Evoluția dispozitivelor mobile și îmbunătățirea portabilității laptopurilor au dus la intensificarea gradului de utilizare a tehnicii de calcul în deplasări, ceea ce a generat o cerere puternică de soluții care să faciliteze accesibilitatea datelor. Accesul permanent și de oriunde la date reprezintă o componentă esențială a mobilității, ceea ce explică rolul tot mai important pe care îl joacă în societatea modernă serviciile de stocare în Cloud. Deși ușor de folosit, ele nu sunt însă întotdeauna cea mai potrivită alegere, căci sunt caracterizate de o serie de limitări, uneori incompatibile cu cerințele utilizatorilor. De aceea, Synology recomandă utilizatorilor care își doresc un nivel ridicat de libertate o gamă extinsă de echipamente de stocare în rețea (NAS) cu suport pentru accesarea datelor de la distanță, prin conexiune la Internet.

DiskStation DS119j este un NAS de buget propus de Synology utilizatorilor care doresc o soluție de stocare ce poate fi accesată de la distanță, în scopuri personale. Prevăzut cu un locaș de 3.5”, modelul permite instalarea unui HDD cu capacitatea de până la 14TB și este echipat cu procesor dual-core 64bit Marvell Armada 3700 88F3720 la 800MHz, plus memorie RAM cu capacitatea de 256MB. Astfel, el permite transferuri de date cu viteze de până la 113MB/s la citire și respectiv 108MB/s la scriere. În plus, este prevăzut cu 2 porturi USB 2.0, ce pot fi folosite pentru suplimentarea capacității de stocare prin conectarea unor dispozitive externe, sau pentru backup rapid de date. Alimentarea cu energie este realizată cu ajutorul unui adaptor extern, iar pentru menținerea temperaturilor optime de funcționare, echipamentul este prevăzut cu un ventilator de 60mm.

Conceput cu un design relativ simplu, inspirat din gama de echipamente profesionale, Synology DiskStation DS119j folosește o carcasă din plastic alb, cu o porțiune gri pe partea frontală, unde au fost încadrate butonul de pornire și indicatoarele LED de stare. Pe partea dorsală sunt prezente grila ventilatorului și conectorii externi ai dispozitivului, precum și butonul de revenire la setările din fabrică. Accesul în interiorul său, pentru instalarea sau înlocuirea hard disk-ului intern, este o operație simplă, care presupune înlăturarea a 2 șuruburi și apoi glisarea carcasei.

La fel ca toate echipamentele de stocare în rețea moderne produse de Synology, DiskStation DS119j folosește sistemul de operare DiskStation Manager (DSM), ce oferă utilizatorului acces la datele sale, dar și la o serie de servicii complementare, prin intermediul unei interfețe web intuitive. Astfel, este asigurat suport pentru protocoalele de rețea FTP, SMB2, SMB3, AFP, NFS, și WebDAV. De asemenea, există suport UPnP, server DLNA și aplicații dedicate pentru fotografii, conținut audio sau video, ce simplifică accesul la acest tip de date de pe diverse dispozitive conectate în rețea, precum smartphone-uri, tablete sau televizoare inteligente. Mai mult decât atât, prin funcția Cloud Station, DS119j se transformă într-o soluție personală de Cloud, permițând astfel accesul la datele stocate – oricând și de oriunde. Opțional, utilizatorul are acces la o serie de aplicații compatibile, putând astfel instala și configura printre altele o soluție anti-virus, server iTunes, server DNS, server pentru descărcare de fișiere cu suport BitTorrent, server WordPress sau Joomla, server de mail sau server pentru sistemul de supraveghere video.

Vedem așadar că, în ciuda prețului de achiziție redus, Synology DiskStation DS119j este un echipament potent, capabil să îndeplinească o multitudine de sarcini care țin de stocarea în siguranță, accesibilitatea sau redarea datelor. În plus, el are un consum redus de energie, cu o putere ce variază în funcție de utilizare între 5-10W și produce foarte puțin zgomot, astfel că poate funcționa fără oprire pe perioade de timp nedeterminate. Drept urmare, este alegerea ideală pentru utilizatorii cu bugete modeste, care au nevoie de mobilitate și apreciază o soluție centralizată de stocare a datelor, accesibile astfel în permanență și de oriunde. Cu un preț de achiziție de circa 500 Lei, Synology DiskStation DS119j este un echipament reușit, caracterizat de un raport calitate/preț foarte bun și de flexibilitate sporită în exploatare.