De curând, a ajuns în redacție vârful de gamă al seriei Xiaomi 14T (în varianta cu 1TB spațiu de stocare, variantă mai puțin găsită în România). Acest telefon reprezintă a treia generație de telefoane al căror sistem de camere este proiectat în colaborare cu Leica (colaborare începută la mijlocul anului 2022).

Prime impresii

Xiaomi 14T Pro se prezintă într-o cutie ușor mai subțire decât generațiile anterioare, deoarece, asemenea altor companii precum Samsung și Apple, nici Xiaomi nu mai include un încărcător. Totuși, compania oferă o husă de silicon neagră, obicei inexistent la alte branduri. Încărcătorul recomandat de 120W este disponibil pe site-ul magazinului oficial Xiaomi din România la un preț de 250 de lei.

Telefonul se remarcă prin spatele de sticlă mată (o tendință în piața de telefoane pe care o apreciez, în ciuda faptului că, în majoritatea cazurilor, acestea sunt acoperite de huse), care va ajuta pe termen lung la combaterea amprentelor. O premieră pentru seria Xiaomi 14T, ambele modele au protecție la apă IP68.

Ecran

Xiaomi 14T Pro vine cu un ecran OLED de 6.67 inch, cu o rată de refresh de până la 144Hz, cu suport HDR10+ și Dolby Vision. O îmbunătățire față de anul trecut este luminozitatea maximă care acum ajunge până la 4000 de niți. În practică, totuși, luminozitatea maximă este în jur de 1200 de niți. Nu în ultimul rând, ecranul are protecție Gorilla Glass 5.

Telefonul oferă doar două moduri pentru rata de refresh – Automatic și Custom (60Hz, sau până la 144Hz). Totuși, de notat este că majoritatea aplicaților, inclusiv interfața telefonului merg până la 120Hz, iar pentru conținut static și streaming rata de refresh rămâne la 60Hz. Rata de refresh de 144Hz este utilizată doar în aplicațiile compatibile, precum jocurile și benchmark-urile.

Performanțe

Xiaomi 14T Pro este alimentat de către procesorul Dimensity 9300+, pe 4nm, față de procesorul 9200+ de pe 13T Pro. Noul procesor are nuclee de generație nouă, funcții mai avansate din toate punctele de vedere, inclusiv capabilități AI.

Noul procesor este în continuare octa-core, cu un nucleu Cortex-X4, tactat la 3.25 GHz, trei nuclee Cortex X4 (2.85 GHz) și patru nuclee Cortex-A720 (2 GHz). De remarcat este faptul că toate nucleele sunt de performanță, lipsind nucleele A510 (power-efficinent).

Nu în ultimul rând, modelul primit de noi la test vine cu 12GB RAM LPDDR5X și 1TB stocare UFS 4.0, aceasta fiind varianta de top al Xiaomi 14T Pro.

Combinația dintre procesorul Dimensity 9300+ și cei 12GB RAM se dovedește una foarte puternică, fapt ce reiese din rezultatele excelente din testele sintetice, precum:

  • GeekBench 6: 7081 puncte (multi-core), 2235 (single-core);
  • AnTuTu 10: 2.015.615 puncte;
  • 3DMark Wild Life (1440p): 14352 puncte;
  • 3DMark Wild Life Extreme (2160p): 3998 puncte.

Aceste rezultate plasează Xiaomi 14T Pro alături de telefoane precum: Zenfone 11 Ultra sau Galaxy S24.

Baterie & încărcare

Xiaomi 14T Pro este alimentat de o baterie de 5000mAh, aceeași capacitate ca și modelul de anul trecut. Din testele proprii, telefonul rezistă o zi întreagă, chiar și cu unele momente de utilizare intensă.

Telefonul se poate încărca cu până la 120W cu un încărcător compatibil. Totuși, având în vedere lipsa încărcătorului din cutie, alegerea acestuia rămâne la latitudinea utilizatorului. Xiaomi 14T, cu încărcătorul producătorului de 120W, se încarcă complet în doar 23 de minute. O nouă adăugire pe Xiaomi 14T Pro este încărcarea wireless rapidă la 50W, care, conform producătorul, asigură o încărcare completă în 45 de minute.

Software

14T Pro vine cu Android 14, peste care este aplicată interfața Xiaomi HyperOS 1.05. HyperOS se aseamănă și se mișcă asemenea acum defunctului MIUI, dar acesta aduce mai multe îmbunătățiri software. Xiaomi promite 4 actualizări de Android și 5 ani de actualizări de securitate, așadar telefonul pare a avea un viitor promițător.

Xiaomi 14T Pro are suport și pentru mai multe instrumente bazate pe IA, chiar dacă câteva dintre ele nu sunt pre-instalate, acestea sunt disponibile pentru descărcare în mod gratuit. Câteva dintre utilitare sunt AI Image, care include AI Portraits și AI Magic Erase Pro.

De asemenea, compania va face disponibil funcții precum AI Interpreter, AI Notes, AI Film, AI Subtitles (la momentul redactării, fiind în beta).

Din partea Google, Gemini vine inclus cu telefonul, acesta mai recent înlocuind cunoscutul Google Assistant, iar funcția Circle to Search este de asemenea disponibilă.

Foto-video

La capitolul camere, Xiaomi 14T Pro este înzestrat cu patru camere (trei pe spate și una frontală), acestea fiind:

  • Camera principală de 50MP, cu stabilizare optică și capabilă de filmare 4K la 60fps și 8K la 30fps;
  • Camera cu unghi larg de 13MP, capabilă de filmare 4K la 30fps și FullHD la 60fps;
  • Camera telefoto de 50MP, capabilă de filmare 4K la 60fps;
  • Camera frontală de 32MP, capabilă de filmare 4K la 30fps și FullHD la 60fps.

Pozele diurne sunt de o calitate foarte bună, aceste având sharpness și detalii plăcute, totuși, rareori, texturile pot arăta ușor supra procesate, prin lipsa naturaleții. Fotografiile au în majoritatea cazurilor o saturație plăcută ochiului. Dynamic range-ul este și el foarte larg.

Pozele nocturne sunt și acestea foarte bune (în cazul camerei principale), având dynamic range vast și umbre bine dezvoltate.

Colaborarea cu Leica aduce modul Leica Authentic, care produce poze cu expunerea mai întunecată și culorii mai puțin saturate, mod care poate fi potrivit în unele situații.

Concluzii

Xiaomi 14T Pro a primit cinci stele din partea redacției ITChannel, dar și titlul de „Cel mai bun telefon din categoria upper-midrange testat de redacție în 2024”, segment de piață care devine din ce în ce mai popular odată cu cererea consumatorilor pentru telefoane performante, dar la costuri mai reduse față de flagshipurile tradiționale.