Pe măsură ce organizaţiile adoptă pe larg utilizarea infrastructurii şi aplicaţiilor Cloud, ele caută tehnologii care să le transforme business-ul şi să le îmbunătăţească eficienţa şi agilitatea operaţională.

Oracle Database 12c este o soluţie pentru baze de date de ultimă generaţie concepută pentru a satisface aceste nevoi, oferind o nouă arhitectură multi-client construita pe o platformă de administrare a datelor rapidă, scalabilă, stabilă şi sigură. Conectarea la Cloud prin intermediul Oracle Database 12c le permite clienţilor să-şi îmbunătăţească performanţa şi calitatea aplicaţiilor, să economisească timp cu administrarea datelor şi le oferă o arhitectură de maximă disponibilitate, prin operarea a sute de baze de date simultan.

Ultima generaţie a celei mai puternice soluţii pentru baze de date din lume, Oracle Database 12c, este disponibilă pentru descărcare la Oracle Technology NetWork (OTN).

Oracle Database 12c introduce o nouă arhitectură multi-client care simplifică procesul de consolidare a bazelor de date în cloud. Acest lucru le permite clienţilor să administreze mai multe baze de date ca pe una singură – fără să îşi schimbe aplicaţiile.

Element fundamental al Oracle Public Cloud Services, Oracle Database 12c le poate oferi beneficii importante clienţilor care folosesc baze de date private instalate în cloud şi furnizorilor de Software-as-a-Service (SaaS – soluţii software care rulează la furnizor şi nu la client) care au nevoie de puterea Oracle Database într-un model sigur, multi-client.

Oracle Database 12c, optimizată pentru procesoare SPARC şi Intel® Xeon®, este o versiune importantă a acestei suite de soluţii. Oracle Database 12c adaugă 500 de caracteristici noi. Este rezultatul unei munci de dezvoltare pe care o singură persoană ar fi depus-o în 2500 de ani. A fost supusă la 1.2 milioane de ore de testări, la care s-a adăugat un extins program de verificare a versiunii beta împreună cu clienţii şi partenerii Oracle.

Oracle Database 12c este proiectată în paralel cu serverele Oracle SPARC T5, deţinătoare ale unor recorduri mondiale.

prezentare online a Oracle Database 12c va fi realizată de către Andy Mendelsohn, Senior Vice President Oracle Database Server Technologies şi Tom Kyte, vice-preşedinte Oracle, în 10 iulie 2013, ora 19 (ora României).

O nouă arhitectură multi-client pentru consolidarea bazelor de date în Cloud

Oracle Database 12c abordează cele mai mari provocări ale clienţilor care îşi consolidează în cloud bazele de date private, oferind o eficienţă mult îmbunătăţită şi costuri mai mici de administrare, simultan cu menţinerea autonomiei bazelor de date distincte.

Oracle Multitenant este o nouă caracteristică a Oracle Database 12c, care îi permite fiecărei baze de date instalate în noua arhitectură multi-client să arate şi să funcţioneze exact ca o bază de date Oracle obişnuită, astfel aplicaţiile existente pot rula fără nicio modificare.

Datorită faptului că suportă mai mulţi clienţi la nivelul bazei de date şi nu la nivelul aplicaţiei, Oracle Multitenant permite ca toate aplicaţiile furnizorilor independenţi de software care rulează baza de date Oracle să fie pregătite pentru SaaS.

Oracle Multitenant administrează mai multe baze de date ca pe una singură şi poate optimiza utilizarea resurselor serverului, reducând timpul şi efortul necesare pentru actualizarea bazelor de date, pentru copiile de siguranţă, recuperarea datelor şi multe altele.

Arhitectura multi-client oferă livrarea si donarea practic instantanee a bazelor de date, ceea ce crează o platformă ideală pentru testarea şi dezvoltarea acestora în cloud.

Oracle Multitenant funcţionează cu toate caracteristicile Oracle Database, inclusiv Real Application Clusters, partiţionare, Data Guard, comprimare, Automatic Storage Management, Real Application Testing, Transparent Data Encryption, Database Vault şi multe altele.

Optimizarea automată a datelor

Pentru a ajuta clienţii să administreze eficient cantităţi mai mari de date, să micşoreze costurile de stocare şi să mărească performanţa bazelor de date, Oracle Database 12c introduce noi caracteristici de optimizare automată a datelor.

O Hartă a Temperaturii monitorizează activităţile de citire şi scriere, ceea ce le permite administratorilor de baze de date să identifice cu uşurinţă datele care sunt “fierbinţi” (foarte des accesate şi modificate), care sunt “calde” (sunt doar citite) şi “reci” (rar accesate), aflate în

structura ae tabele şi partiţii.

Prin folosirea unor niveluri inteligente de compresie şi stocare, administratorii bazelor de date pot cu uşurinţă să definească politici aplicate de server, pentru a comprima şi clasifica automat datele arhivate, colecţiile de date şi procesarea online a tranzacţiilor (OLTP), în funcţie de activităţi şi de vechimea datelor.

Protecţie şi securitate aprofundată

Oracle Database 12c include mai multe inovaţii destinate securităţii decât oricare altă versiune a bazelor de date Oracle. Acest lucru îi ajută pe clienţi să răspundă ameninţărilor mereu noi şi reglementărilor stricte referitoare la informaţii.

