau cel de acasă sunt încă preferatele noastre. Însă un birou, în care există posibilitate ca Internetul să nu funcționeze, nu mai este birou remote.

Ce face dispozitivul Zyxel?

Routerul de la Zyxel oferă două posibilități de conectare la Internet și funcție de failover (conectare automată între rețeaua fixă și cea mobilă de Internet, în situația în care pentru una apare vreo problemă). Astfel, atunci când lucrăm de acasă sau suntem la cursuri online dacă se strică Internetul, nimic nu va mai funcționa. Nu mă voi putea conecta prin VPN și nu mă voi putea conecta la cursuri.

Zyxel 4G LTE5388 vine cu posibilitatea de conectare prin cablu, dar și introducerea folosirea unui SIM mobil. Routerul suportă pe zona de date mobile standardul 4G LTE, care oferă viteza cea mai bună (exceptând desigur tehnologia 5G).

Conexiunea principală se face prin cablu UTP, iar în cazul în care acesta cade, se cuplează în mod automat conexiunea LTE. În acest mod, aveți un nivel foarte mare de siguranță prin conexiunea de backup.

Dispozitivul Zyxel LTE se adresează în special zonei SOHO și IMM-urilor. Este recomandat și pentru zona de servicii profesionale (avocatură, notariat etc.) sau pentru mici hoteluri sau pensiuni.

Unboxing și configurare

Routerul vine într-o cutie eco, care include device-ul, un cablu UTP, un quick start guide și un alimentator. Interesant este alimentator vine cu adaptoare pentru aproape toate tipurile de prize: Europa, UK și SUA.

Configurarea device-ului se poate face printr-o aplicație disponibilă pe telefon (Android sau iOS), dar și prin browser. Noi de această dată am realizat configurarea prin browser. Urmează să publicăm un ghid dedicat.

 

Viteze

În cazul conexiunii LTE, avem limitările impuse de standard. Vitezele disponibile pentru download merg până la 12 Mbps, iar pentru upload 5 Mbps. Pentru o conexiune de backup considerăm că vitezele sunt foarte bune. Vitezele în cazul unei conexiuni la internetul fix merg până la 600 Mbps pentru download și, respectiv, 100 Mbps pentru upload. Am testat și device-ul se aproprie de aceste viteze, disponibilitatea vitezelor maxime fiind condiționată de calitatea serviciilor ISP-ului.

Desigur, device-ul suportă ambele suportă ambele frecvențe standard: 2,4 GHz și 5 GHz.

Funcționalități

Din punct de vedere funcțional, dispozitivul oferă două mufe UTP pentru rețea, deci aveți posibilitatea de a cascada cu alt router, acces point sau switch. Interesant este și conectorul pentru telefon, având posibilitatea de a folosi un telefon cu funcții VoIP. De asemenea, este prezent și un port USB standard.

Concluzii

Noi considerăm că acest router este un dispozitiv capabil pentru ce facilități are acesta. Acesta fiind și un dispozitiv robust și ușor de configurat. Date fiind acestea, dispozitivul a primit evaluarea maxima din partea noastră.