Introducere
Samsung a fost printre primele companii, sau chiar putem spune prima companie importantă care a lansat un pliabil pe piață. Unica excepție este reprezentată de compania chinezească Royole cu telefonul lor, Flexpai, care totuși nu s-a bucurat de o recepție prea semnificativa. În acest context, la MWC 2019, Samsung, dar și un competitor din China și-au prezentat primele terminale pliabile. Iar, astfel, Samsung are, dintre brandurile curent prezente pe piață, cea mai bună experiență în producerea de foldables.
În prezent, piața telefoanelor pliabile s-a diversificat, cu unii producători decăzând, iar alții prinzând curaj să își lanseze propriile pliabile. Astăzi, pe piața românească, oferta de asemenea telefoane este destul de variată, beneficiind de terminale de la multiple companii.
Primă impresie & Design
Z Fold6 se prezintă destul de elegant, într-o cutie neagră, dar destul de subțire. În cutie, găsim telefonul, cablul de încărcare USB-C – USB-C, cheița pentru sertarul SIM, dar și clasicele manuale de utilizare.
Odată scos din cutie, telefonul se aseamănă destul de mult cu generația precedentă, dar în acest an, Samsung a pătrățit rama telefonului (similar cu gama S24). Totuși, personal, ca utilizator de iPhone 12 Pro Max, rama pătrată a telefonului nu m-a deranjat, fiind deja obișnuit cu această formă.
La capitolul greutate, Z Fold6 este mai ușor decât generația trecută, totuși aceeași poveste ca la design, nu am simțit așa de mult greutatea telefonului, mai ales că deja utilizez, de zi cu zi, un dispozitiv destul de greu. Ceea ce apreciez este designul premium, dar și greutatea rezonabilă, în comparație cu ceea ce oferă Z Fold6, având in vedere funcționalitatea adusă de formatul pliabil.
Ultimele generații de Fold au beneficiat de rezistență la apa IPX8 (imersie continuă în apă, la 1M adâncime), iar acum cu Z Fold6 primim și o rezistență la praf, mai specific IP48 (unde 4 se referă la rezistența dispozitivului la particule mai mari de 1mm), ceea ce reprezintă un pas important în protecția mai bună a pliabilelor.
Display (-uri)
La capitolul ecrane, Z Fold6 este înzestrat cu un cover screen de 6.3 inchi, mărit de la 6.2 inchi pe generația precedentă, cu o rezoluție de 968×2176 și o rată de aspect de 22.1:9. În practică, această rată de aspect dă un aspect înalt și îngust telefonului, care poate să displacă unor persoane, totuși personal găsesc că este o formă care îmi place. Chiar din contră, oricând am folosit telefonul pe o durată mai îndelungată de timp, display-ul interior de 7.6 inchi s-a dovedit mai mult decât util. Ecranul cu o rezoluție de 1856×2160 și o rată de aspect de 10.5:9, versus 1812×2176 și rata de aspect de 10.8:9 pe Z Fold5.
Samsung susține că ambele ecrane au o luminozitate maximă de 2600 de niți. Din păcate, noi nu am avut acces la un dispozitiv care să ne permită să testăm în mod științific luminozitatea, dar din testele noastre, telefonul poate fi folosit cu ușurință, chiar și direct în lumina soarelui.
Ambele ecrane ale lui Z Fold6 sunt de tip LTPO, care permit telefonului să își schimbe rata de refresh (cel mai probabil între 24Hz – 120Hz, totuși fiind posibil ca telefonul să coboare pâna la 1Hz, în cazul în care telefonul nu este utilizat) în funcție de conținutul de pe ecran. De asemenea, cele două ecrane sunt certificate HDR10 și HDR10+, totuși fără a exista suport și pentru standardul competitor Dolby Vision. Este de menționat și certificarea Widevine L1, care permite lui Fold6 să redea conținut FullHD de pe orice platformă de streaming.
Un ultim aspect legat de ecrane este calitatea acestora, mai ales că vorbim de Samsung, care este excelentă, potrivite pentru orice fel de activitate.
Galaxy Z Fold6 rulează Android 14, peste care se află One UI 6.1.1, unde ultimul .1 separă versiunea de pliabile de cea a modelelor slab phone. Seria Z Fold6 și Z Flip6 primesc același tratament din partea Samsung ca și seria S24, mai specific ambele telefoane vor primi 7 ani de actualizare a sistemului de operare, dar și tot pe atâția ani și actualizări de securitate.
