Blake Lemoine, inginerul de la Google care a susținut public că LaMDA (abrevirere pentru Language Model for Dialogue Applications), o inteligență artificială conversațională este conștientă, a fost concediat. Această decizie vine după ce, în iunie, acesta a fost suspendat pentru încălcarea acordului de confidențialitate. Acesta a contactat autoritățile guvernamentale discutând despre îngrijorările sale și a angajat un avocat ca să reprezinte pe LaMDA.

Compania susține că IA a trecut prin 11 teste distincte și rezultatele acestora au fost publicate într-un articol științific la începutul anului, detaliind munca necesară pentru dezvoltarea responsabilă. De asemenea, Google susține că a verificat cu mare atenție ceea ce susține Lemoine și a descoperit că afirmațiile sale sunt întrutotul nefondate.

Acest declarații sunt susținute de opiniile a numeroși experți AI și specialiști in domeniul eticii, care au spus că afirmațiile inginerului sunt, mai mult sau mai puțin, imposibile, având în vedere tehnologia de astăzi. Lemoine susține că conversațiile sale cu chatbot-ul LaMDA îl fac să creadă că a devenit mai mult decât un program și are propriile gânduri și sentimente, spre deosebire de a produce doar o conversație suficient de realistă pentru a face să pară așa, așa cum este proiectat să facă.

El susține că cercetătorii Google ar trebui să solicite consimțământul LaMDA înainte de a efectua experimente pe acesta (Lemoine însuși a fost desemnat să testeze dacă IA a produs un discurs de incitare la ură) și a publicat bucăți din aceste conversații pe contul său Medium ca dovadă.

Canalul de YouTube Computerphile are un clip de nouă minute unde acesta explică cum funcționează LaMDA și cum ar putea produce răspunsurile care l-au convins pe Lemoine fără a fi de fapt conștientă.

Iată declarația completă a Google, care abordează, de asemenea, acuzația lui Lemoine că compania nu a investigat în mod corespunzător afirmațiile sale:

„Am constatat că afirmațiile lui Blake potrivit cărora LaMDA este conștientă să fie complet nefondate și am lucrat pentru a clarifica acest lucru cu el timp de mai multe luni.”

Sursa: https://www.theverge.com/2022/7/22/23274958/google-ai-engineer-blake-lemoine-chatbot-lamda-2-sentience