Un lanț este la fel de puternic ca și veriga sa cea mai slabă

Un lucru pe care mulți oameni îl ignoră într-un sistem de stocare este modul în care unitățile care intră în sistem joacă un rol vital în determinarea fiabilității generale a soluției. În același timp, mediile de afaceri necesită și mai multă atenție. Acestea necesită performanță și predictibilitate.

Recent, Synology a prezentat seria HAT5300 de unități de disc SATA pentru mediul enterprise având modele cu capacitate de 16 TB, 12 TB și 8 TB, destinate companiilor care solicită performanțe ridicate și fiabilitate maximă pentru implementările lor Synology. Am avut ocazia să discutăm un pic mai mult despre această nouă serie adăugată la portofoliul companiei cu Mihai Marcu, Key Account Manager pentru România în cadrul Synology.

IT Channel: Care este motivul din spatele deciziei Synology de a adăuga această nouă serie de unități în portofoliul de produse?

Mihai Marcu: Synology poate controla ce componente folosim în NAS. De asemenea, proiectăm și testăm temeinic sistemul nostru de operare DiskStation Manager (DSM) și ecosistemul software pe dispozitivele noastre pentru a ne asigura că funcționează bine împreună. Dar cum putem face asta pentru sutele de modele de discuri existente pe piață?

Testele de compatibilitate și lista de compatibilitate hardware (HCL – Hardware Compatibility List, denumită și QVL – Qualified Vendor List), au fost un element esențial al Synology și al altor designeri de sisteme. De asemenea, este cunoscut faptul că acestea sunt greu de întreținut. Luați în considerare numărul de game de produse pe care le produce un singur producător de unități, în general cel puțin patru – desktop, supraveghere, NAS și întreprindere – și numărul de capacități – 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 TB și mai mult – și, în cele din urmă, numărul de sisteme pe care le-am creat – peste 60 în ultimii cinci ani.

IT Channel: Cât de exacte considerați că sunt testele de compatibilitate?

Mihai Marcu: Privite împreună, nu este un secret faptul că multe rezultate ale testelor de compatibilitate sunt „moștenite”, indiferent dacă este pentru capacități similare pe unitățile de stocare sau pe platforme specifice de produse. Pur și simplu nu există timp sau modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a valida în mod corespunzător combinațiile într-un număr atât de mare.

În același timp, piața unităților HDD se schimbă continuu. Noi modele de unități sunt lansate frecvent, dar adesea comercializate în același mod sub nume similare, chiar dacă tehnologiile, firmware-ul sau procesele de fabricație sunt complet diferite. Chiar și modificările aparent nesemnificative la nivel de hardware sau software pot introduce probleme mai mari pe drum, mai ales atunci când dispozitivele și unitățile lor sunt promovate puternic. Pentru a înrăutăți lucrurile, nu toți furnizorii de unități sunt transparenți sau oferă clienților o modalitate ușoară de a ști ce versiune hardware cumpără înainte de a primi efectiv produsul. Acest lucru face ca HCL-urile să fie nu numai greu de întreținut pentru noi, ci uneori imposibil de urmărit pentru clienții noștri.

IT Channel: Dacă înțeleg bine, HAT5300 aduce 100% fiabilitate și compatibilitate cu sistemul DSM. Dar cât de amănunțite au fost testele înainte de momentul lansării produsului?

Mihai Marcu: Când ne-am propus să oferim cea mai fiabilă unitate, am conceput propriul nostru regim de testare pe baza a aproape două decenii de experiență în industrie. HAT5300 a fost testat pentru peste 300.000 de ore pe fiecare platformă de stocare lansată din 2017.

