112 echipe de studenţi din toate regiunile globului se întâlnesc în Varşovia, Polonia pentru a concura în competiţia de programare „Bătălia Creierelor”
Următoarea generaţie de ingineri de elită in domeniul calculatoarelor se va întâlni în Varşovia, Polonia în perioada 14-17 mai, pentru a concura în cadrul Finalei Mondiale a ediţiei cu numărul 36 a concursului anual International Collegiate Programming Contest (ICPC), sponsorizat de IBM (NYSE: IBM). Concursul, supranumit şi Bătălia Creierelor, va fi găzduit de Universitatea din Varşovia şi va cere studenţilor să rezolve unele dintre cele mai dificile probleme de programare în decurs de cinci ore. Dintre cele 112 echipe ce vor participa la concurs, numai una va fi câştigătoare şi va primi premiul „The World’s Smartest Trophy”.
Concursul, considerat cel mai vechi şi mai prestigios din lume, este locul în care inginerii de top sunt încurajaţi să utilizeze cele mai noi evoluţii în domeniul afacerilor şi tehnologiei, precum iniţiativa IBM Smarter Planet şi viziunea sa referitoare la o nouă eră a sistemelor de calcul, care evidentiaza dezvoltarea sistemelor şi aplicaţiilor inteligente ce au capabilitatea să simtă, să înveţe, să prezică şi să gândească, nu doar să calculeze.
„În calitate de sponsor al concursului, obiectivul nostru este de a celebra excelenţa în următoarea generaţie de ingineri, de a le oferi informaţii şi perspective ce îi vor ajuta să realizeze cu succes tranziţia de la studenţi la profesionişti ai mediului de afaceri şi ai tehnologiei”, a precizat Doug Heintzman, Director of Strategy for IBM Collaboration Solutions and ICPC Sponsorship Executive. „Prin intermediul sponsorizării concursului ICPC, prezentăm studenţilor cele mai noi soluţii din domeniile business analytics, smarter commerce, cloud computing şi social business precum şi diferite culturi şi moduri de gândire. În fiecare an, suntem surprinşi şi încântaţi de calitatea studenţilor atraşi de acest concurs şi suntem nerăbdători să colaborăm cu aceşti studenţi, pe măsură ce progresează în carierele lor”.
Concursul, ce atrage mii de participanţi din toate regiunile globului, cere studenţilor să rezolve un număr cât mai mare de probleme într-un timp cât mai scurt. Seturile de probleme sunt modelate după cerinţe din lumea reală şi urmăresc tema abordată de conceptul Smarter Planet. De exemplu, concursul va ajuta studenţii să înţeleagă soluţii creative pentru probleme ce variază de la administrarea resurselor de apă şi controlul traficului aerian, până la securitate web şi procese de producţie ecologice.
„A început ca un concurs găzduit de Texas A&M în 1970, si astazi, concursul ICPC a devenit un fenomen la nivel global. IBM a devenit sponsorul concursului în 1997, iar de atunci avem studenţi participanţi de la universităţi din toate regiunile globului”, a precizat Dr. Bill Poucher, ICPC Executive Director şi profesor la Universitatea Baylor. „Suntem încântaţi să oferim oportunităţi pentru aceşti studenţi talentaţi pe măsură ce se confruntă cu provocări din viaţa reală într-un mediu competitiv. Finala Mondială va fi găzduită de Universitatea din Varşovia, iar noi suntem încântaţi să oferim ce are Varşovia mai bun pentru cei mai inteligenţi studenţi ai viitorului.
Pe lângă concurs, studenţii vor explora câteva dintre cele mai noi progrese tehnologice în cadrul IBM Technology Showcase şi vor avea oportunitatea de a interacţiona şi discuta cu experţi in tehnologie şi directori IBM. De asemenea, studenţii vor avea oportunitatea de a învăţa şi de a descoperi cultura poloneză.
Sponsorizarea alături de cea mai mare societate educaţională şi ştiinţifică din lume, ACM, este doar unul din multitudinea de programe IBM dedicate mediului universitar pentru a educa milioane de studenţi ce vor crea un mediu IT competitiv. Iniţiativa Academică IBM oferă universităţilor o gamă variată de beneficii printre care se numără acces gratuit la aplicaţii IBM, echipamente hardware la preţuri avantajoase, materiale de curs, instruire şi dezvoltarea ariei curriculare. Suplimentar, IBM oferă programul de internship Extreme Blue la nivel global, ce provoacă participanţii să folosească abilităţile tehnologice pentru a dezvolta planuri de afaceri. Începând cu 1999, peste 360 de cereri de brevetare au fost depuse de participanţi la programul Extreme Blue. Până în prezent, peste 30 de aplicanţi la programul Extreme Blue din Statele Unite au fost participanţi la concursul ICPC.