Organizațiile folosesc senzori IoT pentru a monitoriza performanța echipamentelor și condițiile de mediu din centrele de date.

Internet of Things (IoT) începe să joace un rol cheie în monitorizarea și menținerea sistemelor și mediilor IT interne. Cu mulți profesioniști IT care lucrează de acasă din cauza pandemiei de coronavirus, echipele IT utilizează senzori din rețea pentru a evalua performanța și starea serverelor, a sistemelor de stocare, a dispozitivelor de rețea și a altor componente.

IoT poate ajuta organizațiile nu numai să evalueze performanța echipamentelor din centrele de date și când sistemele trebuie actualizate sau reparate, ci și să monitorizeze condițiile de mediu și evenimentele precum temperatura aerului, umiditatea și scurgerile de apă. Sistemele IoT pot ajuta, de asemenea, organizațiile să detecteze intruziunile care ar putea duce la perioade de nefuncționare sau la încălcarea datelor.

„Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai mult pe măsură ce adoptarea IoT devine mainstream”, spune Laura DiDio, director la firma de cercetare și consultanță ITIC. „Administratorii IT și de securitate sunt acum mai confortabili și mai siguri de implementare, configurare și utilizare a IoT în mod continuu”, a adăugat DiDio. În același timp, organizațiile recunosc necesitatea monitorizării activelor fizice, cum ar fi serverele, routerele și switch-urile din centrele de date, cloud și network edge, precum și dispozitivele desktop, laptop, tabletă și telefon mobil utilizate de angajați și lucrătorii aflați sub contract, spune DiDio.

Piața instrumentelor IoT care pot monitoriza activele IT (precum și multe alte dispozitive) a atras furnizori majori de tehnologie, printre care Cisco, Dell, HPE, Huawei IBM, Microsoft, Oracle, SAP și Schneider Electric, alături de specialiștii IoT, inclusiv Digi, Gemalto, Jasper, Particle, Pegasystems, Telit și Verizon.

IoT este adesea implementat în sistemele fizice existente pentru a crește înțelegerea contextuală a stării acestor sisteme, spune Ian Hughes, analist senior care acoperă domeniul IoT la firma de cercetare 451 Research. „Resursele de calcul tind să aibă deja o mulțime de instrumente încorporate care sunt utilizate pentru a le gestiona, cum ar fi în centrele de date”, spune el.

Companiile pot utiliza IoT pentru a furniza informații suplimentare despre infrastructura fizică a unei clădiri, cum ar fi sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), spune Hughes. Centrele de date ar avea tendința de a avea nevoie de echipamente IoT legate de construcții și de mediu, pentru a măsura condițiile de mediu și posibilele amenințări la adresa securității, spune el.

Ca și în cazul oricărui rollout IoT, pregătirea este esențială. „Unele abordări produc prea multe date sau conținut neutilizabil. Deci, înțelegerea contextului pentru măsurare este importantă”, spune Hughes.

Mai mult, IoT poate fi un „silo buster” organizațional, spune el, care poate duce la ciocniri culturale. De exemplu, responsabilitățile IT-ului s-ar putea suprapune cu cele ale tehnologiei operaționale (OT), ceea ce ar putea duce la conflicte sau neînțelegeri. Utilizarea IoT pentru gestionarea activelor poate necesita mai multe interacțiuni între aceste grupuri decât în ​​trecut, spune Hughes.

Utilizarea IoT pentru monitorizarea IT înseamnă, de asemenea, că există mai multe dispozitive de gestionat și securizat, spune DiDio. „Proliferarea dispozitivelor compatibile cu IoT introduce o serie de puncte de vulnerabilitate noi și potențiale puncte de intrare în rețea care pot fi exploatate”, spune ea.

Merită să ne gândim să începem cu o implementare IoT pentru monitorizarea IT, spune Hughes. „Introducerea elementelor de bază oferă infrastructura necesară extinderii”, spune el. 451 Research a observat în sondajele sale că multe organizații încep cu monitorizarea simplă a echipamentelor și apoi în timp, adaugă capabilități mai avansate, cum ar fi utilizarea machine learning pentru a îmbunătăți mentenanța predictivă a sistemelor IT.

