Va prezentam un nou articol marca: http://cloudini.ro. Proiectul Cloudini este afiliat Appnor şi Revevol Romania.

——————————————-

De curînd, Google a pus la dispoziţia administratorilor de conturi bazate pe platforma Google Apps două instrumente: Restore a recently deleted user şi Email log search. Dacă scopul primului instrument este destul de clar, denumirea celui de-al doilea riscă să trezească suspiciuni. “Adică, de-acum, admin-ul o să-mi vadă mie mail-urile?”, o să se întrebe utilizatorii. Răspunsul este clar: “Da şi nu”.

Restore a recently deleted user

Mai întîi trebuie să precizăm că instrumentul acesta se adresează exclusiv superadmin-ilor. Adică administratorilor care au acces complet la Control Panel-ul Google Apps. (Vedeţi aici care-i treaba cu superadministratorii domeniilor Google Apps.)

Odată ce ai Delete un utilizator, acesta nu va fi şters imediat. El va mai apărea superadmin-ului, timp de maximum 5 zile, într-o listă din Manage this domain > Organization & users > Users > List > Recently deleted users. Tot acolo îi veţi găsi şi pe Active users precum şi pe Suspended users.

De menţionat că un utilizator mai întîi Suspended şi apoi Deleted, odată Undeleted, el va deveni din nou Suspended. De aici, el trebuie mutat din nou în Active users.

Email log search

Reluăm precizarea de mai sus: şi Email log search este tot un tool adresat exclusiv superadmin-ilor.

Cu ajutorul lui, aceştia pot consulta log-urile din ultima lună, dar nu mai devreme de o oră de la data trimiterii. În principiu pentru a identifica traseul mesajelor, înspre şi dinspre utilizatorii domeniului său, precum şi a identifica ce anume nu a ajuns şi de ce.

Email log search nu a fost activat încă pentru toţi administratorii. Puteţi verifica dacă v-a fost activat dînd Sign in ca admin, apoi Manage this domain > Reports > Email log.

Ce poate vedea admin-ul. Să ne întoarcem la întrebarea care va sta pe buzele majorităţii utilizatorilor simpli care vor afla despre acest tool de admin şi nu au cum să-l testeze personal: “Îmi va vedea admin-ul mail-urile?”. Am spus că răspunsul este “Da şi nu” pentru că:

1. Da, admin-ul va vedea tot ceea ce s-a trimis înspre şi dinspre adresa ta de mail.
2. Nu, pentru că admin-ul nu are acces decît la Subject, Sender, Recipient, Message ID, Message Size, Transit time şi cîteva detalii despre traseul parcurs de mesaj.

În niciun caz administratorul nu are acces la conţinutul mesajului tău. Subject-ul rămîne singurul cîmp cu informaţie personală (dacă e cazul de aşa ceva într-un mail de serviciu) care ajunge la admin.