Astăzi, prin lansarea platformei online www.instantfactoring.com. Platforma a fost creată cu rolul de a sprijini dezvoltarea micilor companii și antreprenori, prin transformarea rapidă și facilă a facturilor de încasat ale acestora în lichidități. Compania estimează pentru primul an de activitate aproximativ 1000 de clienți, cu o valoare medie per factură de circa 1000 de euro.

În România, microîntreprinderile cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor și însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor. Conform statisticilor Instant Factoring legate de performanțele financiare ale IMM-urilor, întârzierile la plată au crescut în 2017 față de anii anteriori, plata facturilor făcându-se cu o întârziere medie de 80 de zile. 85% dintre facturi sunt achitate cu întârziere, cauza principală fiind lipsa de finanțare acută a întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit companiei, cel mai mare risc pentru neîncasarea la termen se înregistrează în următoarele sectoare de activitate: construcții, distribuție, agricultură, transporturi, metalurgie și servicii prestate întreprinderilor.

Pe fondul lipsei de lichidități din piață, Instant Factoring oferă o soluție transparentă, prin care își propune să transforme în bani orice factură de încasat la termen cu o valoare de maximum 10.000 lei (TVA inclus), în mai puțin de 24 de ore. Astfel, după încărcarea facturii pe platformă de către client, acesta primește un răspuns pozitiv sau negativ în două ore, iar în 24 de ore de la răspunsul pozitiv se va face viramentul bancar în contul său, fără a avea nevoie de alte documente. Costul serviciului este reprezentat de un singur comision, în valoare de 3% pe lună din suma totală a facturii, care va fi afișat automat în momentul încărcării facturii de către client.

„Prin această platformă, unică în România, ne angajăm să sprijinim întreprinderile mici prin furnizarea de lichidități ori de căte ori este necesar. Echipa dedicată clienților noștri și platforma tehnologică ne permit să venim cu o soluție de finanțare on-line, în care înregistrarea durează câteva minute, aprobare în două ore, decontul facturilor în 24 de ore direct în contul clientului, suport clienți în timp real și transparență completă a tarifelor. Estimăm că peste 60% dintre clienții care vor apela la serviciile noastre vor fi microîntreprinderi și IMM-uri cu o cifră de afaceri între 50.000 și 2 milioane de euro, PFA-uri și reprezentanți ai profesiilor liberale. Din practică, aceste categorii se confruntă cel mai des cu realitatea de a fi prinși la mijloc între scadențele mari de plată din partea clienților și termenele limită stricte pentru plata furnizorilor, angajaților și a taxelor la stat.”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring.

Elisa Rusu este CEO-ul companiei și unul dintre cei mai experimentați profesioniști în domeniu, conducând în ultimii 15 ani mai multe instituții de factoring și IFN-uri precum Banca Transilvania Factoring, Meridian Leasing sau Compania de Factoring. Din board-ul companiei fac parte: Cristian Ionescu (managing partner al boutique-ului de investiții Chartered Debt Management și ex-CEO Coface România, Bulgaria și Slovacia), Piotr Swieboda (CEO Inovo VC, fond de investiții de risc din Polonia) și Alexandru Lăpușan (CEO și co-fondator al companiei de soluții de afaceri și tehnologie Zitec și Vicepreședinte ANIS).

Până la sfârșitul anului, Instant Factoring țintește să deschidă două noi sucursale în Europa Centrală și de Est și să devină liderul regional în micro-factoring.