ITC: Star Storage este o companie românească cu capital privat. Cum ați reușit să vă mențineți și să vă dezvoltați, ca initiațivă antreprenorială, până la nivelul și dimensiunea de astăzi a companiei?


Cătălin Păunescu, Managing Director Star Storage:
„Înainte să răspund la această întrebare, este important de menționat pe scurt unde a ajuns astăzi compania Star Storage, care recent, pe 21 august, a aniversat 13 ani de excelență de când activează în slujba clienților săi.

Prioritatea companiei, de-a lungul celor peste 13 ani de activitate, a fost aceea de a pune la dispoziția clienților noștri soluţii și produse de înaltă tehnologie şi servicii la standarde de excelenţă. Ceea ce se traduce prin faptul că Star Storage este furnizorul român de top care oferă cele mai bune soluții de stocare, arhivare și management de informații (date și documente), servicii de externalizare și servicii Cloud.

Să ajungem la acest nivel de performanță nu a fost ușor, dar a fost o experiență foarte frumoasă, având în vedere faptul că atunci când am înființat compania am făcut-o cu o pasiune extraordinară și din dorința de a ajuta organizațiile să se poată concentra asupra activității lor de bază și să-și gestioneze rapid și eficient afacerile și procesele interne.

Succesul și performanța Star Storage au fost asigurate de profesionalismul, calitatea și seriozitatea de care am dat dovadă continuu și de consecvență în ceea ce privește principiile noastre de business, care sunt simple, dar permanent valabile: sinceritate, onestitate, integritate. Mai mult decât atât, pentru că ne pasă de ceea ce se întâmplă în societatea românească și pentru că este foarte important pentru noi să întoarcem către comunitate parte din reușita noastră, încă de la începuturile companiei am desfășurat constant nenumărate proiecte, programe, campanii, acțiuni și activități umanitare cu adevărat utile pentru cei care au beneficiat de acestea.

Toate acestea au fost garantate de elemente cheie pe care le avem și le punem la dispoziția clienților noștri, pentru a le asigura acestora servicii de o calitate excelentă, constantă și continuă. Primul îl reprezintă faptul că avem o echipă de oameni extraordinari – specialiști pasionați de tehnologie, cu peste 500 certificări tehnice, care se antrenează permanent pentru performanță și în care investim continuu. Al doilea element este acela că am încheiat parteneriate strategice cu leaderi mondiali de tehnologie. Și nu în ultimul rând, în perioade extraordinar de dificile și de criză, am făcut investiții agresive și curajoase în înaltă tehnologie de ultimă generație. De exemplu, o investiție de peste 6 milioane de euro pe care am făcut-o deja în Data Center-ul nostru de nivel Tier III din București, iar în 2014 intenționăm să derulăm o altă investiție de peste 7 milioane de euro pentru viitorul nostru Centru de Date din Cluj.

Nu ne vom opri aici, deoarece avem standarde și mai înalte, care permanent, pe măsură ce evoluează lucrurile, sunt actualizate și ridicate la următorul nivel.”

ITC: Aveți în portofoliu soluții puternice în zona de cloud. Care este strategia de dezvoltare în zona de cloud a Star Storage?

Cătălin Păunescu, Managing Director Star Storage:Star Storage pune la dispoziția oricărei organizații, indiferent de domeniul în care activează (public sau privat) sau de dimensiunea acesteia, Servicii Cloud Adevarate promovate sub brandul StarVault – un portofoliul complet de servicii Cloud oferite direct din propriul Centru de Date Tier 3 – cel mai modern și sigur din România (este foarte important faptul că stocăm datele în Romania, iar clienții noștri pot verifica la fața locului dacă promisiunile referitoare la siguranța și disponibilitatea locației nu sunt doar simple declarații), care răspunde rapid celor mai exigente cerințe ale clienților.

