Aproape jumătate (42%) dintre participanții la studiu, care dețin în prezent, un magazin online, susțin că au pătruns pe piața comerțului online cu un nivel mediu de înțelegere, în timp ce 32% evaluează nivelul de cunoaștere a pieței ca fiind ridicat. De departe, cea mai mare provocare în domeniul comerțului online o reprezină marketingul și creșterea vânzărilor, urmate de aspecte legislative (19%), mai arată studiul „Provocările comerțului online”, realizat pe un eșantion de 665 de respondenți cu diverse funcții de conducere și antreprenori care dețin propria afacere.

 

32% dintre respondenți susțin că o problemă este dezvoltarea unei strategii coerente de marketing. Multe firme aleg să se ocupe în regie proprie de promovarea magazinului online, eventual cu ajutorul unui specialist (42%). Însă mai mult de jumătate dintre comercianți sunt conștienți de faptul că probabil există metode mai eficiente de promovare a magazinului. Peste jumătate dintre participanți (52%) consideră însă că cea mai mare provocare pentru cei care doresc să dezvolte un magazin online constă în promovarea produselor și creșterea vânzărilor.

 

Aproape jumătate dintre viitorii comercianți optează pentru platforme de comerț electronic

 

Printre dificultățile întâlnite pe parcursul dezvoltării magazinelor online se remarcă și implementarea modulelor potrivite pentru magazinul online (de marketing, feed-uri de produse, de plată, de curier etc.), care a reprezentant un obstacol pentru 34% dintre comercianți. Dintre firmele care comercializează produse care necesită livrare, 37% au ales curierul, comparând costurile pachetelor de servicii și beneficii, și lucreză, de regulă, cu un singur furnizor de servicii de curierat.

 

Aspectele legislative sunt un aspect problematic pentru mulți dintre comercianții online, 31% găsesc dificilă înțelegerea generală a încadrărilor legislative foarte complexe și încă își mai însușesc aspectele legislative relevante pentru ca afacerea să funcționeze în parametri normali. 78% dintre magazinele online oferă posibilitatea plății cu cardul bancar și au optat pentru procesatorul de plăți cu cea mai bună ofertă. Cu toate acestea, procentul cumpărăturilor online cu plata prin card bancar este estimată la 10%-25% de către cei mai mulți dintre comercianți.

 

Viitorii comercianți online de produse consideră problematică înțelegerea generală a încadrarilor legislative (43%), dar și politicile de retur a produselor (24%). De aceea, pentru realizarea efectivă a magazinului online, 43% dintre cei care plănuiesc să dezvolte un magazin online, doresc să opteze pentru serviciile unei platforme de comerţ electronic, cu plată tip abonament (ex. Blugento).

 

Comerț online ușor de făcut

 

Șapte experți din zona de ecommerce dezbat, în 14 iunie, în cadrul conferinței online ”Easy Ecommerce”, cele mai fierbinți teme ale momentului din zona comerțului online. Printre temele abordate se numără: zona tehnică a unei afaceri de ecommerce, promovarea și marketingul unui magazin online, logistica unui magazin online, maximizarea conversiilor pe magazinul online, legislația afacerilor online din România și procesarea plăților online.

 

Conferința se adresează administratorilor de magazine online, proprietarilor sau viitorilor proprietari au unui magazin online, precum și specialiștilor în marketing. Conferința online interactivă este organizată de Blugento, soluție de ecommerce dezvoltată de agenția din Cluj-Napoca Mind Magnet și Ciprian Șoleriu (Conversion Academy), cu suținerea Microsoft. Pentru înscrieri și mai multe informații, vizitați http://conversionacademy.eu/conferinta-online-easycommerce/#speakeri.