ID Quantique (IDQ), liderul mondial în soluții de securitate cuantice, a anunțat astăzi că cel mai nou cip al său Quantum Random Number Generator (QRNG) a fost integrat în „Galaxy A Quantum”, o ediție personalizată a smartphone-ului Samsung Galaxy A71 5G comercializat de SK Telecom, operatorul telecom din Coreea de Sud, pentru a proteja cele mai valoroase informații ale clienților săi.

În lumea hiperconectată de astăzi utilizatorii se bazeaă pe telefoanele mobile pentru a prelucra și stoca volume impresionante de date digitale personale. Aplicațiile mobile necesită colectarea și transmiterea informațiilor din ce în ce mai sensibile, precum identificarea digitală, crescând constant nivelul de securitate necesar.

Samsung, SK Telecom și ID Quantique și-au unit forțele pentru a lansa o ediție personalizată a Galaxy A71 5G – Galaxy A Quantum, primul smartphone din 5G bazat pe QRNG din lume – care va avea un generator de numere aleatorii cuantice (QRNG), un instrument avansat de securitate proiectat pentru a proteja informațiile sensibile ale consumatorilor.

Lansarea Galaxy A Quantum are o importanță semnificativă deoarece permite consumatorilor individuali să experimenteze în activitatea lor curentă beneficiile de securitate oferite de tehnologiile cuantice. Acest chipset QRNG permite posesorilor de smartphone-uri să utilizeze serviciile selectate într-un mod sigur, generând seturi de numere aleatorii care nu pot fi decodificate. Acesta oferă o diferențiere unică prin oferirea unui nivel de încredere mult mai mare utilizatorilor și este baza pentru noi fluxuri de venituri, în special în combinație cu e-sim și centre de date securizate cuantice.

Cele două companii colaborează din 2016 dezvoltând tehnologii cuantice pentru piețele telecom și IoT. Anul trecut, SK Telecom a aplicat sistemele QRNG ale ID Quantique în rețeaua sa mobilă 5G pentru a îmbunătăți securitatea autentificării abonaților.

„Telefoanele inteligente și aplicațiile mobile securizează și transmit informații financiare, informații despre sănătate, informații legate de domiciliu, informații despre afaceri și date personale. Securizarea telefoanelor mobile a devenit o prioritate maximă pentru operatorii de telefonie mobilă, care încearcă să genereze venituri noi”, a declarat Grégoire Ribordy, CEO și co-fondator al ID Quantique. „Cu dimensiunile compacte și consumul redus de energie, cel mai recent cip al nostru Quantis QRNG poate fi încorporat în orice smartphone, pentru a asigura autentificarea de încredere și criptarea informațiilor sensibile. Acesta va aduce un nou nivel de securitate industriei de telefonie mobilă. Aceasta este cu adevărat prima utilizare a tehnologiilor cuantice pe piața produselor de larg consum.”

„Odată cu lansarea Galaxy A Quantum, deschidem un nou capitol în istoria industriei de securitate cuantică”, a declarat Ryu Young-sang, vicepreședinte și șeful MNO Business al SK Telecom. „Vom oferi soluții de securitate diferențiate pentru a permite clienților noștri să utilizeze în siguranță serviciile IT&C în era hiperconectată a 5G.”

Generarea de chei puternice dintr-o sursă de entropie fiabilă este piatra de temelie a oricărui sistem de securitate. Cipul Quantis QRNG al IDQ (IDQ250C2) este primul generator de numere aleatorii cuantice proiectat și fabricat special pentru telefoanele mobile. Acesta generează un grad de aleatoriu imprevizibil, cu o entropie ridicată, chiar de la primul bit generat de o sursă de lumină captate de un senzor de imagine CMOS, o tehnologie cuantică patentată de ID Quantique.

Cipul Quantis QRNG (IDQ250C2) al IDQ are dimensiuni reduse și acum face ca lumea noastră conectată să fie mai sigură. În epoca 5G hiperconectată, în care se preconizează că până în anul 2026 vor fi conectate prin rețele wireless 43 de miliarde de dispozitive, importanța cibersecurității până la terminalul de utilizator va crește exponențial. Prin consumul redus de energie, noul cip QRNG de dimensiuni ultra-reduse al ID Quantique poate fi încorporat în orice smartphone sau dispozitive IoT, pentru a asigura autentificarea sigură și criptarea informațiilor sensibile.

ID Quantique a fost prima companie care a dezvoltat un generator cuantic de numere aleatorii (QRNG) în 2001 și rămâne liderul pieței în ceea ce privește fiabilitatea și certificările, cu familia sa de produse Quantis QRNG. Compania elvețiană dezvoltă în mod activ noi produse QRNG pentru clienții săi în diverse domenii precum piața auto, electronică de consum, computer, mobil, financiar, jocuri și securitate și se concentrează pe furnizarea de soluții de securitate pe termen lung pentru infrastructurile IT ale clienților săi. Soluția Quantum Key Distribution  (QKD) este utilizată pentru distribuirea cheilor de criptare, a căror securitate se bazează pe fizica cuantică și este astfel garantată pe termen lung.