Deloitte a lansat „2021 Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions”, care evidențiază modul în care tendințele la nivel mondial în TMT pot afecta companiile și consumatorii din întreaga lume. În plus, raportul subliniază cât de multe dintre aceste tendințe sunt determinate de impactul economic și societal al pandemiei globale, rezultând în creșterea tehnologiilor cloud, a Intelligent Edge, a segmentelor media precum sportul și a trecerii la telemedicină.

„Dacă am aflat ceva în acest an provocator, este cât de importantă este inovarea în tehnologie, telecomunicații, mass-media și divertisment pentru continuitatea afacerii, pentru păstrarea legăturii cu prietenii și familia, apreciind noi moduri de a ne distra și învăța și de a avea grijă de sănătatea noastră”, a declarat Kevin Westcott, vice chairman și U.S. Technology, Media & Telecom leader, Deloitte LLP. „Pandemia va continua să modeleze strategiile de afaceri în 2021, iar consumatorii se vor aștepta la experiențe mai rapide, mai fiabile și mai sigure ale utilizatorilor. Companiile TMT care pot răspunde acestor nevoi ale clienților, în timp ce își reconstruiesc industriile pentru creștere, vor apărea probabil ca lideri anul viitor și nu numai.”

Pandemia determină creșterea cloud-ului

Conform unor date de piață, piața cloud a crescut chiar mai repede în 2020 decât în ​​2019. Potrivit raportului TMT Predictions, aceasta a fost determinată de cererea crescută datorită COVID-19, perioadelor de lockdown și mediului de afaceri caracterizat de lucrul din orice locație al angajaților. Deloitte prezice că creșterea veniturilor va rămâne mai mare de 30% pentru 2021 până în 2025, pe măsură ce companiile migrează în cloud pentru a economisi bani, pentru a deveni mai agile și pentru a stimula inovația.

Dezlănțuie Industry 4.0 cu Intelligent Edge

Intelligent Edge – combinația de conectivitate wireless avansată, putere compactă de procesare și AI și situată lângă dispozitive care utilizează și generează date – animă deja unele dintre cele mai mari companii de tehnologie și comunicații de pe planetă. Deloitte prezice că, în 2021, piața globală pentru Intelligent Edge va ajunge la 12 miliarde de dolari, continuând un CAGR de aproximativ 35%. Această creștere este determinată în primul rând de companiile de telecomunicații și de rețelele lor 5G în expansiune, împreună cu furnizorii de servicii cloud hiperscalare. Acești lideri pot face mai ușoară pentru companiile din mai multe industrii obținerea avantajului oferit de Intelligent Edge.

„Multe dintre predicțiile noastre de tehnologie subliniază dependența de inovația virtuală, determinată în mare parte de pandemie – lucrul de la distanță, transformarea digitală și migrarea în cloud s-au accelerat mai repede decât ne așteptam”, a declarat Paul Silverglate, vice chairman and U.S. technology sector leader, Deloitte LLP. „Dar o previziune pe care o vom urmări foarte atent, determinată în primul rând de extinderea rețelelor 5G și de creșterea inteligenței artificiale, este creșterea Intelligent Edge. Prin apropierea unor capacități de calcul puternice de locul de unde provin datele, Intelligent Edge descătușează potențialul pentru operațiuni mai rapide, mai puțin costisitoare și mai sigure în orice mediu de utilizare, de la vehicule autonome până la realitatea augmentată la Internet of Things – contribuind la implementarea pe scară largă a Industry 4.0.”

Femeile și tehnologia transformă sportul

În timp ce numărul evenimentelor sportive s-a diminuat în cursul anului 2020, potențialul de creștere nu a marcat aceeași tendință. Deloitte prezice că două tendințe majore în sport – monetizarea crescută a sportului feminin și utilizarea digitalului pentru a crea un sportiv hipercuantificat – își vor continua traiectoria ascendentă. Sportul feminin este acum pe drumul cel bun pentru a valora mai mult de un miliard de dolari în anii următori. Capacitatea sa de a genera audiențe TV substanțiale, de a oferi valoare sponsorilor și de a atrage fani a fost demonstrată în mai multe ocazii în ultimul deceniu.