Personal, două dintre cele mai mari dileme sunt: dacă promisiunea producătorului legată de actualizării este păstrată, și dacă telefonul în sine își va păstra performanța pe durata a 7 versiuni ulterioare de Android, dar și rezistența componentelor mecanismului pliabil în această perioadă de timp.
Vorbind despre interfața One UI (mai specific cea creată pentru pliabile), aceasta este cea deja cunoscută și rafinată de pe flagshipurile companiei, așa că orice utilizator care revine la un telefon Samsung, va avea un proces de adaptare rapid.
Special pentru pliabile, Samsung oferă, mai ales cu ajutorul ecranului interior, un sistem multi-window, pe care noi îl considerăm printre cele mai bune funcții de productivitate pe asemenea telefoane. Propriu-zis implementarea funcției este intuitivă, fără să existe un proces de învățare complicat.
Nu în ultimul rând, funcția hand-off (funcție care îți permite să continui utilizarea unei aplicații de pe un ecran pe celălalt, fără nici un fel de întreruperi), care, din cutie, este dezactivată, poate fi configurată individual pentru fiecare aplicație, în funcție de preferințele personale.
În ce constă, mai exact, Galaxy AI?
În anul 2024 Inteligența Artificială și-a găsit locul în cam toate materialele de marketing ale producătorilor de telefoane, aceasta fiind printre principalele funcții prezentate, indiferent de producător.
Așa cum era de așteptat, Samsung a preluat Galaxy AI (inițial introdus pe seria S24) și a adus-o pe Z Fold6, dar și pe Z Flip6. De această dată, Samsung a adăugat funcții de transcriere, traducere și rezumare pentru înregistrările vocale, dar și un overlay de traducere a fișierelor PDF, deja existentei funcții Note Assist.
Una dintre principalele funcții nou adaugate este Sketch to image, care dorește să extindă folosința S Pen-ului (opțional), funcție care permite schițarea unui desen în galerie sau în aplicația Notes, ca apoi IA să înlocuiască schița ta cu un desen.
Funcția Interpreter de traducere live primește, odată cu noile pliabile, modul de conversație. Acest mod permite ca două persoane să vorbească, indiferent de bariera lingvistică. Aici o persoană vede traducerea pe ecranul interior, iar cealaltă pe ecranul exterior.
În mod evident, există o listă destul de lungă de funcții noi ale Galaxy AI, care vin în completarea celor deja existente pe seria S24, precum Circle to search, realizată în colaborare cu Google, care permite utilizatorului să încercuiască pe ecran orice dorește să caute pe internet. Și nu în ultimul rând, Google Gemini este complet integrat pe noua serie Galaxy Z.
Baterie & încărcare
La capitolul baterie, Z Fold6 păstrează aceeași baterie de 4400 mAh, prezentă pe generația trecută. Din testele proprii, Z Fold6 a rezistat o zi întreagă cu o utilizare mixtă, folosind ambele ecrane, dar predominant ecranul interior.
Cât despre încărcare, Samsung are aceeași viteză de încărcare de 25W ca și pe generația trecută (acesta fiind unul dintre cele doua minusuri ale telefonului, celălalt fiind prețul). Din testele noastre, Z Fold6 s-a încărcat în aproximativ o oră și 30 de minute, cu mențiunea că nu am avut la îndemână un încărcător original Samsung, utilizând un încărcător care totuși să ofere voltajul și amperajul cerut de telefon.
La interior, Galaxy Z Fold6 este echipat cu un Snapdragon 8 Gen 3, mai specific versiunea SM8650-AC a procesorului de top de la Qualcomm. Partea cu AC (pe scurt varianta „for Galaxy”, care se pare că nu mai este exclusivă brandului Samsung) implica, in practica, o diferență mică în frecvența de bază a unor nuclee, dar per total este procesorul de flagship pe care îl are fiecare telefon high-end cu Android, anul acesta, doar ca ușor mai performant.
La acest moment, Z Fold6 este disponibil cu trei variante de stocare, varianta de bază de 256GB, varianta de 512GB (pe care am testat-o și noi) și o variantă de 1TB. De menționat este că, din testele noastre, viteza memoriei este la standardul UFS 4.0. Nu în ultimul rând, toate versiunile de Z Fold6 vin cu 12GB RAM LPDDR5X.
