Cheltuielile cu serviciile de infrastructură cloud au crescut cu 32% la 39,9 miliarde USD în ultimul trimestru al anului 2020, în urma investițiilor sporite ale clienților în principalii furnizori de servicii cloud și tehnologii. Cheltuielile totale au fost cu peste 3 miliarde USD mai mari decât în ​​ trimestrul anterior și cu aproape 10 miliarde USD mai mult decât în ​​trimestrul IV 2019, potrivit datelor Canalys. Aceasta este din nou cea mai mare expansiune trimestrială în termeni financiari, deoarece restricțiile pandemice continue au condus la o cerere intensă de servicii cloud pentru a sprijini munca și învățarea la distanță, comerțul electronic, transmiterea de conținut, jocurile online și colaborarea. În același timp, o redresare treptată a încrederii economice a stimulat investițiile în cloud ale organizațiilor din toate segmentele industriei pentru a conduce transformarea digitală. Furnizorii de cloud își extind investițiile în parteneriate de canal de distribuție pentru a menține rate ridicate ale cererii și pentru a sprijini clienții, ceea ce va fi esențial pentru implementarea proiectelor în 2021 și nu numai.

Pentru întregul an 2020, cheltuielile totale pentru serviciile de infrastructură cloud au crescut cu 33%, până la 142 miliarde USD, în creștere față de 107 miliarde USD în 2019. Cererea a fost mai mare decât era preconizată, în ciuda unei încetiniri inițiale în marile proiecte conduse de consultanță.

Amazon Web Services (AWS) a fost din nou cel mai mare furnizor de servicii cloud în trimestrul IV 2020, reprezentând 31% din cheltuielile totale. După un Q3 mixt în ceea ce privește performanța clienților, AWS a înregistrat o revenire a investițiilor clienților. Acest lucru a alimentat creșterea de 28% de la an la an pentru AWS în cloud în trimestrul IV 2020. AWS face investiții în ecosistemul său de parteneri globali pentru a-și susține impulsul, inclusiv un sprijin mai mare pentru ISV-uri, lansarea de noi competențe verticale ale partenerilor, extinderea în continuare în distribuție pentru a stimula adopția serviciilor sate de către IMM-uri și noi parteneriate pe măsură ce își extinde strategia de cloud hibrid.

Rata de creștere a Microsoft Azure s-a accelerat din nou, în creștere cu 50%, pentru a-și spori cota de piață pe piața globală a serviciilor cloud la 20%. Microsoft s-a concentrat pe creșterea consumului Azure în toate segmentele de clienți prin programe de vânzări de anuități și investiții în succesul clienților, precum și stimulente specifice canalului său de parteneri globali. De asemenea, a beneficiat de o cerere continuă ridicată pentru Teams, Windows Virtual Desktop și alte servicii Microsoft care rulează pe Azure, pe măsură ce măsurile de izolare se intensificau.

Google Cloud a fost al treilea cel mai mare furnizor de servicii cloud în trimestrul IV 2020, cu o cotă de 7%. Acesta a raportat o creștere de 58% în trimestrul IV 2020, deoarece își împinge strategia „open cloud”, subliniind suveranitatea, sustenabilitatea și gestionarea multi-cloud și menține un accent pe cele șase industrii verticale țintă. Și-a aliniat forța de vânzări și canalul către aceste industrii, deoarece construiește o rețea de parteneri cu expertiză specifică industriei și specializări profunde în soluțiile sale prioritare, cum ar fi machine learning, analytics și data management.

Alibaba Cloud a crescut cu 54% în Q4 2020 pentru a reprezenta 6% din piața totală. A rămas cel mai mare furnizor de servicii cloud din regiunea Asia Pacific, inclusiv China. Și-a actualizat strategia de cloud hibrid în cursul trimestrului, odată cu lansarea programului său de partener Hybrid Cloud și a dispozitivelor locale care vizează întreprinderile mici și mijlocii. Programul va permite partenerilor să planifice, să proiecteze și să revândă serviciile Alibaba Cloud cu licențe gratuite și nuclee CPU nelimitate.

