Numarul noilor fisiere malware prelucrate de Kaspersky Lab cu ajutorul tehnologiilor sale de detectie a ajuns la 360.000 pe zi in 2017, cu 11,5% mai multe decat anul trecut. Dupa o scadere usoara in 2015, numarul fisierelor malware detectate in fiecare zi este in crestere pentru al doilea an consecutiv.
Numarul fisierelor malware detectate zilnic reflecta media activitatii infractorilor cibernetici implicati in crearea si distribuirea de programe malware. Aceasta cifra a fost calculata pentru prima data in 2011 si a insumat 70.000. De atunci a crescut de cinci ori, iar dupa cum arata datele din 2017, inca mai cre ste.
Majoritatea fisierelor identificate drept periculoase intra in categoria malware (78%). Cu toate acestea, virusii, al caror procent din total a scazut in mod semnificativ cu 5-7 ani in urma, pentru ca implica un proces complex de dezvoltare au o eficienta scazuta, inca reprezinta 14% din detectiile zilnice.
Restul de fisiere este reprezentat de software de advertising, care nu este considerat un malware din start, dar in multe situatii poate provoca expunerea informatiilor private si alte riscuri. Protectia impotriva acestui tip de amenintare este esentiala pentru imbunatatirea experientei de utilizare.
Aproximativ 20.000 dintre toate fisierele periculoase detectate zilnic sunt identificate prin Astraea – sistemul de analiza malware bazat pe invatare automatizata (machine-learning), care identifica si blocheaza malware-ul automat.
”In 2015, am fost martorii unei scaderi vizibile a numarului de detectii zilnice si chiar ne gandeam ca malware-ul nou a devenit mai putin important pentru infractorii cibernetici, care si-au mutat atentia inspre refolosirea vechiului malware”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Team la Kaspersky Lab. ”Insa, in ultimii doi ani numarul noilor mostre de malware pe care le-am descoperit a crescut, ceea ce inseamna ca a reaparut interesul pentru crearea de cod malware nou. Cresterea exploziva a atacurilor ransomware din ultimii ani va continua, cel mai probabil, pentru ca exista un sistem infractional urias in spatele acestui tip de amenintare, producand sute de noi mostre in fiecare zi. In acest an, am observat si o crestere in activitatea de ”mining”, o categorie de malware pe care infractorii cibernetici au ajuns sa o foloseasca activ, in contextul in care valoarea cripto-monedelor urca mereu. Motivul cresterii detectiilor poate fi, de asemenea, atribuit imbunatatirilor pe care le facem constant in tehnologiile noastre de protectie. Cu fiecare noua actualizare, putem sa identificam mai multe mostre de malware decat inainte, ceea ce poate fi o explicatie.”
Alte statistici despre amenintari, evidentiate in anul 2017:
- Solutiile Kaspersky Lab au respins 1.188.728.338 atacuri lansate din diverse resurse online, localizate in toata lumea.
- Solutia antivirus Kaspersky Lab pentru web a detectat 15.714.700 de mostre malware unice.
- 29,4% dintre utilizatorii de computere s-au confruntat cu cel putin un atac malware, pe parcursul anului.
- 22% dintre utilizatorii de computer au fost vizati de programe de advertising si de componentele acestora.
Pentru ca utilizatorii sa fie protejati, Kaspersky Lab recomanda urmatoarele:
- Fiti atenti si nu deschideti niciun fisier suspect sau anexe de e-mail primite din surse necunoscute.
- Nu descarcati si nu instalati aplicatii din surse despre care nu aveti certitudinea ca sunt de incredere.
- Nu dati click pe niciun link primit din surse necunoscute si nici pe reclame online suspecte.
- Folositi parole puternice si nu uitati sa le schimbati, in mod regulat.
- Instalati intotdeauna actualizarile. Atacurile mari precum WannaCry si ExPetr au aratat ca intarzierile in instalarea patch-urilor poate ajunge la luni de zile.
- Ignorati mesajele care va cer sa dezactivati sistemele de securitate pentru Office sau antivirus.
- Folositi o solutie de securitate potrivita pentru tipul de sistem si dispozitivele folosite.
Puteti citi mai multe despre statisticile anuale despre amenintari pe Securelist.com.
Raportul Kaspersky Lab ”Number of the year” face parte din Kaspersky Security Bulletin 2017. Pentru a afla mai multe informatii despre predictiile pentru anul 2018, cititi rapoartele noastre care sunt disponibile aici, si urmariti webinar-ele noastre despre predictiile amenintarilor APT si predictiile din industrie si tehnologie.
Povestea anului: Ransomware si review-ul anului sunt de asemenea disponibile pe Securelist.com.