Star Storage, companie românească 100%, a fost unul dintre pionierii în domeniul serviciilor Cloud pe piață oferind clienților săi posibilități multiple de a-și reduce costurile, conserva capitalul și eficientiza procesele de lucru prin externalizare în Cloud a infrastructurii IT și aplicațiilor. În plus, compania a fost prima care a impus o nouă direcție pentru IT-ul din România, aceea de a investi în educarea pieței referitor la beneficiile concrete ale serviciilor Cloud.

În România, Star Storage a fost și prima companie care a venit în întâmpinarea nevoilor de business ale IMM-urilor, pentru a le ajuta să-și dezvolte afacerile, lansând, încă de anul trecut, un portofoliu complet de servicii Cloud dedicat acestora. Astfel, IMM-urile care utilizează serviciile StarVault Cloud, care sunt simplu de folosit, activate extrem de rapid și au un preț permisibil (un server virtual este disponibil în 5 minute iar costul începe de la doar 24 euro/lună.) plătesc exact cât folosesc, au zero (0) investiții inițiale, își reduc costurile cu IT-ul, își eficientizează activitatea și își cresc capacitatea de reacție la schimbările pieței,

În plus, clienţii Star Storage au la dispoziție www.star-vault.roun portal cu o interfață dinamică și intuitivă, prin care parcurg rapid întreg portofoliul de servicii, identifică cu ușurință serviciul care li se potrivește și îl comandă online.

Strategia Star Storage în zona de cloud în ceea ce privește aplicațiile livrate ca serviciu este de a furniza soluții de business reale și nu doar tehnologii / platforme. Principala idee este că platformele software actuale au ajuns la performanțe deosebite, dar, pentru a transforma funcționalitățile platformei în avantaje de business, este nevoie de adaptare. Experiența ultimilor 13 ani ne-a învățat că o soluție de business este mai mult decât o platformă (fie ea și foarte performantă) și trebuie să livreze nu doar funcționalități tehnologice, ci și funcționalități de business. Astfel a apărut conceptul „Fabrica de Soluţii” – soluții reale, repetitive, bazate pe folosirea unor platforme de top pentru managementul conținutului și al proceselor (ceea ce se traduce prin funcționalități tehnologice puternice și posibilități de customizare fără a scrie cod sursă), dar cu adăugarea unor funcționalități specifice business-ului adresat pentru a oferi răspunsuri și rezolvări concrete în funcţie de nevoia de business. Toate aceste aplicații din „Fabrica de Soluții”, oferite până de curând doar on-premises, sunt oferite pas cu pas și în varianta „as a service”.”.

ITC: Ați integrat recent în portofoliu soluții GIS mobile, dar și alte aplicații mobile. Care sunt obiectivele Star Storage în zona de mobilitate și cum se vor integra acestea cu celelalte soluții din portofoliu?

Cătălin Păunescu, Managing Director Star Storage: „Viitorul soluțiilor și aplicațiilor de business constă în asigurarea unei caracteristici care devine din ce în ce mai importantă, și anume mobilitatea. Statisticile spun că peste 60% din angajați lucrează în afara barierelor organizației fie în mod frecvent, fie ocazional. Suntem în permanență conectați prin intermediul dispozitivelor mobile fie că suntem la birou, acasă sau într-o vacanță sau călătorie de afaceri.

De aceea, eforturile noastre se concentrează de ceva timp în această direcție, mai exact pe oferirea unor soluții și servicii care să asigure oricărei organizații mobilitate maximă în ceea ce privește afacerile sau activitățile sale, respectiv pentru gestionarea eficientă a proceselor în orice moment, de oriunde și de pe orice dispozitiv, majoritatea aplicațiilor din Fabrica de Soluții oferite on-premises sau din cloud putând fi deja utilizate de pe dispozitive mobile.”.

ITC: Ce obiective de dezvoltare are centrul de date Star Storage?

