Interviu cu Bogdan Năforniță, cofondator și CEO Profluo

IT Channel: Cât de mult a contribuit experiența profesională personală la construirea soluției Profluo?

Bogdan Năforniță: Cu siguranță am fost norocos să mă găsesc pentru atât de mult timp la intersecția dintre domeniul financiar și domeniul dezvoltării de software. Spre deosebire de produsele pur tehnice, create doar de IT-iști – noi, având această experiență financiară profundă, ne-am îndrăgostit de problema clienților, nu de vreuna din soluțiile tehnice posibile. Acest lucru ne-a permis o abordare mult mai puțin dogmatică în ceea ce privește înțelegerea documentelor, cu rezultate surprinzător de bune din punct de vedere al preciziei și al vitezei de învățare automată.

IT Channel: Care au fost cele mai importante obstacole pe care le-ați avut de depășit în lansarea soluției pe piață?

Bogdan Năforniță: Chiar cu acest avantaj enorm în înțelegerea problemelor, clienții noștri au tratat soluția noastră cu maximă exigență, ceea ce ne-a obligat să iterăm extrem de rapid și decisiv algoritmii. Odată atins un prag de performanță bun, acum ne luptăm cu clasica rezistență la schimbarea prin digitalizare (care există oriunde și la orice nivel, nu numai în piața din România).

IT Channel: Din prisma adopției de către piață a soluției Profluo, cum catalogați răspunsul companiilor locale?

Bogdan Năforniță: În primul rând, cu cât este mai mică compania, cu atât așteptarea ca produsul să fie magic (vrăjitoresc chiar!) este mai mare. Asta pentru că o companie mică asociază transformarea digitală cu achiziția unor produse sau servicii, nu cu efortul de schimbare pe care trebuie să-l facă chiar ei, și pe care de multe ori nu pot să-l facă.

Dar pentru companiile medii și mari, serviciul nostru a devenit vital, și avem foarte mulți clienți care au reușit să ajungă cu procesarea de documente la zi, care au reușit să treacă cu succes peste criza de economiști din domeniu, și care au reușit să ofere clienților lor un serviciu contabil mai bun, mai eficient și, nu în ultimul rând, cu un grad de stres mult diminuat pentru echipa lor. Dar aceste companii au investit dincolo de instruirea angajaților, i-au echipat pe aceștia cu tot ce aveau nevoie pentru plusuri mari de productivitate – o conexiune mai bună la internet, display-uri mai mari, scannere performante și automatizate.

În concluzie, cu cât efortul depus de companii pentru digitalizare a fost mai concret și mai substanțial, cu atât beneficiile adopției Profluo au fost disproporționat mai mari, iar acele companii sunt acum extrem de bine poziționate pentru a face față crizei de personal contabil, care se adâncește și se cronicizează.

IT Channel: Profluo este o soluție exclusiv în cloud? Sunt clienți care doresc instalare on-premise?

Bogdan Năforniță: Profluo este o soluție în cloud pentru că algoritmii noștri de machine learning operează cu o bază de învățare generalizată. Deci un client nou pornește cu un sistem care este deja antrenat de toți clienții dinaintea sa, ceea ce îi dă un start excelent în on-boarding. Am avut și cereri de implementare on-premise – tehnic este posibil dar clientul nu ar putea beneficia la maximum de puterea algoritmilor de învățare automată.

O soluție de machine learning on-premise nu poate accesa în general o bază de învățare care se găsește dincolo de zidurile acelei organizații. De aceea o soluție instalată local nu poate pretinde că face machine learning de prea înaltă calitate, cel puțin nu pe cazurile relevante procesării de documente.

IT Channel: Care sunt pașii viitori de dezvoltare ai Profluo? În termen de produse complementare, deschiderea către noi piețe și alte inițiative.

Bogdan Năforniță: Pe măsură ce viteza de adopție a soluției noastre crește accelerat, ne focalizăm pe scalabilitatea platformei, pe performanța sa, atât ca putere de predicție, viteză de clasificare și de predicție, cât și de precizie a procesării. E o diferență tehnologică enormă între o soluție care știe să citească niște documente și una care poate face acest lucru în paralel cu mii de documente simultan, pentru zeci de clienți cu învățări diferite simultane.

Dincolo de aceste investiții în produsul principal, vom dezvolta un produs complementar pentru contabili, care va folosi majoritatea algoritmilor de predicții contabile și pentru alte tipuri de documente, solicitate de clienții noștri. Și, evident, la momentul potrivit (destul de apropiat), vom lansa întreaga platformă pe câteva piețe europene, în funcție de oportunități.