Mihai-Ovidiu Tirsa, student al Universitatii Politehnice din Bucuresti, a fost recent premiat in programul de internship IBM Great Minds 2013. El a fost acceptat pentru un stagiu de sase luni in laboratorul IBM din Zurich. Inainte de inceperea acestui internship, dl Tirsa ne-a raspuns la cateva intrebari:
1. Pentru care tema majora de cercetare sustinuta de IBM ati aplicat?
Ovidiu Tirsa: Tema de cercetare la care am plicat si voi lucra este “Storage Systems”, un proiect despre deduplicarea informatiilor intr-un sistem de stocare. Sper dealtfel ca ideile rezultate din acest proiect sa le pot include si in lucrarea de dizertatie de la programul de master pe care il urmez. Desigur, sunt si alte teme de cercetare interesante, si as fi ales si “Parallel Computing”, insa programul necesita sa lucrezi intr-o singura echipa.
2. In ce consta acest program IBM internship – Great Minds?
Ovidiu Tirsa: Programul Great Minds este o initiativa IBM ce ofera internshipuri studentilor din Europa Centrala si de Est, Africa si Orientul Mijlociu. Aceste internshipuri au o durata intre 3 si 6 luni si au loc in laboratoarele de cercetare IBM din Zurich si Haifa. Programul oferă studenților posibilitatea de a lucra alături de oameni de stiinta de clasa mondiala si intr-o organizatie IT de exceptie. Eu, de exemplu, voi petrece un timp de 6 luni in laboratorul IBM din Zurich, incepand chiar de la sfarsitul lunii mai.
3. Ce oportunitati va ofera un astfel de program pentru cariera viitoare? Si, in conexiune cu precedenta intrebare, ce cariera doriti sa urmati/sa realizati?
Ovidiu Tirsa: IBM este o companie cu renume international, atat in ceea ce priveste cercetarea cat si productia. Este o companie recunoscuta pentru activitatea sa de cercetare, fapt dovedit dealtfel si de numarul mare de brevete si patente pe care le inregistreaza in fiecare an. Multe dintre aceste brevete se nasc si in laboratoarele IBM de cercetare cum este cel din Zurich. Sa fii acceptat intr-o astfel de echipa de cercetare este o sansa foarte mare pentru un viitor cercetator si sunt fericit ca sunt parte din acest program. Sper si sunt convins ca acest stagiu va reprezinta un pas important catre un program de doctorat in domeniu, pe care doresc sa il urmez. Sunt convins ca experienta capatata in laboratorul IBM ma va ajuta in domeniul in care cercetez. Abia astept sa ii cunosc atat pe ceilalti studenti, colegi in program, cat si pe cercetatori.
4. Cum se deruleaza Programul Great Minds?
Ovidiu Tirsa: Pentru a fi acceptat in program, studentii pot trimite o lucrare care sa reflecte, printre altele, opiniile privind aplicațiile cele mai interesante și relevante din domeniile de interes, si cele mai importante provocări tehnice în aceste aplicații. Candidatii pot sa isi exprime idei creative, care ar putea fi transformate în proiecte concrete. Odata admisi, studentii vor avea posibilitatea sa lucreze la un proiect concret al IBM, sub indrumarea atenta a unui coordonator. La finalul stagiului, in cazul fericit, se va putea patenta sau publica o idée. Din cate stiu, IBM Research organizeaza programul Great Minds pentru a șasea oară, si aceasta pentru ca experiențele, de ambele părți, au fost extrem de pozitive. Mi se pare extrem de important faptul ca, dincolo de contactul cu tehnologiile avansate IBM, pot aduce înapoi in universitatea unde sunt in prezent o înțelegere valoroasă a problemelor reale din industria IT.