Cea mai recentă statistică europeană arătă că piața din România are un necesar și un potențial de creștere important în zona soluțiilor IT de business pentru IMM-uri. Aceasta se datorează și unei schimbări de atitudine în rândul managerilor și antreprenorilor din România în ultimii ani, prin care tehnologiile digitale și sistemele integrate de management sunt văzute că parte a strategiilor de creștere a afacerilor. Această creștere va fi facilitată de ritmul crescut de adopție a soluțiilor de business în cloud ceea ce, de asemenea, permite IMM-urilor accesul la economia digitală globală în creștere.

Cu toate că se produce o schimbare importantă în ultimii ani pe piața autohtonă, există încă un decalaj mare față de media europeană. Astfel, dacă pentru EU27 71% dintre companii au un site de prezentare, în România numai 36% dintre companii au realizat un astfel de site Web.

În luna iunie 2012, Microsoft a lansat noua competență Small Business, pentru a ajuta partenerii să se diferențieze în piață și să dezvolte relații de lung durată cu clienții lor, prin soluții bazate pe servicii cloud. Microsoft își reconfirmă angajamentul față de piața firmelor mici și mijlocii și planifică integrarea comunității Small Business Partner (SBSC) în modelul noii competențe.

Problematica IMM-urilor a fost abordată și la masa rotundă organizată de Microsoft România cu parteneri cu competența Small Business și reprezentanți media la începutul lunii martie 2013, eveniment la care a fost invitată și compania PRAS Consulting. Din partea Microsoft România, au participat la întâlnire Mihai Iordache, Director Small & Medium Solutions & Partners  și Liliana Drăghici, Partner Strategy & Programs Manager. Legat de potențialul soluțiilor bazate pe cloud în segmentul IMM-urilor, Mihai Iordache a declarat:

„Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă un segment strategic în economie. Pe fondul unei schimbări încă lente a atitudinilor managerilor și antreprenorilor către tehnologiile digitale, furnizarea de soluții bazate pe cloud, disponibile ca servicii, reprezintă o tendință ce va avea un impact substanțial în creșterea productivității IMM-urilor și a competitivității eonomice.”

Prin competența “Small Business”, partenerii Microsoft pot oferi clienților cele mai relevante soluții în piață, bazate pe cele mai noi tehnologii și produse din zona de cloud. PRAS Consulting este primul partener din România care a obținut această certificare.

Paul Roman, Director General al PRAS Consulting, a declarat: “Zona de IMM-uri este una din direcțiile prioritare pentru noi și am demonstrat în ultimul an că am reușit să ne dezvoltăm competențele prin numeroasele proiecte realizate în această zonă. <<Băcănia veche>> sau <<Educativa>> sunt numai câteva exemple de proiecte realizate în ultimul timp pentru această categorie de companii.

Office 365 și în general soluțiile în cloud ne oferă un nou potențial de dezvoltare a afacerilor. IMM-urile sunt mai deschise către acceptarea de servicii gestionate ca SAAS, datorită faptului că de obicei nu dispun de resursele necesare pentru a gestiona IT in-house. Multe IMM-uri se confruntă cu aceleași provocări ca și întreprinderile mai mari, dar au mult mai puține resurse cu care să rezolve problemele, cum ar fi: colaborarea între angajați, funcționarea echipelor,  munca la domiciliu sau de pe teren, cantități masive de date care urmează să fie analizate, precum și costurile de gestionare a acestor procese într-o competiție puternică” , precizează Andrei Suciu, Director de Vanzari, PRAS Consulting.

“Opțiunea către soluții IT bazate pe cloud ar trebui să fie în primul rând o decizie de business, determinată de necesitatea de a îmbunătăți un proces sau o latură a afacerii, de a reduce costurile sau de eficientiza activitatea. Considerăm că serviciile bazate pe cloud sunt cartea câștigătoare pentru IMM-uri și pentru alte categorii de companii.”  a concluzionat Andrei Suciu.