Universul digital ce ne înconjoară și ne influențează afacerile și modul în care trăim aduce cu sine creșterea volumului de date disponibil, dar și dezvoltarea unor tehnologii de analiză avansată a acestora.

Astfel, este tot mai important modul în care este analizat acest volum uriaș de date, pentru a lua decizii optime pentru dezvoltarea organizațiilor. “Acumularea unui volum tot mai mare de date, în marea lor majoritate nestructurate, a schimbat nevoile organizațiilor cu privire la stocarea și procesarea lor. În multe cazuri, ținând cont de volumul mare, nu mai este posibilă stocarea datelor în vederea analizei ulterioare și, ca atare, astăzi vorbim, printre altele, despre modalități de analiză a datelor <<în mișcare>>.” a declarat Cristian Barbu – Director General și Fondator IT Smart Systems (ISS), cu ocazia evenimentului „Big Data – From Data to Action”, organizat de curând de compania sa, ISS , în parteneriat cu IBM România.

Numeroase studii elaborate în ultimii ani estimează că datele digitale se vor dubla cu o frecvență nemaiîntâlnită. De exemplu, conform IDC, datele digitale vor atinge în anul 2020 valoarea de 40.000 de exabytes,  ceea ce înseamnă aproximativ 40 de trilioane de gigabytes. Acest lucru presupune că în anul 2020, pentru fiecare locuitor al planetei, vor exista aproximativ 5.200 GB[1].

În acest context, propunem clienților noștri soluții care permit analiza în timp real a datelor, fără a fi necesară salvarea acestora în prealabil, precum IBM InfoSphere Streams. Stream Computing sau Analyze Data in Motion oferă oportunități deosebite de analiză în zona IoT – Internet of Things, domeniul medical sau în domeniul analizei fișierelor video de la camerele de supraveghere. ” a continuat Cristian Barbu.

Zona de Streaming Analytics (sau In-motion Analytics on Big Data) este tot mai de interes pentru diverse categorii de companii. Această modalitate de analiză a datelor în timp real s-a născut în domeniul securității pe aeroporturi – o astfel de soluție fiind utilizată pentru a prelua informațiile de la camerele video de supraveghere și a le analiza în timp real, cu scopul de a identifica persoane indezirabile pentru zborurile aeriene. Astăzi, aplicabilitatea pentru Streaming Analyitcs este mult mai variată, mergând de la analiza datelor nestructurate (elemente multimedia, email-uri, postări pe rețelele sociale etc.), până la analiza datelor structurate (baze de date). Această tehnologie poate fi folosită în foarte multe domenii – cel medical, piața de capital, transporturi (managementul inteligent al traficului), telecomunicații sau de către o companie pentru a analiza comentariile la postările de pe pagina sa de Facebook.

IT Smart Systems s-a impus ca o companie deschizătoare de drumuri în diverse zone de soluții și servicii IT. ISS a realizat primele proiecte de anvergură în soluțiile de integrare și identity management. Compania a fost, de asemenea, pionieră în zona de securitate, fiind una dintre primele companii care a realizat implementări ale soluțiilor de Data Loss Prevention (DLP). Big data și soluțiile de analiză a acestora reprezintă pentru ISS o nouă provocare și un nou domeniu. ISS evaluează permanent noile soluții apărute pe piața IT, iar atunci când consideră că o soluție poate fi utilă pentru o companie autohtonă începe procesul de certificare a ISS și a membrilor echipei pentru noul produs.

ISS și-a început activitatea în anul 2002, ca o inițiativă antreprenorială, cu o echipă restrânsă. “Sfârșitul anului 2015 ne va găsi cu aproximativ 100 specialiști IT. Cred că aceasta spune multe despre capacitatea ISS, de vreme ce suntem o companie românească, am pornit de la zero și am câștigat pas cu pas competențe dar și încrederea clienților noștri ce ne-au încredințat proiecte complexe. Cifra de afaceri din anul 2002, anul înființării, a fost de cca. 100.000 Euro, iar în 2015 estimăm că vom avea aproximativ 3.5 milioane Euro, poate chiar mai mult, dar preferăm să lucrăm cu o estimare conservatoare.”  a concluzionat Cristian Barbu.[1]  IDC iView “Big Data, Bigger Digital Shadows, and Biggest Growth in the Far East,” December 2012