IoT ține sub observație echipamentele IT ale unui producător de robotică

Bossa Nova Robotics utilizează senzori Cisco Meraki MT pentru a monitoriza temperatura, umiditatea, apa și starea ușii (deschis/închis) în centrul său de date și în alte locații care găzduiesc echipamente IT.

„Observăm temperaturile sau umiditatea care sunt în afara parametrilor de funcționare ale echipamentelor noastre”, spune Todd Shipway, director IT la producătorul de robotică din San Francisco. Senzorii sunt localizați în dulapuri IT, rack-uri pentru centre de date și „puncte fierbinți” esențiale în jurul facilităților companiei, spune el.

„De asemenea, monitorizăm starea ușilor de acces în toate zonele IT”, spune Shipway. „Acest lucru permite accesul ușor la informații despre dacă o ușă este deschisă sau închisă, când a fost deschisă ultima dată etc. Știm când se așteaptă deschiderea ușilor sau accesarea zonelor IT. Dacă apare o problemă, avem acces rapid într-o tablou de bord unic.”

Bossa Nova a început să utilizeze tehnologia IoT în 2019, când avea nevoie de o modalitate de a monitoriza detaliile-cheie ale activelor sale IT din birouri și facilități de producție.

„Răcirea și fluxul de aer erau o preocupare majoră, deoarece am experimentat anterior probleme legate de temperatură cu echipamentele noastre IT”, spune Shipway. Aceasta a inclus defecțiuni hardware cauzate de căldură, în special în lunile de vară, când nivelurile de temperatură și umiditate au crescut semnificativ.

Când a lovit pandemia, abilitatea de a monitoriza strict activele IT a devenit și mai vitală.

„Am trecut de la 90% din forța de muncă la fața locului la mai puțin de 1% la fața locului”, spune Shipways. „Aveam încă servicii și echipamente IT care trebuiau să rămână în funcțiune pentru ca lucrătorii la distanță să le poată utiliza și să lucreze. Acest lucru a creat necesitatea de a avea acces la toate datele senzorilor noștri IoT de la distanță, fără a fi nevoie să avem un om la fața locului pentru a avertiza personalul IT cu privire la o posibilă problemă de mediu din cadrul biroului.”

În timp ce tehnologia a fost ușor de configurat și implementat, cele mai mari provocări au fost legate de modul de folosire mai eficientă a datelor colectate și de a adăuga capabilități de automatizare, spune Shipway. De exemplu, IT-ul a dorit să aibă posibilitatea de a regla automat viteza ventilatorului de aer condiționat sau setările de temperatură dacă temperatura aerului într-o locație trece peste un anumit prag.

„Capacitatea de a adăuga automatizare sistemelor noastre de mediu ne-a oferit liniște sufletească, știind că infrastructura și activele noastre critice vor fi protejate în caz de defecțiuni ale sistemului HVAC, țevi cu scurgeri, evenimente meteorologice severe și alte condiții de mediu nefavorabile”, spune Shipway.

Prin eliminarea problemelor precum echipamentele supraîncălzite, compania a evitat costurile de peste 30.000 USD pentru înlocuirea hardware-ului, precum și costurile de oprire temporară a operațiunilor și pierderea productivității.

În plus față de asigurarea faptului că sistemele critice rămân în permanență funcționale și contribuie la maximizarea duratei de funcționare a rețelei și a duratei de viață a echipamentelor, senzorii IoT sunt vitali pentru protejarea produselor robotice ale companiei. „Dacă nu am avea o modalitate de a monitoriza temperatura, am putea pierde cu ușurință unul sau mai mulți roboți și, la un cost de peste 100.000 de dolari fiecare, acesta este evident o lovitură semnificativă pentru afacere”, spune Shipway.

Sursa: Networkworld