MateBook D16 este cel mai mare laptop lansat de Huawei până acum, având un display de 16 inci și cel mai nou procesor mobil i7 de la Intel de generația a 12-a.

Este primul laptop Huawei la care compania renunță la plasarea camerei sub o tastă, optând de a o poziționa în locul tradițional, deasupra ecranului (considerăm această decizie înțeleaptă).

O altă noutate este adăugarea unei tastaturi numerice, pentru prima dată pe un laptop al companiei. Suplimentar, cursa tastelor este de 1,5 mm, lucru care asigură o viteză foarte bună la scriere.

Performanțe

Cum am precizat anterior, laptopul vine cu cel mai nou procesor mobil de la Intel i7 12700H, cu 14 core-uri, 20 de thread-uri și tehnologie hibridă. Această tehnologie presupune utilizarea de două tipuri diferite de core-uri, primele 6 sunt niște core-uri de performanță care au hyperthreading, iar celelalte 8 sunt core-uri de eficiență care nu au hyperthreading.

În PCMark 10 laptopul a obținut 5.674 de puncte, ceea ce îl plasează peste 61% din toate rezultatele și cu o creștere de peste 20% față de un laptop de office din 2020.

În 3DMark am rulat benchmark-ul Night Raid, special dedicat dispozitivelor cu grafică integrată. În cazul nostru, laptopul a obținut un scor de 16.448 de puncte, un scor bun având în vedere că nu este vorba de un laptop dedicat de gaming cu o placă video dedicată.

Ecranul este unul de 16 inci cu o reprezentare de 100% a paletei de culori sRGB și o rată de aspect de 16:10. De asemenea, acesta este certificat TUV Rheinland pentru emisia redusă de lumină albastră.

Acest ecran este integrat într-o carcasă de 15.6 inci, care cântărește doar 1,7 kg.

Conectivitate

Laptopul dispune de următoarele porturi:

  • Doi conectori USB-C (unul pentru încărcare si transfer de date, al doilea universal)
  • HDMI 2.0
  • Jack de 3.5mm
  • 2 USB-A (1 USB 3.2 gen 1, al doilea USB 2.0)

Laptopul se încarcă la 65W utilizând încărcătorul din cutie, care acum este mai mic decât încărcătorul de la generația anterioară de laptopuri.

Webcam-ul vine cu câteva funcții de inteligență artificială interesante, una dintre acestea vă “urmărește” în timpul întâlnirilor online și vă ține centrat în cadru.

Acest model de laptop include și o serie nouă de antene (Huawei Metaline), această tehnologie oferind o viteză îmbunătățită și o stabilitate mai bună a rețelei.

Software dedicat Huawei

De asemenea, sunt disponibile și o serie de aplicații dezvoltate de Huawei, cel puțin una dintre ele mi s-a părut foarte utilă. Huawei Share este o facilitate interesantă de partajare a telefoanelor Huawei cu laptopul. Cu o simplă atingere, smartphone-ul și MateBook se vor transforma într-un dispozitiv „UNIC”. Ecranul telefonului apare pe laptop, ceea ce va permite sa glisați și sa mutați fișiere de pe unul pe celălalt și sa editați fișierele pe laptop în timp ce schimbați mesaje cu colegii pe telefon, folosind aceeași tastatura și același mouse. Menționez totuși că pentru a utiliza facilitate este obligatoriu să folosiți un telefon Huawei.

Concluzii

Din punctul nostru de vedere, la prețul de aproximativ 6000 de lei este un Best Buy și primește 5 stele din partea noastră. De asemenea, la data consultării site-ului Huawei (1 iulie 2022),  produsul venea gratuit cu un  monitor de 23 inci, ghiozdan de laptop, o pereche de căști in-ear Huawei cu USB-C și un adaptor USB Type-C (destul de multe bonusuri, numai monitorul valoreaza 799 lei).