O postare semnată de Bernardo Caldas, Vice President of Program Management, Core OS and Edge Infrastructure – Microsoft, postată pe Windows Server Blog anunță disponibilitatea pentru previzualizare a Windows Server 2022. Iată mesajul:

”Astăzi anunțăm că Windows Server 2022 este acum disponibil pentru previzualizare, următoarea versiune a Long-Term Servicing Channel (LTSC), care va fi disponibilă în cursul acestui an calendaristic. Se bazează pe Windows Server 2019, cel mai rapid server Windows lansat vreodată. Această versiune include securitate multi-layer avansată, capabilități hibride cu Azure și o platformă flexibilă pentru modernizarea aplicațiilor cu containere.

De-a lungul anilor, companii precum Forever 21 și Sentara Healthcare s-au bazat pe Windows Server pentru a-și gestiona sarcinile de lucru critice pentru afaceri. Vă mulțumim tuturor membrilor comunității Windows Server și clienților și partenerilor noștri pentru sprijinul și feedback-ul dvs. care au inspirat inovația pe baza căreia am construit această nouă versiune.

Securitate multi-layer avansată

Având un număr tot mai mare de amenințări de securitate cibernetică și impact al incidentelor cu escaladăre rapidă, securitatea este o prioritate majoră pentru clienții noștri. Windows Server 2022 include noi capacități de securitate, cum ar fi core serverul securizat (Secured-core server) și conectivitatea securizată.

Secured-core server asigură o protecție puternică împotriva amenințărilor pentru a oferi securitate pe mai multe straturi la nivelurile hardware, firmware și cel al sistemului de operare. Folosește Trusted Platform Module 2.0 și System Guard pentru a porni în siguranță Windows Server și a minimiza riscul de vulnerabilități ale firmware-ului. Secured-core server include, de asemenea, caracteristici de securitate bazate pe virtualizare (virtualization-based security – VBS), cum ar fi Credential Guard și integritatea codului protejat de Hypervisor (Hypervisor-protected code integrity – HVCI). Credential Guard oferă apărare preventivă pentru activele sensibile, cum ar fi credențialele, iar HVCI aplică securitate hardware pentru a împiedica malware-ul să opereze modificări ale sistemului.

Conectivitatea securizată adaugă un nivel suplimentar de securitate în timpul transportului pentru o protecție avansată. Windows Server 2022 îmbunătățește securitatea conexiunii cu protocolul mai rapid și mai sigur hypertext transfer protocol secure (HTTPS) și transport layer security (TLS) 1.3 activat în mod implicit. Clienții pot, de asemenea, să securizeze în continuare comunicațiile serverului cu criptarea standard AES-256, care acum acceptă protocolul de blocare a mesajelor serverului (server message block – SMB) și controale mai bune.

Capabilități hibride cu Azure

Aducem noi capabilități care permit clienților să profite de inovația în cloud prin investițiile lor locale. Azure Arc și Storage Migration Service sunt două capabilități hibride cheie care funcționează cel mai bine cu Windows Server 2022.

Azure Arc permite clienților să gestioneze, să securizeze și să guverneze Windows Server local, în edge sau în medii multi-cloud dintr-un singur plan de control din Azure. Prin Azure Arc, clienții pot utiliza cu ușurință capabilități de gestionare Azure, cum ar fi Azure Policy, Azure Monitor și Azure Defender pentru acele servere. Mai mult, câteva clicuri simple în Windows Admin Center pot activa conectivitatea cu Azure Arc. Mai mult, am îmbunătățit Windows Admin Center v2103 cu o gestionare a mașinilor virtuale îmbunătățită semnificativ, un vizualizator de evenimente mai simplu și multe alte actualizări. Windows Admin Center este, de asemenea, disponibil în portalul Azure.

Windows Server 2022 îmbunătățește conectivitatea perfectă a serverelor de fișiere locale cu serverele de fișiere din Azure. Actualizările la Storage Migration Service permit clienților să migreze serverele de fișiere de la NetApp FAS la Windows Server. Utilizarea Storage Migration Service pentru a migra date către servere permite clienților să mențină o latență redusă, reducând în același timp amprenta lor de stocare locală.

Platformă flexibilă de aplicații

Clienții folosesc Windows Server pentru a rula aplicații pe scară largă și distribuite. În consecință, ne-am concentrat neobosit pentru a oferi platformei capabilități și instrumente care îmbunătățesc viteza de dezvoltare și suport pentru sarcini de lucru critice pentru afaceri, cum ar fi SQL Server.

În această versiune, adăugăm câteva îmbunătățiri ale platformei pentru Windows Containers, inclusiv compatibilitatea aplicațiilor și experiența Windows Container cu Kubernetes. O îmbunătățire majoră include reducerea dimensiunii imaginii Windows Container, ceea ce duce la un timp de descărcare mai rapid și la performanțe mai bune. În plus, acum puteți rula aplicații care depind de Azure Active Directory cu group Managed Services Accounts (gMSA) fără ca domeniul să se alăture gazdei container. În plus, există câteva alte îmbunătățiri care simplifică experiența Windows Container cu Kubernetes. Aceste îmbunătățiri includ suport pentru containerele host-process pentru configurația nodului, IPv6 și implementarea consecventă a politicilor de rețea cu Calico.

În plus față de îmbunătățirile platformei, avem un instrument Windows Admin Center actualizat, care face mai ușoară containerizarea aplicațiilor .NET. Odată ce aplicația este într-un container, o puteți găzdui în Azure Container Registry pentru a o implementa apoi în alte servicii Azure, inclusiv Azure Kubernetes Service.

Windows Server 2022 acceptă aplicații critice de afaceri și de scară largă, cum ar fi SQL Server, care necesită 48 TB de memorie și 2.048 nuclee logice care rulează pe 64 de socketuri fizice.

Încercați noul preview al Windows Server 2022

Vă mulțumim că ați fost un client valoros pentru Windows Server și, prin pasiunea și feedback-ul dvs., ne-ați ajutat să modelăm această nouă versiune. Urmăriți sesiunea noastră Microsoft Ignite pentru mai multe detalii despre lansarea Windows Server 2022.”

Membrii programului Windows Insider pot descărca de aici preview-ul Windows Server 2022 LTSC sau îl pot testa pe Azure.

Sursa: Microsoft Windows Server blog