O altă schimbare continuă în sport implică utilizarea colectării și analizei datelor despre sportivi. Odată ce aceste date este transmis în timp real într-un volum din ce în ce mai mare, acum este posibil să se măsoare indicatorii atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul corpului, creând sute de metrici noi pentru a se alimenta în procesul decizional, ceea ce creează sportivul digital. Datorită faptului că sportivul hiper-cuantificat oferă un potențial atât de puternic, Deloitte prezice că până la sfârșitul anului 2021, mai multe ligi sportive profesioniste vor stabili noi politici formale în ceea ce privește colectarea, utilizarea și comercializarea datelor jucătorilor.

„Folosirea dispozitivelor purtabile pentru a monitoriza starea de sănătate a sportivilor în timpul COVID-19, împreună cu testarea, a ajutat ligile sportive să rămână în joc”, a declarat dr. Jeff Loucks, director executiv, Deloitte Center for Technology, Media and Telecommunications, Deloitte LLP. „Colectarea și analizarea datelor de la sportivi le pot îmbunătăți performanța și pot preveni accidentarea. Ar putea, de asemenea, să permită noi fluxuri de venituri pentru echipe și ligi. Pe măsură ce aceste posibilități se extind, intimitatea și bunăstarea sportivului trebuie să rămână în prim planul și în centrul preocupărilor.”

Educația și mediul enterprise optează pentru realitatea virtuală

Piața pentru echipamentele vizuale pentru realitate digitală crește pe măsură ce tehnologiile captivante câștigă popularitate în corporații și educație. Deloitte prezice că, propulsate de achizițiile efectuate de către corporații și instituții de învățământ, vânzările pentru companii și pentru utilizarea în scopuri educaționale a căștilor pentru realitatea virtuală, augmentată și mixtă – cunoscute în mod colectiv sub numele de XR sau realitate digitală – vor crește cu 100% în 2021 față de nivelurile din 2019. Creșterea pieței pentru aceste tipuri de căști s-a accelerat deja pe unele piețe din cauza riscului de infecție cu COVID-19 care determină utilizarea acestora în predarea angajaților și studenților mai degrabă decât față în față.

Vizitele medicului se fac prin video

Un efect al COVID-19 a fost lansarea rapidă a unei tendințe mondiale de telemedicină, inclusiv vizitele medicale pe bazate pe  interacțiune video între doctor și pacient. Pandemia globală nu numai că a necesitat eliminarea barierelor de reglementare în calea unor astfel de vizite, ci a ajutat și consumatorii să înțeleagă și să valorifice mai bine aplicațiile de apelare video, în special consumatorii cu vârsta de peste 65 de ani. Deloitte prezice că raportul dintre vizitele video virtuale și vizitele medicului în persoană în 2021 va crește la 5% la nivel global, în creștere față de aproximativ 1% în 2019. Chiar și creșterea cu o singură cifră este semnificativă; 8,5 miliarde de vizite medicale, în valoare totală de aproximativ 500 miliarde USD, au avut loc în cele 36 de țări OCDE doar în 2019.

Mai multe informații despre Predicțiile TMT 2021 ale Deloitte:

  • Tehnologia 8K intră în scenă: vânzările de televizoare 8K vor ajunge probabil la 5 miliarde de dolari SUA în 2021, cu echipamente și servicii pentru producerea de conținut 8K generând sute de milioane de dolari în plus.
  • Mitul efectului 5G asupra sănătății este distrus: îngrijorările legate de riscurile pentru sănătate induse de tehnologia 5G nu au nicio bază, de fapt. Deloitte preconizează că, în 2021, este foarte puțin probabil ca radiațiile din rețelele mobile 5G și telefoanele 5G să afecteze sănătatea unei singure persoane. Cu toate acestea, dacă educația despre 5G trebuie să fie eficientă în combaterea temerilor populare, ar trebui să fie convingătoare, consecventă și omniprezentă și ar trebui să înceapă acum.
  • RAN-urile de nouă generație accelerează: rețelele de acces radio deschise și virtualizate (RAN) oferă operatorilor de rețele mobile (MNO) potențialul de a reduce costurile și de a crește alegerea furnizorilor pe măsură ce lansează 5G.

În cel de-al 20-lea an, predicțiile anuale Deloitte TMT oferă o perspectivă asupra tendințelor tehnologiei, mass-media și telecomunicațiilor care ar putea influența și transforma ecosistemele de afaceri și de consum din întreaga lume.

Sursa: PRnewswire