Noile abilităţi de editare a datelor le permit organizaţiilor să îşi protejeze informaţiile sensibile precum numerele cardurilor de credit afişate în aplicaţii – fără schimbări în majoritatea aplicaţiilor. Datele sensibile sunt editate în momentul executării aplicaţiilor (run-time), pe baza unor politici predefinite şi a informaţiilor despre sesiunea de cont activă în acel moment.

De asemenea, Oracle Database 12c include o nouă analiză a privilegiilor la momentul rulării programului (Run-Time Privilege Analysis). Aceasta le permite organizaţiilor să identifice privilegiile şi rolurile utilizate în momentul respectiv, permiţând revocarea privilegiilor care nu sunt necesare şi impunând privilegiul minim, cu certitudinea că operaţiunile de business nu vor fi alterate.

Disponibilitate maximă pentru bazele de date în Cloud

Oracle Database 12c introduce mai multe caracteristici care maximizează disponibilitatea bazelor de date, şi aduce îmbunătăţiri la tehnologiile existente, pentru a asigura accesul neîntrerupt la datele companiei.

Serviciile globale de date (Global Data Services) oferă o echilibrare a încărcării şi asigură redundanţa configuraţilor de date distribuite global.

Facilitatea Data Guard Far Sync extinde la orice distanţă protecţia totală fără nicio pierdere a sistemelor aflate in stand-by – fără limitări provocate de latenţă.

Facilitatea Application Continuity completează pachetul Oracle Real Application Clusters şi maschează erorile aplicaţiilor rulate la utilizatorul final, prin reluarea automata a tranzacţiilor eşuate.

Administrare eficientă a bazelor de date

Integrarea perfectă cu Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control le permite administratorilor să implementeze şi să administreze cu uşurinţă noile funcţionalităţi ale Oracle Database 12c, inclusiv noua arhitectură multi-client şi editarea datelor sensibile.

Facilităţile extinse de testare ale Oracle Real Application Testing le permit clienţilor să valideze actualizări de software şi strategii de consolidare, prin testarea şi scalarea sarcinilor de producţie reale.

Simplificarea analizei Big Data

Oracle Database 12c măreşte capacitatea de analiză a datelor de tip in-Database MapReduce pentru colecţiile de date foarte extinse (Big Data) prin metoda SQL Pattern Matching, care permite descoperirea imediată şi scalabilă a unor secvenţe de evenimente de business precum tranzacţii financiare, registre de reţea sau înregistrări ale click-urilor de mouse.

Specialiştii în date pot analiza mai aprofundat informaţiile de business şi colecţiile Big Data cu ajutorul noilor algoritmi predictivi inseraţi în baza de date şi prin integrarea suplimentară a mediului open-source R în Oracle Database 12c.

Inovaţiile aduse de Oracle Database 12c au fost dezvoltate pentru a răspunde cerinţelor de cloud ale clienţilor noştri,” a declarat Andrew Mendelsohn, senior vice president, Database Server Technologies, Oracle. “Noua arhitectură multi-client face mai uşoară consolidarea bazelor de date ale clienţilor şi administrarea acestor colecţtii de informaţii ca şi cum ar fi una singură. De asemenea le oferă clienţilor diverse abilităţi pentru operaţiunile din Cloud, precum livrarea simplificată a bazelor de date, donarea acestora şi prioritizarea resurselor fără a recurge la schimbări majore ale aplicaţiilor.”

Comunităţile Grupurilor de Utilizatori Oracle au participat activ la dezvoltarea şi testarea Oracle Database 12c,” a declarat Michelle Malcher, preşedinte al Grupului Independent al Utilizatorilor Oracle (IOUG). “Suntem încântaţi să vedem îmbunătăţiri generale. Noua arhitectură va uşura foarte mult consolidarea în Cloud a bazelor de date ale clienţilor.”

O provocare esenţială pentru managerii centrelor de date ale companiilor este costul, complexitatea şi inflexibilitatea numărului mare de de baze de date care funcţionează în configuraţii de server fixe, multe dintre ele foarte sub-utilizate,” a declarat Cari Olofson, Research Vice President for Database Management, Data Integration la IDO. “Este caracteristic majorităţii soft-urilor de baze de date pentru companii ca aceste baze de date să nu poată fi mutate sau reinstalate cu uşurinţă. încercarea de a le combina prin consolidare crează noi provocări de complexitate si operare pentru administratorii lor. Oracle Database 12c oferă o soluţie elegantă la această problemă, care nu numai că aduce flexibilitate în instalare şi uşurinţă în administrarea mai multor baze de date, ci şi face acest lucru fără a impune schimbări ale aplicaţiilor sau o curbă abruptă de învăţare pentru administratori. De asemenea pregăteşte centrul de date pentru orice transfer către Cloud Computing.”

Resurse

 

Oracle Database 12c Reţeaua de învăţare Oracle

 

Cartea Albă- Conectati-vă la Cloud cu Oracle Database 12c

Ce cred Partenerii şi Clienţii despre Oracle Database 12c

Ziua Technologiei: Conectaţi-vă la Cloud cu Oracle Database 12c

Prezentare online Oracle Database 12c, 10 iulie 2013, ora 19

Oracle Cloud