O inițiativă de cultură a performanței ce implică profesori cu reputație și foști olimpici internaționali, absolvenți de facultăți de prestigiu

Fundaţia Upper Education anunță startul ediției 2021-2022 a Programului Upper.School de Pregătire pentru Concursuri Internaționale de Matematică. Accesibil gratuit în perioada 23 octombrie 2021 – 17 aprilie 2022, programul este menit să pună în valoare potențialul copiilor din România care sunt pasionați de matematică, au abilitățile potrivite și dorința de a face performanță. Aflat la cea de-a treia sa ediție, programul este susținut și avizat de Societatea de Științe Matematice din România și se desfășoară exclusiv ONLINE, pe platforma upper.school.

Elevii ce doresc să exceleze în domeniul științelor exacte au ocazia să participe la acest program, care oferă un mediu diferit față de cel din sistemul de învățământ. Pentru a ajunge la performanță este nevoie de un context în care copiii talentați să întâlnească profesori competenți și pasionați, pentru a-i stimula și a determina un cadru în care aceștia își pot atinge potențialul.

„Succesul la olimpiade și competiții nu este doar un rezultat de moment, este consecința unei perioade de muncă, pregătire, renunțări și ambiții. O pregătire pe termen lung, consecventă, de nivel ridicat, formează caractere puternice. Câștigul nu este doar o medalie în portofoliul personal, ci este atitudinea față de un obiectiv greu de atins, iar această atitudine determină succesul pe termen lung.”, a declarat Lioara Ivanovici, co-fondator și Director Executiv al Fundației Upper Education, implicată activ în programele de pregătire pentru performanță ale fundației.

“Am considerat că fiecare copil din România, indiferent unde locuiește și învață, dacă are o pregătire de foarte bună calitate își poate atinge potențialul și poate deveni cea mai bună versiune a sa”, a mai adăugat doamna profesor Ivanovici.

Perseverența și ambiția în urmărirea unui obiectiv de învățare pe termen lung constituie un criteriu de bază în selectarea copiilor pasionați de matematică din clasele VII – XII, care doresc să-și depășească limitele în acest program dinamic și provocator. Organizat pe două secțiuni: secțiunea Juniori pentru clasele VII-IX și secțiunea Seniori pentru clasele IX-XII, programul are un nivel de dificultate ridicat. Ca în fiecare an, cuprinde atât lecții teoretice, predate de profesori și mentori de top, cu experiență în pregătirea de performanță în matematică, cât și partea de competiție și feedback pe care îl primesc pe toată perioada de desfășurare a programului.

Criteriile de selecție asigură alegerea corespunzătoare a candidaților, perioada de înscriere urmând a se încheia pe 21 octombrie. Astfel, criteriile de eligibilitate pentru participarea elevilor de clasa a VII-a sunt premiul I sau premiul II obținut la etapa a II-a a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică în anul 2021, iar pentru elevii claselor VIII-XII medalie de aur, argint, bronz sau mențiune obținută la etapa a III-a a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică în anul 2021. De asemenea, vor fi admiși și elevii participanți în programul Upper.School for IMC 2020-2021 clasați în primii 50%, conform punctajului individual de la finalul programului. În plus, vor fi acceptați în program alți 20 de participanți pe baza aplicării, prin trimiterea unui eseu și a unei recomandări de la un profesor de matematică, evaluarea aplicanților urmând a fi făcută de comisia de organizare. Toate detaliile legate de acest proces sunt disponibile în regulamentul programului.

„Într-o economie globală în care tehnologia ne transformă viețile, în care fiecare națiune are nevoie de oameni creativi, talentați, de specialiști de vârf pentru a ține pasul cu acest ritm de dezvoltare accelerat, România are un potențial nativ pe care nu îl valorifică suficient, credem noi”, a declarat Adrian Dragomirescu, președintele fundației. „Partea interesantă a lucrurilor este faptul că, în acest program, sunt cooptați tineri care nu studiază în România, foști olimpici internaționali, români. Au fost foarte deschiși să se implice în acest program și le-a plăcut foarte mult ideea de a contribui și „a da înapoi” din experiența și cunoștințele lor. Este o atitudine de „frate mai mare”, care demonstrează că tinerii talentați nu pleacă pentru a uita de România, pleacă pentru a se dezvolta la adevăratul lor potențial. Ei se implică cu entuziasm într-un program de pregătire și mentorat a generației mai mici de olimpici, ceea ce este un mare câștig al României”.

Sesiunile de curs au loc sâmbăta și duminica, secțiunea Juniori având 45 de sesiuni de lucru de câte 2 ore, iar cea de Seniori are 44 de sesiuni. În ambele sesiuni există evaluări săptămânale pe baza problemelor selectate, precum și monitorizare continuă pe perioada programului. Pe o structură de cursuri coerentă și complexă, o echipă de 25 de profesori și mentori s-au implicat pentru a contribui la acest program. Profesorii sunt deosebiți, au o reputație în pregătirea de performanță, unii sunt foști olimpici internaționali sau absolvenți ai unor facultăți de prestigiu (Harvard, MIT, Princeton, Oxford, Cambridge, UCLA, etc). Prezentarea fiecărui profesor este disponibilă pe pagina programului.