Testele intensive și miile de cicluri de testare sunt concepute pentru a reproduce mediile de centru de date și pentru a îndeplini cerințele de disponibilitate 24/7. Testele variază de la operații la fel de simple precum repornirea sistemului la temperaturi diferite, până la teste complexe de copiere a fișierelor care pot amplifica deficiențele în modul în care fiecare unitate răspunde la condiții non-ideale. Cu toate acestea, nu ne-am oprit doar la fiabilitate, ci ne-am propus și performanța. Integrarea verticală între sistemele și unitățile noastre ne permite să optimizăm special combinația celor două. Rezultatul net? Performanță cu până la 23% mai mare decât media din industrie pentru unitățile din clase comparabile. Nu numai că obțineți cea mai atentă testată soluție, ci și cele mai rapide hard disk-uri disponibile pe piață pentru un sistem Synology.

Desigur, pe lângă viteza unităților există unele avantaje ale adoptării lor în Synology sisteme. Integrarea strânsă cu DSM aduce, de asemenea, alte beneficii, cum ar fi upgrade-urile de firmware care sunt combinate împreună cu actualizările sistemului de operare. Cunoașterea detaliată a unităților și a caracteristicilor acestora înseamnă, de asemenea, soluționarea mai simplă a problemelor pentru potențiale probleme din viitor. Cu mai puține variabile necunoscute în sistem, putem oferi asistență mai bună și mai rapidă clienților noștri.

IT Channel: Care va fi câștigul utilizatorilor din mediul enterprise?

Mihai Marcu: Prin introducerea propriilor noastre unități de stocare, facem un salt înainte pentru a ne asigura că sistemele noastre de stocare sunt mai fiabile, mai ușor de întreținut și au un avantaj la capitolul performanță furnizată. Validarea internă strictă pentru portofoliul nostru de produse este concepută pentru a maximiza timpul petrecut pentru teste de stres complete, deoarece credem că aceasta prezintă o propunere de valoare mai puternică, în special pentru clienții noștri de afaceri și din mediul enterprise. În același timp, eforturile de cercetare susținute de ani de indu cunoștințele strânse aduc performanțe de neegalat și o integrare mai strânsă direct în DSM. Seria HAT5300 nu este doar o altă unitate, ci angajamentul nostru de a urmări fiabilitatea și experiența clienților.

IT Channel: Care este poziția, în ceea ce privește caracteristicile și prețul, a unităților HAT5300 în comparație cu alte produse de la competiție?

Mihai Marcu: Caracteristicile produsului sunt optimizate cu ajutorul DSM, care oferă un IOPS cu 23% mai bun pe NAS-ul nostru, alte atuuri fiind compatibilitatea firmware-ului și upgrade-uri ușoare în cadrul DSM. Și aici intervine diferența de preț, datorită cercetării și dezvoltării care a trebuit să facă aceste optimizări ale hardware-ului.

IT Channel: Care este principalul avantaj pe care îl are seria HAT5300 în fața concurenților săi? Cum va afecta noile restricții de compatibilitate cota de piață a unităților HDD ale altor furnizori din piaţă?

Mihai Marcu: Noile noastre unități de disc din seria Synology HAT5300, la care faceți referire, sunt completarea perfectă a soluțiilor Synology NAS în medii Enterprise, concepute pentru a face față workload-urilor cu volum mare. Acestea sunt discurile de pe lista de compatibilitate pentru noile modele „high-end”.

Pe sistemele Synology, unitățile HAT5300 oferă performanțe de citire secvențiale mai mari într-un mediu RAID multi-utilizatori, comparativ cu unitățile de clasă similară.

Modificarea va aduce multe avantaje utilizatorilor noștri. În primul rând, va exista un contact unic pentru asistență/depanare mai rapidă, nefiind nevoie să includem furnizori suplimentari în comunicare, astfel încât să putem ajuta utilizatorii să rezolve problema mai repede. În al doilea rând, firmware-ul personalizat oferă performanțe mai ridicate în mediul corporativ, apoi testarea de conformitate în laboratorul nostru este mai de încredere și mai completă. Nu în ultimul rând, se poate actualiza firmware-ul din DSM pentru a reduce timpul de nefuncționare evitând scoaterea fizică a hard diskului de pe server.

Modelele destinate utilizatorilor individuali continuă să accepte unități de la producători externi de hard disk-uri, populari pe piață și nimic nu s-a schimbat în această privință.