MateBook X Pro este cel mai performant laptop de la Huawei, acesta adresându-se zonei profesionale și creatorilor de conținut care au nevoie de dispozitive performante.

Prima impresie

Laptopul are un șasiu metalic, bazat pe un aliaj de aluminiu ”cauciucat”, acesta având o greutate de doar 1,26 kg. Laptopul primit la test a venit într-o culoare albastră, Ink Blue, existând și o variantă Space Gray.

Laptopul vine cu o funcție similară cu alte laptopuri de la comptetiție. Astfel, la deschiderea clapetei laptopurui, acesta va porni singur, fără ca utilizatorul să mai apese butonul de power.

Performanțe

Laptopul vine cu un procesor Intel de generația a 12-a, un Intel i7 1260P, un procesor potent cu 12 core-uri, 16 threaduri și tehnologia hibridă a companiei. Această tehnologie presupune utilizarea de două tipuri diferite de core-uri, primele 4 sunt niște core-uri de performanță care au hyperthreading, iar celelalte 8 sunt core-uri de eficiență care nu au hyperthreading. Procesorul face parte din gama Intel Evo, gama de procesoare premium pentru laptopuri de la Intel.

Acest procesor este însoțit de 16GB RAM LPDDR5 și un SSD de 1TB (în cazul variantei testate de noi).

Noi am rulat pe laptop câteva benchmark-uri, acestea fiind: Cinebench R20, PCMark și 3DMark.

În primul test sintetic, Cinebench, laptopul a obținut un scor de 7228 de puncte în testul multi core și 1631 de puncte în testul single core.

În cel de-al doilea test sintetic, PCMark 10, acesta a obținut un punctaj de 5495 de puncte, plasându-se peste 61% din celelate rezultate și cu aproape 1000 de puncte mai mult peste un laptop de office din 2020.

Iar în al treilea și ultim test, 3Dmark Night Raid (benchmark dedicat laptopurilor cu grafică integrată), acesta a obținut un scor de 16176 de puncte, aproape dublu față de un laptop de office din 2020.

Ecran

Laptopul vine cu un display touchscreen, cu o rezoluție 3,1K, mai rar întâlnit pe aceste dispozitive. Acesta are o diagonală de 14.2 inci și suportă tot gamutul P3, acesta oferind culorii cu aproximativ 20% mai vii, decât sRGB. La acestea se mai adaugă rata de reîmprospătare de 90 de Hz și un nou strat care reduce reflexiile cu până la 60%.

Smart Interaction

Bazat pe technologia propietară Huawei FreeTouch, trackpad-ul laptopului devine capabil să preia gesturi, câteva dintre acestea sunt:

  • Folosind părtile laterale ale trackpadului, puteți regla volumul, respectiv luminozitatea laptopului;
  • Daca faceți ”knock” cu un singur deget, se realizează o captură de ecran;
  • Daca faceți ”knock” cu un două degete, se pornește înregistrarea ecranului;
  • Apasând coltul din dreapta sus, puteți închide o fereastră;
  • Apasând coltul din stânga sus, puteți minimiza o fereastră;

Conectivitate

Laptopul are cele mai noi standarde de pe piață, cum ar fi Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2. Dintre cele patru porturi USB-C de pe laptop, 2 dintre ele sunt porturi Thunderbolt 4 (capabile de tranferuri, pe fir, cu viteze de până la 40 Gbps), ambele localizate pe partea stângă a laptopului.

Alte funcționalității

Pandemia a generalizat teleconferințele ca mediu principal de comunicare în companii. Pentru a facilita acest lucru, laptopul vine cu 6 difuzoare și 4 microfoane.

Microfoanele HUAWEI SOUND® 4 și funcția AI care filtrează și anulează zgomotul ambiental în timpul captării sunetului, cum ar fi tonurile de apel și sunetele din timpul tastării. Pentru a estompa discuțiile din jur și a face întâlnirile online mai plăcute și mai productive, poți folosi o pereche de căști și activa funcția Personal Voice Enhancement.
Pe langă acestea, laptopul se poate încărca cu pâna la 90W cu încărcătorul rapid inclus în cutie.

Câteva funcții interesante vizează și camera, acestea fiind: FollowCam (centrează în mod automat vorbitorul), Eye Contact (produce contact vizual natural în timpul apelurilor video) și Virtual Background.

Concluzii

La un preț de 9999 lei (preț la data scrierii, 23 august 2022), acesta venind de asemenea cadou cu un ceas Watch 3 Pro – Ediția Classic, niște căști cu USB-C și un cântar Scale 3.

Avand în vedere toate punctele forte ale acestui laptop, noi i-am acordat premiul de cel mai bun ultrabook testat în primele 3 trimetre ale anului 2022, dar și calificativul de ”recomandat ITChannel” și 5 stele.