În cadrul testelor sintetice, Z Fold6 a avut o performanță bună, în linie cu alte dispozitive cu același procesor. Noi am rulat trei programe de benchmark și am avut rezultatele următoare:
- AnTuTu 10 – 1.557.513 puncte;
- Geekbench 6 – 2210 puncte (single-core); 6697 puncte (multi-core);
- 3DMark Wild Life Extreme (care este rulat la 2160p) – 3957 puncte;
- 3DMark Solar Bay (care este rulat la 1440p) – 6514 puncte.
Pentru a vizualiza rezultatele detaliate ale benchmark-urilor, vă rugăm să accesați linkul: https://tinyurl.com/ITC-ZFold6Benchmarks
Foto-Video
Z Fold6 este echipat cu 5 camere (3 pe spate și 2 frontale), acestea fiind:
- Camera principală de 50MP, cu o deschidere de 23mm și cu o focală de 1.8, dual pixel PDAF (dual pixel autofocus), capabilă de înregistrare 4K la 60fps și 8K la 30fps;
- Camera ultrawide de 12MP, cu o deschidere de 13mm și cu o focală de 2.2, capabilă de înregistrare 4K la 60fps;
- Camera telefoto cu un zoom 3x de 10MP, cu o deschidere de 69mm și cu o focală de 2.4, capabilă de înregistrare 4K la 60fps;
- Camera frontală a ecranului cover (telefon pliat) de 10MP, cu o deschidere de 23mm și cu o focală de 2.2, capabilă de înregistrare 4K la 60fps;
- Camera frontală a ecranului principal, sub display (telefon depliat) de 4MP, cu o deschidere de 25mm și cu o focală de 2.5, capabilă de înregistrare 1080p la 60fps.
Z Fold 6, fiind un pliabil, are câteva atuuri când vine vorba de partea foto-video. Spre exemplu, când faceți poze sau înregistrați cu ecranul principal, ecranul exterior poate fi folosit pentru persoana din față cu funcția de preview, sau pentru selfie-uri cu camera principală de pe spate, adesea mai capabilă decât camera frontală.
Pozele realizate cu camera principală a lui Z Fold6 sunt de o calitate excelentă (atât în condiții diurne, cât și nocturne), acestea neavând nevoie de editare ulterioară. Pentru cei care doresc să realizeze cele mai bune fotografii, noi recomandăm utilizarea modului full-res, care permite telefonului să folosească toți cei 50MP ai senzorului.
Pe lângă camera principală și pozele realizate cu zoom-ul 2x și cu camera telefoto, cu un zoom 3x, au o calitate foarte bună, acestea fiind perfecte mai ales pentru a realiza portrete.
Nu în ultimul rând, camera ultra-wide a lui Z Fold6 este ideală în situațiile în care e nevoie de un cadru mai larg, mai ales la peisaje sau grupuri de persoane.
Pe partea de selfie-uri, noi recomandăm utilizarea camerei prezente pe cover screen, dar suntem destul de impresionați si de camera aflată sub display-ul principal, chiar dacă calitatea lor este ușor sub așteptări (având în vedere că senzorul trebuie sa vadă prin display-ul în sine).
Un ultim aspect legat de camere este filmarea video, care, așa cum am precizat mai sus, se realizează la 8K 30FPS (cu camera principală), 4K 60FPS (prezentă pe toate camerele) și 1080p la 60FPS (în cazul camerei under-display). În plus modul Pro Video adaugă opțiunea de 24FPS (atât pentru filmările 4K, cât și 8K). Implicit, codec-ul utilizat de Z Fold6 este h.265, cu încă un număr de opțiuni, acest codec permite și filmarea HDR10+, dar este disponibil și codec-ul h.264 pentru o mai bună compatibilitate.
O colecție de poze realizate cu Z Fold6, la calitatea originală, cât și cu telefonul în sine poate fi găsită la: https://tinyurl.com/ITC-ZFold6
Concluzii
În încheiere, noi considerăm Z Fold6 un pliabil bun pentru ceea ce oferă, mai ales că oferta de asemenea dispozitive din România este, așa cum am scris și în introducere, destul de competitivă. La un preț de 9999 de lei (pentru varianta de 256GB) sau 10599 lei (pentru varianta de 512GB, testată de noi) -prețuri de pe site-urile samsung.ro și altex.ro, consultate la data de 4 august 2024- este evident un telefon excelent pentru cei aflați în căutarea calității și cei care își permit să plătească pentru aceasta.