Intel a prezentat peste 50 de produse inovatoare Intel® Inside™, disponibile pe piața locală în oferta de Sărbători: Ultrabook-uri, dispozitive 2:1, notebook-uri, sisteme All-in-One, servere, desktop PC-uri, tablete și telefoane inteligente. Alături de companiile Acer*, Altex*, Asus*, cel.ro*, Dell*, eMag*, Eta2U*, Fujitsu*, GIGABYTE*, HP*, Lenovo*, Maguay*, Motorola*, Prestigio*, RHS*, Samsung*, Sony*, Toshiba* și ZTE*, Intel a demonstrat cum existența unei game variate de produse permite utilizatorilor să aleagă exact dispozitivul de care au nevoie și care să îi reprezinte cel mai bine, asigurând o experiență unică de computing.

În cadrul evenimentului, Intel a anunțat oficial în România cea de-a patra generaţie a familiei de procesoare Intel® Core™, prezentând sisteme Ultrabook™ şi dispozitive 2:1 inovatoare, echipate cu ecran tactil.

Prezentările au fost făcute de Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel, și Adrian Fako, un tânăr alpinist român.

PC-ul se află în continuă transformare

Cu ajutorul tehnologiilor Intel, PC-ul se reinventează constant, atât pentru utilizatorii de acasă, cât și pentru companii. În prezent, pe piață există o gamă variată de dispozitive cu forme și configurații diferite, ce permite utilizatorilor să aleagă exact ceea ce au nevoie, în forme, culori și dimensiuni care să îi reprezinte. Mai mult, consumatorii finali, de acasă sau din companii, pot combina acum modele de utilizare în dispozitive inovatoare, precum cele 2:1.

Intel a dat astăzi publicității rezultatele unui studiu1 realizat de Mercury Research în companii mari și mijlocii din România, conform căruia majoritatea companiilor consideră că perioada maximă de utilizare a dispozitivelor IT (laptopuri, Ultrabook-uri și desktop PC-uri) trebuie să fie cuprinsă între 3 și 5 ani. Astfel, 41% dintre companii consideră că laptopurile trebuie înlocuite la un interval între 3 și 5 ani, iar 52%, că desktop PC-urile trebuie schimbate la aceeași perioadă.

Potrivit studiului, perioada de 3-5 ani este ideală pentru înlocuirea dispozitivelor, astfel încât acestea să nu reprezinte un risc de securitate pentru companie.

Valoarea medie a pagubei pierderii/furtului informației stocate în sistemele informatice este estimată la 37.000 de euro pe dispozitiv, cu mult față de valoarea efectivă a acestuia, estimată în medie la 1.600 de euro. Respectând această perioadă, 51% dintre companiile din România declară că își înlocuiesc laptopurile după 3-5 ani și 47% dintre ele – desktop PC-urile la același interval.

În medie, companiile cu peste 100 de angajați din România folosesc 35 de laptopuri.

Peste 90% dintre companii securizează informația prin parola de deblocare a sistemului de operare. Mai puțin de jumătate din companiile intervievate folosesc și alte forme de securizare. Există un număr mic de companii (6%) care nu utilizează deloc sisteme de protecție a datelor.

Cea de-a patra generație a gamei de procesoare Intel® Core™

“Noua generație a gamei de procesoare Intel® Core™ reprezintă o revoluție în computing, aducând cea mai mare creștere de performanță de la o generație la alta din istoria Intel. Aceasta se concretizează în autonomii avansate de până la 9 ore pentru volume mari de muncă și viteză mare de răspuns. Toate acestea sunt disponibile în cele mai noi Ultrabook-uri și dispozitive 2:1 de pe piață”, a declarat Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel.

Construită pe arhitectura Haswell, pe 22nm, cea de-a patra generaţie a gamei de procesoare Intel® Core™, oferă o creştere cu 50% a autonomiei bateriei în timpul volumelor mari de lucru comparativ cu generaţia anterioară2, cea mai mare creştere de la o generaţie la alta din istoria companiei. În plus, noile procesoare Intel® Core™ au chipset-ul grafic încorporat pe procesor, ceea ce oferă o performanţă de două ori mai mare comparativ cu generaţia anterioară3. Chipset-ul grafic Intel® Iris™, disponibil pe anumite procesoare din cea de-a patra generaţie a gamei Intel® Core™, oferă Ultrabook-urilor şi altor dispozitive mobile experienţe vizuale deosebite.

Cu un consum redus de energie de până la 6 waţi, Intel permite dezvoltarea de dispozitive subţiri, mai uşoare şi mai silenţioase. Noua generație de procesoare – proiectată de la zero special pentru sistemele Ultrabook – reprezintă o schimbare importantă în computing. Noile procesoare Intel® Core™ generează noi inovații pentru Ultrabook și reprezintă viziunea Intel anunțată încă de acum doi ani de a combina performanța superioară cu un răspuns rapid şi autonomie impresionantă, precum și securitate încorporată, în produse mobile subțiri, cu design elegant.

Performanță la 7010m altitudine pe muntele Khan Tengri

Alături de Bogdan Georgescu, pe scenă a urcat și Adrian Fako (26 de ani), un tânăr alpinist din București. Împreună cu Adrian Rusu (26 de ani), Daniel Rusu (24 de ani) şi Mihai Santa (23 de ani), Adrian a urcat în perioada iulie-august 2013, pe muntele Khan Tengri (7010m) din masivul Tian Shan din Kîrgîzstan. Expediția a fost parte a proiectului tinerilor de a cuceri toate cele 5 vârfuri de peste 7.000m din spațiul fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS)4.

Însoțiti de cel mai mic și ușor Ultrabook din lume, Sony Vaio Pro 11 (doar 870gr), cu procesor Intel® Core™ din cea de-a patra generație, Intel® Core™ i5-4200U, cei patru alpiniști au putut comunica cu familiile, prietenii în timpul expediției, dar și realiza fotografii și videoclipuri care au fost postate pe bloguri și rețele de socializare. Ultrabook-ul a fost folosit împreună cu un telefon conectat prin satelit. Toate caracteristicile revoluționare ale celei de-a patra generații a gamei de procesoare Intel Core au permis Ultrabook-ului să asigure comunicarea de pe masivul Khan Tengri.

“Ultrabook-ul echipat cu tehnologie Intel, care ne-a însoțit în aventura pe muntele Khan Tengri, ne-a ajutat să ținem legătura cu prietenii și familia pe parcursul întregii expediții. Cu ajutorul tehnologiei ne-am depășit limitele, în același timp rămânând conectați cu ceilalți în condiții extreme”, a declarat Adrian Fako.

1 Studiul a fost realizat în iulie 2013, pe un eșantion de 100 de companii cu peste 100 de angajați din România, care folosesc desktop PC-uri și laptopuri în activitatea curentă.

2 Măsurat pe sistem OEM folosind durata de viață a bateriei pentru redare video offline a unui MP4 de 1080p în mod landscape. Măsurat folosind MobileMark* 2012. Pentru mai multe informații, vizitaţi www.bapco.com.

3 Precum a fost măsurat de 3DMark11*, un benchmark al industriei de la Futuremark*.

4 Cele cinci vârfuri de peste 7.000m din fosta URSS sunt Ismoil Somoni (7.495m, Tadjikistan), Korjenevskaya (7.105m, Tadjikistan), Lenin (7.134m, între Kîrgîzstan şi Tadjikistan), Pobeda (7.439m, Kîrgîzstan-China), Khan Tengri (7.010m, Kîrgîzstan – Kazahstan – China).