Piața mondială de Infrastructure as a Service (IaaS) a crescut cu 37,3% în 2019 atingând valoarea de 44,5 miliarde USD, în creștere față de cele 32,4 miliarde USD înregistrate în 2018, potrivit Gartner. Amazon a păstrat poziția nr. 1 pe piața IaaS în 2019, urmat de Microsoft , Alibaba, Google și Tencent.

„Cloudul susține presiunea migrării către businessul digital, care rămâne o prioritate în agenda tuturor responsabililor IT din companii”, a spus Sid Nag, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Permite utilizarea de tehnologii precum edge, AI, machine learning și 5G, printre altele. Până la urmă, fiecare dintre aceste tehnologii necesită o platformă de infrastructură scalabilă, elastică și de mare capacitate, cum este cloud-ul public IaaS, motiv pentru care piața a cunoscut o creștere puternică.”

În 2019, primii cinci furnizori de servicii IaaS au acoperit 80% din piață, în creștere față de 77% în 2018. Trei sferturi dintre toți furnizorii de servicii IaaS au înregistrat creștere în 2018.

Amazon a continuat să conducă ierarhia pieței globale de servicii IaaS cu un venit estimat de 20 de miliarde de dolari în 2019 și 45% din totalul pieței. Amazon a profitat de poziția sa de lider în 2018 pentru a-și dezvolta capabilitățile dincolo de layer-ul IaaS din cloud stack și pentru a-și menține poziția de top în 2019.Microsoft a rămas pe poziția secundă pe piața IaaS, cu peste jumătate din veniturile sale de aproape 8 miliarde de dolari provenind din America de Nord. Oferta IaaS de la Microsoft a crescut cu 57,8% în 2019, întrucât compania și-a asigurat capacitatea de vânzare și capacitatea de a-și vinde ofertele Azure cu alte produse și servicii Microsoft pentru a ușura procesul de adopție.

Furnizorul IaaS dominant din China, Alibaba Cloud, a crescut cu 62,4% în 2019, cu venituri care au depășit 4 miliarde de dolari, în creștere față de 2,5 miliarde de dolari în 2018. Alibaba Group va continua să-și extindă afacerile în infrastructura cloud în următorii ani și își propune să ofere soluții inteligente bazate pe cloud pentru clienții săi pentru a susține procesul lor de transformare digitală.

Tencent, al doilea mare furnizor de servicii cloud din China, și-a dezvoltat oferta IaaS cu peste 100% în 2019. „Pe măsură ce piața cloud se maturizează, iar liderii săi experimentează eroziunea cotei naturale de piață, furnizorii din China, precum Alibaba, Tencent și Huawei vor începe să câștige mai mult. De asemenea, va fi greu pentru alți furnizori, precum furnizorii de cloud bazat în America de Nord, să intre pe piața din China, având în vedere piața extrem de reglementată a acestei țării”, a spus Nag.

Veniturile IaaS de la Google au crescut de la 1,3 miliarde de dolari în 2018 la 2,4 miliarde de dolari în 2019, înregistrând o creștere de 80,1%. Serviciile cloud ale Google s-au concentrat pe furnizarea de soluții industriale specifice pe o infrastructură de calcul robustă pentru diverse organizații. America de Nord reprezintă aproape jumătate din veniturile IaaS ale Google.

Pentru a merge mai departe, Gartner va combina IaaS și Platform as a Service (PaaS) într-o platformă unică, complementară care oferă infrastructură cloud și servicii de platformă (cloud infrastructure and platform services – CIPS). Piața CIPS la nivel mondial a crescut cu 42,3% în 2019, ajungând la un total de 63,4 miliarde de dolari, în creștere de la 44,6 miliarde de dolari în 2018. Amazon, Microsoft și Alibaba au asigurat primele trei poziții pe piața CIPS în 2019, în timp ce Tencent și Oracle au fost într-o egalitate virtuală pentru poziția a 5-a cu câte 2,8% din piață.

„Va exista o continuă presiune generată de cheltuielile pentru cloud ca rezultat al pandemiei coronavirusului”, a spus domnul Nag. „Când companiile au fost obligate să-și mute aplicațiile în cloud-ul public ca urmare a pandemiei, au realizat adevăratele beneficii ale acestei platforme și este puțin probabil să renunțe la această tendință. În faza de recuperare post-pandemică, directorii IT recunosc că nu trebuie să readucă la nivel local sarcinile de lucru, ceea ce va spori și mai mult cheltuielile în cloud și va conduce la adoptarea de noi aplicații pentru lucru colaborativ găzduite în cloud care încorporează tehnologii emergente, precum realitatea virtuală și experiențe video imersive .“

Sursa: Gartner