Cătălin Păunescu, Managing Director Star Storage: „Centrul de Date        Star Storage este construit pentru a oferi maximum de securitate, performanță și disponibilitate, conform standardelor Uptime Institute la nivel Tier-3 și este sinonimul excelenței în materie de centre de date, asigurând o disponibilitate garantată a facilităţilor (electroalimentare, climatizare) de 99,98% pe an și un nivel foarte ridicat de securitate.

Referitor la planurile de viitor, Star Storage investește în construcția celui de-al doilea state-of-the-art Centru de Date propriu la Cluj, într-o zonă perfect poziţionată antiseismic, prin care vom oferi aceeași calitate și performanță a serviciilor cu care ne-am obișnuit clienții. Acesta urmează să fie finalizat în 2014 și va funcţiona în oglindă cu Centrul de Date din Bucureşti. Această investiție ne va permite să oferim un portofoliu unic de soluții și servicii complete de asigurare a continuității operaționale și recuperare în caz de dezastru și va asigura un mix de siguranţă, disponibilitate şi securitate maximă pentru serviciile cloud StarVault.”.

ITC: Fundația Star Storage completează și extinde activitatea firmei cu numeroase proiecte. Care sunt direcțiile majore în care activează fundația?

Cătălin Păunescu, Managing Director Star Storage: „Înființarea Fundației Star Storage a pornit din dorința noastră de a produce cât mai multe schimbări pozitive în societatea românească, care să aibă un impact major pentru români, pentru ca aceștia să aibă o viață mai bună în propria lor țară. Succesul proiectelor noastre dezvoltate în peste 11 ani de activitate socială și umanitară și experiența noastră au demonstrat că orice acțiune umanitară, oricât de mică ar fi, are efecte pozitive pe termen lung.

Fundația Star Storage are ca obiectiv principal realizarea și implicarea în campanii, programe și proiecte sociale, care să contribuie activ la rezolvarea problemelor și dezvoltarea societății românești. Direcțiile majore în care activează Fundația noastră sunt sănătatea și educația.

Fundația Star Storage continuă proiectele și programele inițiate de către compania Star Storage, cum ar fi:

Programul “Sângele este VIAȚĂ” are ca obiective dotarea Centrului de Transfuzie Sanguină București în direcţia colectării şi păstrării în condiţii optime a sângelui şi promovarea necesităţii donării de sânge. Avem nevoie de ajutor și susținere pentru acest program, iar toți oamenii care vor să contribuie la achiziționarea unor echipamente performante pentru Centrul de Transfuzie Sanguină București o pot face donând online orice sumă doresc, fără nici un comision, accesând site-ul www.sangele-este-viata.ro.

Programul “Cursa vieţii trebuie să continue are ca scop strângerea de fonduri pentru diagnosticarea corectă a leucemiei la copii şi tineri, prin îmbunătăţirea condiţiilor din laboratoarele de genetică moleculară de la Institutul Fundeni.

Programul “Cred în România” este un program de susținere și promovare a românilor de valoare, a elitelor, de promovare a inteligenței românești prin susținerea studenților și a tinerilor cercetători care au o idee și vor să o pună în practică, de promovare a spiritului antreprenorial și a oamenilor care au capacitatea de a face lucrurile să se întâmple.”.

 

Despre STAR STORAGE – INFORMATION MANAGEMENT | OUTSOURCING | CLOUD

Star Storage este o companie românească, capital 100% privat, leader în soluţii pentru protecţie şi management al informaţiilor în România. Cu peste 13 ani de experienţă pe piaţa din România, Star Storage şi-a dezvoltat portofoliul de soluţii şi servicii pornind de la principiul integrării complete de-a lungul întregului ciclu de viaţă al informaţiilor generate de o companie – din momentul producţiei acestora până în momentul stocării sau distrugerii: servicii externalizate de output management (producţie documente), servicii externalizate de arhivare și management al arhivelor fizice sau arhivelor electronice, servicii externalizate de Data Center şi Cloud, soluţii de infrastructură IT şi soluţii de business, toate integrate cu soluţiile de gestiune a informaţiilor geospaţiale (GIS).