Cererea de servicii cloud a rămas puternică în toate segmentele de clienți, inclusiv în industriile cele mai afectate de pandemie, cum ar fi retailul și industria prelucrătoare. „Rata digitalizării, condusă de cloud, crește. Companiile sunt acum mai încrezătoare în eliberarea bugetelor pentru transformarea afacerilor”, a declarat analistul de cercetare Canalys, Blake Murray. „Proiectele mari care au fost amânate la începutul anului sunt re-prioritizate, conduse de modernizarea aplicațiilor, migrațiile SAP și transformarea locului de muncă. Sănătatea, serviciile financiare și industria farmaceutică se numără printre industriile care se află în fruntea drumului, dar chiar și cei care se află sub cea mai mare presiune deviază investițiile către cloud, deschid noi fluxuri de venituri și diversifică modelele de afaceri.”

În același timp, întreprinderile mici și mijlocii continuă să apeleze la serviciile cloud pentru a le ajuta să își mențină operațiunile și să controleze costurile. Aprobarea vaccinurilor COVID-19 și începerea programelor de vaccinare în masă vor crește în continuare încrederea în afaceri pe tot parcursul anului 2021, în timp ce lucrul la distanță și învățarea vor continua. Aceasta va menține dependența de serviciile cloud și va stimula impulsul cheltuielilor, deși clienții vor deveni din ce în ce mai conștienți de costurile, securitatea și provocările de complexitate ale adoptării mai mari a cloud-ului.

Canalul de distribuție, de la integratori de sisteme globale și MSP la revânzători și distribuitori, joacă un rol din ce în ce mai important în stimularea creșterii cloud în întreaga lume. Toți principalii furnizori de cloud își cresc investițiile în canal, atât pentru a valorifica capacitățile de consultanță și servicii gestionate ale partenerilor, cât și pentru a extinde capacitatea de vânzări pentru a stimula consumul în cloud. Microsoft deține cea mai mare cotă a canalului indirect cu Azure, deși AWS și Google Cloud câștigă teren. Între timp, pe măsură ce clienții implementează diferite sarcini de lucru în infrastructuri cloud publice, private și de margine, aceștia caută parteneri independenți cu capacități în mai mulți furnizori de cloud.

„Organizațiile apelează la parteneri de afaceri de încredere pentru a consilia, implementa, sprijini și gestiona călătoriile lor în cloud și pentru a articula valoarea reală de afaceri a migrației în cloud”, a declarat analistul șef al Canalys, Alastair Edwards. „Proiectele de transformare digitală a clienților sunt extrem de complexe, necesită abilități avansate de consultanță, combinând abilități tehnice profunde cu expertiză verticală, pe care furnizorii de servicii cloud se bazează pe parteneri pentru a le oferi la scară largă. De asemenea, apelează la partenerii lor pentru a stimula consumul în cloud și pentru a oferi asistență completă ciclului de viață al clienților. Pe măsură ce organizațiile încep să ia în considerare mutarea mai multor sarcini de muncă esențiale în cloud, vor căuta parteneri pentru a defini platformele și strategiile potrivite în cloud, precum și pentru a rezolva cele mai presante probleme legate de gestionarea costurilor, securitate, suveranitate și integrare IT hibridă.”

Canalys definește serviciile de infrastructură cloud ca servicii care oferă infrastructură ca serviciu (IaaS) și platforma ca serviciu (PaaS), fie pe infrastructură privată găzduită dedicată, fie pe infrastructură partajată. Aceasta exclude software-ul ca serviciu (SaaS) ca o cheltuială directă, dar include veniturile generate de serviciile de infrastructură consumate pentru a le găzdui și a le opera.

Sursa: Canalys